“Έξοδο κινδύνου” από το Μνημόνιο θέλουν οι Οικολόγοι

Του Κωνσταντίνου Ψυλλίδη

Την ανάγκη δυνατότητας  απεμπλοκής της Κυπριακής Δημοκρατίας από το Μνημόνιο με την συμπερίληψη «ρήτρας διαφυγής» τόνισε σήμερα το Κίνημα Οικολόγων, προτείνοντας όπως οι όροι του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα συζητηθούν στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε σήμερα, η Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου, δήλωσε ότι εάν δεν συμπεριλήφθη τέτοια ρήτρα η πρόωρη διαφυγή από το Μνημόνιο θα είναι «πολιτικά και νομικά αδύνατη». Η κα. Χρυσόστομου συνέχισε λέγοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το Μνημόνιο θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του λαού με την μορφή δημοψηφίσματος.

Οι Οικολόγοι ζητούν όπως το Μνημόνιο κατατεθεί στη Βουλή, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα συμπερίληψης της προαναφερθείσας ρήτρας.

Το Κίνημα Οικολόγων προφανώς έχει υπόψη του την δυνατότητα εξεύρεσης χρημάτων από την άντληση φυσικού αερίου, που πολλοί πιστεύουν ότι θα μας οδηγήσει εκτός κρίσης. Να σημειωθεί ότι με την παρούσα του μορφή, το Μνημόνιο θεωρητικά μπορεί να δεσμεύσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι και το 2045.

Η Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων έθιξε και την ηθική πλευρά του ζητήματος, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο να γίνεται σε έξι ευρωπαϊκά κοινοβούλια συζήτηση για το κυπριακό μνημόνιο και να όχι στη κυπριακή Βουλή. Η κα Χρυσοστόμου αντανακλούσε προηγούμενες δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος Γιώργου Περδίκη, ο οποίος είχε διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό το θέμα την προηγούμενη Πέμπτη στη Βουλή. Ο κ. Περδίκης τότε μάλιστα είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται ξανά να ψηφίσει οποιοδήποτε νομοσχέδιο κατατίθεται με την μορφή του «κατεπείγοντος» , εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο έχει ξεγελαστεί επανειλημμένα η Βουλή.

Η κα. Χρυσοστόμου αποκάλυψε ότι το Κίνημα έχει ξεκινήσει μελέτη με την βοήθεια εμπειρογνωμόνων και κάλεσε τους πάντες να περιμένουν την ολοκλήρωση της