Έντονες αντιδράσεις για το «προκλητικό» πόρισμα θανάτου του 34χρονου Σταύρου

Το πόρισμα του Υπουργείου Υγείας για τον θάνατο του 34χρονου, Σταύρου Γεωργίου, από γρίπη “Α” έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Ο  ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, μιλώντας σήμερα εκ  μέρους της οικογένειας του άτυχου Σταύρου,  δήλωσε  ότι η έρευνα ήταν πολύ επιπόλαια, χαρακτηρίζοντας το πόρισμα πρόωρο και πολύ βεβιασμένο.

Ο κ. Σταυριανός είπε ότι το πόρισμα επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης. Οι ανακοινώσεις, τόνισε, που έγιναν εκθέτουν επαγγελματίες, δεδομένου ότι έχουν εξαχθεί συμπεράσματα, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψιν οι εξειδικευμένες εξετάσεις και η μεταθανάτια εξέταση, τα αποτελέσματα των οποίων εκκρεμούν.

Ο ιατροδικαστής είπε ότι θα ανατραπεί το πόρισμα. Επικαλέστηκε την εμπειρία 20 ετών του και είπε ότι συμμετείχε σε πολλές διαδικασίες. Αυτά που γνωρίζει είπε, από τα γεγονότα θα τα καταθέσει στον θανατικό ανακριτή.
«Πρόωρο και προκλητικό να βγαίνουν τέτοια πορίσματα στην επιφάνεια», υπογράμμισε.

« Στην προκειμένη η πλευρά του Υπουργείου Υγείας μέσω του πορίσματος έχει ουσιαστικά αναλάβει ρόλο ιατροδικαστή, θανατικού ανακριτή αλλά και Νομικής Υπηρεσίας. Αυτό το θεωρώ άστοχο. Θα πρέπει ο Υπουργός να δει αυτό το θέμα και να αναθεωρηθεί η διεξαγωγή του πορίσματος», σημείωσε ο ιατροδικαστής.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας, Ελισάβετ Κωνσταντίνου, είπε ότι επρόκειτο απλώς για ενδοτμηματική έρευνα με βάση τους κανονισμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας, για να διαπιστωθεί κατά πόσο οι εμπλεκόμενοι λειτουργοί έχουν υποπέσει σε λάθη ή παραλείψεις.

Στο πλαίσιο της διοικητικής έρευνας ερωτήθηκαν γιατροί και νοσηλευτές οι οποίοι έδωσαν γραπτές και ενυπόγραφες καταθέσεις τόνισε η κ.Κωνσταντίνου.

«Δεν είχα δικαίωμα τόνισε για να λάβει καταθέσεις από συγγενείς, αφού δεν διεξάγει καμιά θανατική ανάκριση» ενώ διευκρίνισε τα όρια των αρμοδιοτήτων της.

Είπε ότι δεν έχει διεξαχθεί ούτε πειθαρχική ούτε βεβαίως και δικαστική έρευνα και διερωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν καλύτερα εάν το περιστατικό δεν είχε τύχει καθόλου διερεύνησης.

Η κ. Κωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έχουν λάβει τον δρόμο τους.