Έξω από το Προεδρικό σήμερα οι εργαζόμενοι στη Cyta

Σήμερα, την ώρα που θα συνεδριάζει το Υπουργικό, οι συντεχνίες της Cyta θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της αποκρατικοποίησης, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Στη σημερινή του συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου.

Η έγκριση του νομοσχεδίου αποτελεί προαιπαιτούμενο για τη εκταμίευση της ένατης δόσης του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί διασφάλισης των δικαιωμάτων των υπαλλήλων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Νόμος του 2015», το οποίο καθορίζει τις επιλογές των εργαζομένων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.

Το νομοσχέδιο προσφέρει στους εργαζόμενους της Cyta τις ακόλουθες επιλογές:

Εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta ιδιωτικό συμβόλαιο (αποποίηση της ιδιότητας δημοσίου υπαλλήλου) με ταυτόχρονη δωρεάν παραχώρηση πακέτου μετοχών, εργοδότηση στην ιδιωτική Cyta με άδεια άνευ απολαβών διατηρώντας ταυτόχρονα το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου, επιλογή του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης, που θα είναι τουλάχιστον το ίδιο με το προηγούμενο σχέδιο και απόσπαση στη δημόσια υπηρεσία.

Στο νομοσχέδιο προνοεί μια μεταβατική περίοδο 12 μηνών που αρχίζει μετά την τελική αποκρατικοποίηση του οργανισμού, προκειμένου οι εργαζόμενοι να κάνουν τις τελικές τους επιλογές.