Ένωση με την ΕΕ θέλει το Κοσσυφοπέδιο

“Οι Αλβανοί δεν κατόρθωσαν να ιδρύσουν το δικό τους εθνικό κράτος με βάση την εθνότητα, όμως τώρα πια, προορισμός τους είναι η ένωση τους στις Βρυξέλλες”, δήλωσε η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ατιφέτε Γιαχιάγκα, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση «Albanian Screen» των Τίρανων, αναφέροντας ότι «η ιδέα της εθνικής ενότητας ανήκει στον περασμένο αιώνα, τώρα οι Αλβανοί στα δύο κυρίαρχα κράτη που έχουν σχηματισθεί θα πρέπει να εργαστούν για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Η πρόεδρος Γιαχάγκα πρόσθεσε ότι “δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων, αλλά μόνο γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών”.

“Τα σύνορα δεν θα αλλάξουν, αλλά θα είναι ανοικτή για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών και των αγαθών. Θα έχουμε γέφυρες, αλλά τα σύνορα θα παραμείνουν κλειστά για το λαθρεμπόριο και το οργανωμένο έγκλημα, και δεν υπάρχει άλλος τρόπος” δήλωσε η κ. Γιαχάγκα.

Τις τελευταίες ημέρες τόσο η ΕΕ όσο και η ΗΠΑ έχουν ασκήσει σκληρή κριτική, προς του Αλβανούς πολιτικούς, στα Τίρανα και την Πρίστινα, για την εθνικιστική ρητορική και τις δηλώσεις τους ,περί ενοποίησης της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Μάλιστα τελευταία, το State Department σε υπόμνημα του προς το αλβανικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του για την συμπεριφορά της αλβανικής ηγεσίας που,όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το υπόμνημα,«όχι μόνο προάγουν μια ακόμη πιο εμπρηστική συμπεριφορά και αποσπούν την προσοχή από τις προτεραιότητες της περιοχής αλλά δυνητικά υποκινούν τη βία, υπονομεύουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και έχουν αντίκτυπο στις μεταξύ μας σχέσεις…”.
“…Μην μας αναγκάζεται να σας καταδικάσουμε δημοσίως” κατέληγε το υπόμνημα.