Ένοχος για ηθελημένη ανθρωποκτονία ο Ξιούρουππας

Ο 40χρονος Γιώργος Ξιούρουππας από την Αραδίππου, κατηγορήθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας-Αμμοχώστου, για  ηθελημένη ανθρωποκτονία του Παναγιώτη Χριστοδούλου 38 ετών από τη Λάρνακα που έγινε στις 25/4/16.

Ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Θανάσης Παπανικολάου προέβη σε τροποποίηση του κατηγορητηρίου για την 1η κατηγορία εναντίον του Ξιούρουππα από διάπραξη φόνου εκ προμελέτης, σε ηθελημένη ανθρωποκτονία.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανικολάου απήγγειλε στον Ξιούρουππα την κατηγορία ότι στις 25/4/16 επέφερε ηθελημένα και με παράνομη πράξη, χρησιμοποιώντας πιστόλι τύπου USP, το θάνατο του Παναγιώτη Χριστοδούλου. Ο Ξιούρουππας παραδέχθηκε την κατηγορία και η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος απαλλάσσεται από την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης.

Συνολικά ο Γιώργος Ξιούρουππας παραδέχθηκε εννέα κατηγορίες για αφορούν ηθελημένη ανθρωποκτονία, παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου κατηγορίας Β’ και παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέφερε ότι ενόψει των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην προηγούμενη δικάσιμο και των απαράδεκτων ενεργειών που έγιναν είχε αναγκαστεί να εκκενώσει την αίθουσα.

«Εφιστούμε την προσοχή στους παρευρισκόμενους να επιδείξουν τον απαιτούμενο σεβασμό για να μην αναγκαστούμε να εκκενώσουμε και σήμερα την αίθουσα» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέγνωσε τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του Παναγιώτη Χριστοδούλου και ανάμεσα σε άλλα είπε πως τον Απρίλιο του 2016 το θύμα ανακόπηκε στη Λάρνακα για έλεγχο από διάφορα τμήματα της Αστυνομίας και στην κατοχή του εντοπίστηκαν 14 γραμμάρια πράσινης ξηρής φυτικής ύλης κάνναβης και θεώρησε ότι ο Γιώργος Ξιούρουππας έδωσε την πληροφορία στην Αστυνομία με αποτέλεσμα να συλληφθεί.

Από τότε συνέχισε, ξεκίνησε μια διαμάχη μεταξύ τους η οποία κορυφώθηκε τα ξημερώματα της 24ης Απριλίου 2016 όταν όπως ισχυρίστηκε σε θεληματική κατάθεση του ο κατηγορούμενος, ενώ βρισκόταν σε κλαμπ στη Λάρνακα το θύμα κινήθηκε προς το μέρος του.

Ταυτόχρονα ο κατηγορούμενος ανέσυρε πιστόλι και από τη θέση του κινήθηκε προς το μέρος του θύματος και σε απόσταση δύο περίπου μέτρων, έριξε ένα πυροβολισμό στοχεύοντας πάνω στα πόδια του αλλά αστόχησε. Στη συνέχεια αφού τον σημάδεψε στο κεφάλι τον πυροβόλησε δύο φορές με αποτέλεσμα το θύμα να πέσει ανάσκελα στο έδαφος ενώ ακολούθως πήγε από πάνω του και τον πυροβόλησε αρκετές φορές στο κεφάλι και στο σώμα του μέχρι που τέλειωσαν οι σφαίρες, άλλαξε γεμιστήρα στο πιστόλι και τον ξαναπυροβόλησε άλλες 5 – 6 φορές. Συνολικά ο κατηγορούμενος πυροβόλησε το θύμα 13 φορές.

Μετά τους πυροβολισμούς ο κατηγορούμενος μετέβη στο οδόφραγμα του Περγάμους για να μεταβεί στα κατεχόμενα ωστόσο επειδή δεν ήθελε να βγάλει ασφαλιστήριο έγγραφο, έφυγε αφήνοντας μάλιστα το δελτίο ταυτότητας του και μετέβη στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας για να μεταβεί στον κατεχόμενο Κορμακίτη σε σπίτι φιλικού του προσώπου. Ωστόσο στη περιοχή αναγνωρίστηκε από εκτός υπηρεσίας αστυνομικό ο οποίος τον έπεισε να μπει στο αυτοκίνητο του και τον μετέφερε στο οδόφραγμα του Λιμνίτη.

Καθ’ οδόν ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι αυτός ήταν που διέπραξε το φόνο στη Λάρνακα, ενώ αργότερα σε σωματική έρευνα που του έγινε εντοπίστηκε στη κατοχή του ένα πιστόλι μάρκας USP που έφερε στο γεμιστήρα του 9 σφαίρες του ιδίου διαμετρήματος με τους κάλυκες που βρέθηκαν στη σκηνή όπου πυροβόλησε το θύμα.

Από εξετάσεις της Αστυνομίας διαπιστώθηκε ότι το πιστόλι που είχε στην κατοχή του ήταν υπηρεσιακό πιστόλι της Αστυνομίας που κλάπηκε τον Οκτώβριο του 2008 και ήταν χρεωμένο σε αστυφύλακα που είχε αφυπηρετήσει από το Σώμα.

Σε κατάθεση του στην Αστυνομία ο Ξιούρουππας ανέφερε ότι το πιστόλι του το πούλησαν άτομα ρουμανικής καταγωγής, ενώ προέβη σε υποδείξεις σκηνών στο κλαμπ όπου συναντήθηκε και σκότωσε το θύμα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2014 σε 12 μήνες φυλάκιση με τρία χρόνια αναστολή για το αδίκημα της απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και για απόπειρα απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις.

Ο Ρίκκος Μαππουρίδης συνήγορος υπεράσπισης του Γιώργου Ξιούρουππα παρέδωσε γραπτή αγόρευση για μετριασμό ποινής του πελάτη του και ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος μεταμέλησε για την πράξη του και αμέσως παραδέχθηκε την πράξη του αφού συνειδητοποίησε πλήρως το παράνομο της πράξης στην οποία προέβη.

Η Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου όρισε την 21η Νοεμβρίου 2016 ως ημερομηνία για επιβολής ποινής στον κατηγορούμενο.

Σημειώνεται ότι στην αίθουσα του Δικαστηρίου βρίσκονταν μόνο τα δύο αδέλφια και η κόρη του θύματος, οι δημοσιογράφοι και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Οι υπόλοιποι φίλοι και συγγενείς του Παναγιώτη Χριστοδούλου κρατήθηκαν από την Αστυνομία μακριά από τον διάδρομο που οδηγούσε στην αίθουσα για να αποφευχθούν τα οποιαδήποτε επεισόδια.