Έρευνα:Πριν γεννηθούμε έχουμε μάθει τη γλώσσα μας !

Νέα Αμερικάνικη επιστημονική έρευνα απέδειξε ότι τα νεογέννητα είναι ικανά να αναγνωρίσουν τους ήχους της μητρικής γλώσσας !

Για την ακρίβεια, τα έμβρυα αρχίζουν να “απορροφούν” τη γλώσσα ενώ ακόμα βρίσκονται μέσα στη μήτρα, καταρρίπτοντας με
αυτόν τον τρόπο το μύθο που μέχρι σήμερα πίστευαν οι επιστήμονες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό παιδιατρικής “Acta Paediatrica” όπου και γνωστοποιείται ότι η έρευνα στηρίχθηκε στην εξέταση 40 νεογέννητων, μόλις 30 ωρών, και των δύο φύλων. Μερικά από αυτά κατάγονταν από τις ΗΠΑ ενώ άλλα από τη Σουηδία.

Οι ερευνητές έβαζαν στα μωρά να ακούσουν ηχογραφημένες φωνές τόσο στη μητρική όσο και σε άλλες γλώσσες.  Έπειτα αξιολογούσαν το ενδιαφέρον και την εξοικείωση των βρεφών με τους ήχους ανάλογα με το πόση ώρα αυτά ρουφούσαν την πιπίλα τους, η οποία ήταν συνδεδεμένη με έναν υπολογιστή που κατέγραφε τις αντιδράσεις τους.

Ο χρόνος του “πιπιλίσματος” αποτελούσε το μέτρο που έδειχνε σε ποιό βαθμό ένα μωρό έχει ήδη έρθει σε επαφή, ή όχι, από τη μήτρα, με τις διάφορες γλώσσες. Αν επέλεγε να παρατηρήσει μια φωνή αντί να ασχοληθεί με την πιπίλα του, αυτό εκλαμβανόταν ως ενδιαφέρον και εξοικείωση με τη συγκεκριμένη γλώσσα.

Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στη Σουηδία, αποδείχτηκε ότι τα νήπια αμέσως μετά τη γέννησή τους θήλαζαν την πιπίλα τους περισσότερη ώρα, όταν άκουγαν ξένες γλώσσες, πέρα από τα αμερικανικά ή τα σουηδικά αντίστοιχα. Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου για την ακοή αναπτύσσονται κατά την 30ή εβδομάδα της κύησης και η νέα μελέτη δείχνει ότι τα αγέννητα μωρά ακούνε την ομιλία της μητέρας τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων περίπου δέκα εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Έτσι, μόλις γεννιούνται, δείχνουν (με τον τρόπο τους!) τι έχουν ήδη μάθει. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα νήπια ακούνε κυρίως τα φωνήεντα και με αυτά εξοικειώνονται περισσότερο.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι τα νεογέννητα είναι έτοιμα να μάθουν και αρχίζουν να διακρίνουν την μητρική τους γλώσσα από τις υπόλοιπες κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, όμως δεν υπήρχαν στοιχεία που να δείχνουν ότι η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ξεκινάει ήδη από τη μήτρα, κάτι που η νέα μελέτη υποδηλώνει.

Ο επικεφαλής της έρευνας δήλωσε:

«Είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι τα έμβρυα μαθαίνουν, προτού γεννηθούν, τους ιδιαίτερους ήχους της μητρικής γλώσσας. Έτσι, η μελέτη μας μετατοπίζει την μετρήσιμη αναγνώριση των ήχων της γλώσσας από τους έξι περίπου μήνες της ζωής του μωρού στο προγεννητικό στάδιο».