Έρευνα για βίντεο με ξυλοκόπημα του Σαάντι Καντάφι από φρουρούς! (Video)

Στο βίντεο ο Σαάντι δέχεται χτυπήματα στο πρόσωπο καθώς ανακρίνεται, και κατόπιν στα πέλματα των ποδιών του. Ακόμη, εξαναγκάζεται να ακούει άλλους κρατούμενους να ουρλιάζουν καθώς ξυλοκοπούνται έξω από το κελλί όπου κρατείται.

Η εισαγγελία της Λιβύης διεξάγει έρευνα σε βάρος φρουρών οι οποίοι καταγράφηκαν σε βίντεο να ξυλοκοπούν τον Σαάντι Καντάφι, έναν από τους γιους του Μουάμαρ Καντάφι, σε φυλακή της Τρίπολης, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Οι επίμαχες εικόνες αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο μια εβδομάδα μετά την καταδίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και άλλων οκτώ πρώην ανώτατων αξιωματούχων του καθεστώτος σε θάνατο, για εγκλήματα που φέρονται να διέπραξαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 η οποία κατέληξε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι. Ο άλλοτε ηγέτης της Λιβύης αιχμαλωτίστηκε και σκοτώθηκε από αντάρτες στο αποκορύφωμα της εξέγερσης.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν ότι η δίκη του Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι και των συγκατηγορουμένων του έβριθε από νομικά κενά και σφάλματα. Η Λιβύη βρίσκεται σε χαοτική κατάσταση, καθώς δύο αντίπαλες κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία με την υποστήριξη πρώην ανταρτών, ενώ οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, εκμεταλλευόμενοι το κενό ασφαλείας, αποκτούν ερείσματα στη χώρα.

Στο βίντεο οι φρουροί εμφανίζονται να προπηλακίζουν και να χτυπούν τον Σαάντι Καντάφι, ο οποίος εκδόθηκε στη Λιβύη από τον Νίγηρα πέρυσι. Κρατείται έκτοτε σε φυλακή της Τρίπολης και κατηγορείται για τη δολοφονία ενός ποδοσφαιριστή όταν ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου της Λιβύης καθώς και για άλλα εγκλήματα.

Στο βίντεο ο Σαάντι δέχεται χτυπήματα στο πρόσωπο καθώς ανακρίνεται, και κατόπιν στα πέλματα των ποδιών του. Ακόμη, εξαναγκάζεται να ακούει άλλους κρατούμενους να ουρλιάζουν καθώς ξυλοκοπούνται έξω από το κελλί όπου κρατείται. Η αυθεντικότητα του μαγνητοσκοπημένου υλικού δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Μετά τη φυγή του από τη Λιβύη το 2011, ο Σαάντι τελούσε σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, πριν τελικά εκδοθεί. Ο γενικός εισαγγελέας της Τρίπολης ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι άρχισε έρευνα για την ταυτοποίηση των φρουρών που εικονίζονται στο βίντεο και την «ανάληψη των προβλεπόμενων νομικών ενεργειών εναντίον τους».

Ο Σαάντι Καντάφι είχε μια σύντομη καριέρα ποδοσφαιριστή στην Ιταλία και ζούσε σαν πλεϊμπόι κατά τη μακρόχρονη παραμονή του πατέρα του στην εξουσία. Η απόφαση σε βάρος του Σάιφ αλ Ισλάμ ελήφθη την περασμένη εβδομάδα ερήμην, αφού τον κρατάει από το 2011 μια οργάνωση πρώην ανταρτών στη Ζιντάν, μια περιοχή της δυτικής Λιβύης που είναι πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Ανάμεσα στους άλλους πρώην αξιωματούχους του καθεστώτος Καντάφι οι οποίοι καταδικάστηκαν σε θάνατο διά τυφεκισμού συγκαταλέγονται ο άλλοτε επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Αμπντάλα αλ Σενούσι και ο πρώην πρωθυπουργός Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι.