“Έξοδος από το ευρώ” η πρόταση του ΑΚΕΛ

Πρόταση για “συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ”, πρότεινε και επίσημα σήμερα το ΑΚΕΛ, εκτιμώντας ότι η εναλλακτική αυτή πρόταση απαντά στο αίτημα για απεμπλοκή από το Μνημόνιο.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού ανέφερε πως η πρόταση του ΑΚΕΛ βρίσκεται στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

“Οι επιπτώσεις της Συμφωνίας του Μάρτη αλλά και η σταδιακή εφαρμογή του Μνημονίου θα περιορίσουν σημαντικά τη δυνατότητα του τραπεζικού τομέα να συμβάλει στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, οι πολιτικές λιτότητας θα επιφέρουν τον περιορισμό των εισοδημάτων και θα αποδυναμώσουν την κατανάλωση που είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας”, ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

“Ειδικότερα όμως για την περίπτωση της Κύπρου είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του ΔΝΤ και της Ε.Ε. δεν λαμβάνονται μόνο με οικονομικά κριτήρια αλλά και με πολιτικά, με επίκεντρο το Κυπριακό και το φυσικό αέριο“, είπε ο κ. Κυπριανού

“Παρουσιάζουμε ως μια τέτοια εναλλακτική επιλογή την ανάγκη να υπάρξει συνολικός διάλογος με την Ε.Ε. ώστε στη βάση αρχών του διεθνούς δικαίου, να υπάρξει συντεταγμένη έξοδος της χώρας από το ευρώ”, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι μια τέτοια πρόταση θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της οικονομίας διεθνώς με την υποτίμηση του νομίσματος, θα συμβάλει στην επανάκτηση της ανεξαρτησίας του κράτους στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, θα ενισχύσει την ανάπτυξη άλλων κλάδων της κυπριακής οικονομίας με στόχο τον επανασχεδιασμό του οικονομικού μοντέλου της χώρας, θα βελτιώσει τη δυνατότητα διαχείρισης του δημόσιου χρέους και θα αποκαταστήσει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ιδιωτικού χρέους των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

 

.