Έρευνα για αγνοούμενους σε στρατιωτική, περιφραγμένη περιοχή των Κατεχομένων

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούνται έρευνες σε περιφραγμένη στρατιωτική περιοχή στο κατεχόμενο χωριό Κοντεμένος για τον εντοπισμό οστών Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων, η τύχη των οποίων αγνοείται από το 1974, γεγονός με θετικό χαρακτήρα όπως επισημαίνει ο Εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), Άριστος Αριστοτέλους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αριστοτέλους είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης ενός τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος για τον καλύτερο και προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής και τον καθορισμό των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Οι έρευνες στη συγκεκριμένη στρατιωτική περιοχή στα κατεχόμενα, σημείωσε, ήταν το αποτέλεσμα προσπαθειών της Επιτροπής και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η εξέλιξη να ανοίξει το δρόμο και για άλλες έρευνες σε άλλες στρατιωτικές περιοχές των κατεχομένων.

«Έχουμε ακόμα δρόμο να καλύψουμε. Προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών», είπε και σημείωσε ότι «είναι η πρώτη φορά που δίνεται άδεια για έρευνα σε περιφραγμένη στρατιωτική περιοχή».

Είπε, επίσης, ότι οι εργασίες της εκταφής, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων της ΔΕΑ συνεχίζουν κανονικά και τόνισε ότι η διαδικασία ταυτοποίησης λειψάνων αγνοουμένων προχωρά με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι προηγουμένως.

«Οι ταυτοποιήσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα», είπε και πρόσθεσε ότι η ροή πληροφοριών προς τη ΔΕΑ είναι συνεχής.
Είπε, ότι το κλιμάκιο ερευνητών της ε/κ πλευράς συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και εξετάζει την ακρίβεια και αξιοπιστία της κάθε πληροφορίας. Όπως είπε, καταβάλλεται προσπάθεια να μειωθεί όσο το δυνατόν το ποσοστό αποτυχίας των εκσκαφών διότι είναι μια χρονοβόρα και πολυδάπανη διαδικασία.

Ο κ. Αριστοτέλους ευχήθηκε, επίσης, να μην υπάρξουν περικοπές στο πρόγραμμα ταυτοποίησης λόγω της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι από τα μέσα του Σεπτέμβρη μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη «θα υπάρξει κάποιο κενό χρηματοδότησης» του προγράμματος μέχρι να εγκριθεί ο νέος προϋπολογισμός για τη λειτουργία της ΔΕΑ, ο οποίος στηρίζεται σε ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Καταβάλλουμε μια προσπάθεια να εξεύρουμε πόρους», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Αριστοτέλους είπε ότι «θα ενημερώσουμε το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας διότι το θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη φάση σε σχέση με τις νέες εξελίξεις που υπάρχουν».

Ευχαρίστησε, παράλληλα, τους Κύπριους ευρωβουλευτές για την πολύ σημαντική δουλεία που κάμνουν όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου της ΔΕΑ και τους απεύθυνε έκκληση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους ενόψει του προϋπολογισμού του 2013 – 2014.

Είπε επίσης ότι σύντομα θα επιδιώξει συνάντηση μαζί για να τους ενημερώσει. Εξήρε επίσης το γεγονός ότι το θέμα των αγνοουμένων έμεινε εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης «γεγονός που συμβάλει θετικά στην προσπάθεια της ΔΕΑ».

Ο κ. Αριστοτέλους είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Κύπρο αποτελεί πρότυπο για άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα.

Σημείωσε ότι μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί και παραδοθεί στις οικογένειες τους πέραν των 347 λειψάνων αγνοουμένων προσώπων.

Ο κ. Αριστοτέλους είπε, επίσης, ότι η Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο της εκπόνησης ενός τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος για τον καλύτερο και προγραμματισμό των εργασιών της Επιτροπής και τον καθορισμό των χρηματοδοτικών της αναγκών.

Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αριστοτέλους απέρριψε τις κατηγορίες περί σκοπιμοτήτων που διατυπώνονται από τ/κ πλευράς για το ότι δεν βρέθηκαν τα οστά 44 Τουρκοκυπρίων, από τα χωριά Τόχνη, Μαρί και Ζύγι, των οποίων η τύχη αγνοείται από το 1974. Οι Τ/κ είχαν συλληφθεί και τοποθετηθεί σε δύο λεωφορεία, με σκοπό να μεταφερθούν σε χώρο κράτησης.
Ο κ. Αριστοτέλους είπε τα οστά των Τουρκοκυπρίων που επέβαιναν στο πρώτο λεωφορείο εντοπίστηκαν σε περιοχή της κοινότητας Γεράσα, της επαρχίας Λεμεσού.

«Εμείς κάμνουμε ότι μπορούμε και οι προσπάθειες μας είναι συνεχείς προς την κατεύθυνση εντοπισμού των οστών των 44 Τουρκοκυπρίων και του δεύτερου λεωφορείου», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον πιθανό χώρο ταφής.

Κάλεσε, τέλος, οποιονδήποτε γνωρίζει οτιδήποτε να δώσει πληροφορίες στην Επιτροπή.