Έντονες οι αντιδράσεις των κομμάτων για το ναυάγιο στο Crans Montana

Έντονες είναι σήμερα οι αντιδράσεις των κομμάτων για το ναυάγιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, στο Crans Montana.

Με αανκοινώσεις τους αναφέρονται στα λάθη που έχουν γίνει και ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα:

Η Συμμαχία Πολιτών καταγγέλλει την τουρκική αδιαλλαξία η οποία για μια ακόμα φορά οδήγησε την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού σε ναυάγιο.

Η επιμονή της Άγκυρας σε εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα, παραμονή τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση όπως και στις 4 ελευθερίες, αποδεικνύει πως αυτό που η Τουρκία επιδιώκει μέσα από τη λύση είναι η μετατροπή της Κύπρου σε τουρκικό προτεκτοράτο.

Είχαμε προειδοποιήσει πριν και από τη Διάσκεψη της Γενεύης, ότι η σύγκληση διάσκεψης χωρίς προετοιμασία σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Είχαμε ακόμα προειδοποιήσει ότι η Τουρκία θα μας έθετε το δίλημμα “αδιέξοδο ή λύση τουρκικών προδιαγραφών.

Η εμπειρία της τελευταίας Διάσκεψης καταδεικνύει ότι το κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με δικές μας μονομερείς υποχωρήσεις ούτε με πολιτικές που εδράζονται σε αυταπάτες. Το κυπριακό είναι ένα γεωπολιτικό πρόβλημα εισβολής και κατοχής και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Αποδείχθηκε, για μια ακόμα φορά, η ανάγκη υιοθέτησης μιας διεκδικητικής στρατηγικής ικανής να κάμψη την τουρκική αδιαλλαξία. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη λύση που θα ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής και της διχοτόμησης.

Συνέχιση της πολιτικής των τελευταίων χρόνων απλά θα επιτρέψει στην Τουρκία να διαιωνίσει την διχοτόμηση και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα.

ΕΛΑΜ:

Δικαίωση ΠΑΛΙ του ΕΛΑΜ: Ανεφάρμοστη η ΔΔΟ – Απελευθέρωση η ΜΟΝΗ λύση!

Τα γεγονότα δικαίωσαν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), αφού επιβεβαίωσαν στην πράξη όλα όσα εδώ και τόσο καιρό ΜΟΝΟ το Κίνημα μας τόνιζε, ότι δηλαδή η εμμονή στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι ανεδαφική και ουτοπική.

Αφού η Κυβέρνηση χάρισε σχεδόν τα πάντα, προεδρία, βέτο, τέσσερεις ελευθερίες, απόσπασμα τουρκικού στρατού, συμμετοχή τουρκικής αστυνομικής δύναμης, νομιμοποίηση των σφετεριστών, παραχώρηση εδαφών, τελικά ναυάγησε ολόκληρη η εσφαλμένη προσέγγιση σαράντα και πλέον χρόνων στο Κυπριακό.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τους συνοδοιπόρους της στην Ελβετία, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού ΟΛΟΙ, λίγο ή πολύ, προωθούσαν μια «λύση» Ομοσπονδίας, η οποία αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι ανεφάρμοστη.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει άμεσα Εθνικό Συμβούλιο όπου θα συζητηθεί η επομένη μέρα. Τώρα είναι ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε για νέα στρατηγική, με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση και την απαλλαγή από την κατοχή.

ΔΗΚΟ:

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τουρκίας και γενικά τη στάση της τουρκικής πλευράς στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana, οι οποίες κορυφώθηκαν και έληξαν χτες βράδυ χωρίς αποτέλεσμα.

Δυστυχώς, το Κυπριακό παραμένει άλυτο και η ευθύνη βαραίνει για πολλοστή φορά την τουρκική πλευρά.

Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη και με πίστη στο δίκαιο του λαού μας, το Δημοκρατικό Κόμμα:

Επαναλαμβάνει τη θέση του για την ανάγκη εφαρμογής μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό η οποία θα θωρακίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και θα στοχεύει σε μια σωστή και λειτουργική λύση, που να ανταποκρίνεται πραγματικά στη βούληση του κυπριακού ελληνισμού και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του.

Ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου για συνολική αξιολόγηση της κατάστασης και αντιμετώπιση και αποτροπή ενεργειών αναβάθμισης ή αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Εκφράζει τον προβληματισμό και την ανησυχία του για τη ψεσινή καταληκτική δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Στη δήλωση αυτή:

• τηρείται πλήρης ουδετερότητα σε σχέση με τις ευθύνες για το αδιέξοδο και απενοχοποιείται η Τουρκική πλευρά για την απαράδεκτη στάση της
• δεν γίνεται καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία
• καταγράφεται για πρώτη φορά η διαχωριστική αναφορά σε βορρά και νότο.

Απευθύνει έκκληση στους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και τους καλεί να αναγνωρίσουν ότι το μέλλον και η ευημερία τους διασφαλίζεται μόνο μέσα από την ύπαρξη και συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μέσα από τους σχεδιασμούς της Τουρκίας που ουδεμία σχέση έχουν με τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής κοινότητας ή του κυπριακού λαού στο σύνολο του.

Αλληλεγγύη:

«Στην πολιτική η σωστή εκτίμηση της κατάστασης είναι το ήμισυ του παντός.

Εμείς δυστυχώς εκτιμήσαμε σωστά.

Τόσο σε ότι αφορά στις τουρκικές προθέσεις και την τουρκική αδιαλλαξία, όσο και στους κινδύνους που προκύπτουν από τους απανωτούς λανθασμένους χειρισμούς στην Ελβετία».

Αυτά ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλληλεγγύη, Γιάννης Σελινόπουλος, και πρόσθεσε: «Αποδείχθηκε πλέον περίτρανα ότι η τακτική των υποχωρήσεων τα τελευταία 9 χρόνια σε όλα τα ζητήματα, με την ελπίδα να υπάρξουν θετικά βήματα από τουρκικής πλευράς, δεν απέδωσε και ήταν λανθασμένη.

Οι ίδιες αυτές τραγικές υποχωρήσεις καθιστούν την υπό διαμόρφωση λύση, μη βιώσιμη, μη λειτουργική και άδικη».

«Αποδείχθηκε ότι η τουρκική πλευρά μόνο εάν αισθανθεί κόστος θα εγκαταλείψει τις επιδιώξεις της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου, μέσω μιας λύσης κομμένης και ραμμένης στα μέτρα της» είπε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συγκαλέσει άμεσα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, με στόχους:

– Την ψύχραιμη αξιολόγηση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε.

– Την ελαχιστοποίηση του κόστους από την πενταμερή στον Κραν Μοντανά.

– Τη χάραξη νέας στρατηγικής» τόνισε ο κύριος Σελινόπουλος.

«Τονίζουμε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να καταστήσει με όλους τους τρόπους ξεκάθαρο στη διεθνή κοινότητα, ότι η πρόταση που δυστυχώς κατέθεσε και γραπτώς, δεν έχει καμία υπόσταση πλέον και δεν υφίσταται», είπε καταληκτικά ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης.

ΕΔΕΚ: 

Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της με ανακοίνωση τονίζει ότι η προκλητική και αδιάλλακτη συμπεριφορά της Τουρκίας και του εκπροσώπου του κατοχικού καθεστώτος οδήγησαν στην κατάρρευση αναφέρει σε ανακοίνωση η ΕΔΕΚ.

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι έχουν διαλυθεί και οι τελευταίες ψευδαισθήσεις όσων μέχρι σήμερα πίστωναν την Τουρκία με καλή θέληση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση οφείλουν να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να εγκαταλείψουν το ρόλο του διαιτητή και του γεφυροποιού ανάμεσα στις προτάσεις που κατατίθενται και να προωθήσουν διατάξεις λύσης του κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ζητήσει επίσημα την απομάκρυνση του κ. Άιντα λόγω της μεροληπτικής, παραπλανητικής και μη εποικοδομητικής στάσης που τήρησε στο Κραν Μοντάνα, αναφέρεται.