Ένα χρόνο περίοδος χάριτος για δόσεις στεγαστικών δανείων

Η Τράπεζα Κύπρου δίνει στους άνεργους πελάτες της σχέδιο με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα  να μην καταβάλλουν τις κανονικές δόσεις τους για τα στεγαστικά δάνεια για περίοδο ενός έτους, καταβάλλοντας μόνο το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ μηνιαίως, εξήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κρίστης Χασάπης.

Μιλώντας στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, στο Υπουργείο Εργασίας, ο κ. Χασάπης είπε ότι μ’ αυτό τον τρόπο τα στεγαστικά δάνεια των ανέργων πελατών της τράπεζας θα θεωρούνται εξυπηρετούμενα «και άρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να κοιμούνται πιο ήσυχα τα βράδια».

Ο κ. Χασάπης είπε ότι σε περίπτωση που συμπληρωθεί ο ένας χρόνος χωρίς οι άνθρωποι αυτοί να έχουν καταφέρει να βρουν εργασία, τότε το σχέδιο θα μπορεί να παραταθεί και για δεύτερο χρόνο, με τη μέγιστη διάρκεια του σχεδίου να ανέρχεται στα τρία χρόνια.

Όπως είπε, «σε περίπτωση που βρουν εργασία θα μπορούν να επιλέξουν –εάν θέλουν – για ακόμη ένα χρόνο να πληρώνουν μόνο τόκους».

Σημείωσε ακόμη ότι «εάν ο άνεργος διαθέτει στεγαστικό δάνειο με εκτιμώμενη αξία του υποθηκευμένου ακινήτου του κάτω των 250 χιλιάδων ευρώ, τότε θα μπορεί να μειωθεί και το επιτόκιο του στεγαστικού του δανείου μέχρι 2%», χωρίς, ωστόσο, να πέφτει κάτω του 3.75%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χασάπης είπε ότι «από τη στιγμή που μειώνεις κάποια δόση, μετέπειτα η δόση θα είναι λίγο πιο ψηλή».

Είπε, επίσης, ότι «ο λόγος που έχουμε βάλει τα 10 ευρώ είναι για να μπορεί να έρχεται ο πελάτης στο υποκατάστημα μας για να μπορούμε να συζητούμε μαζί του και να βλέπουμε την πορεία των πραγμάτων».

Ανέφερε ότι εάν κάποιος αδυνατεί να πληρώσει έστω και τα 10 ευρώ, τότε το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί και στα 5 ευρώ.

Σημείωσε περαιτέρω ότι το σχέδιο αυτό, το οποίο τίθεται σε άμεση εφαρμογή, εντάσσεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης των ανέργων πελατών της τράπεζας Κύπρου, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες τόσο γι’ αυτό το σχέδιο όσο και για τα άλλα σχέδια της τράπεζας θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

Από την πλευρά της, η Υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε την Τράπεζα Κύπρου γι’ αυτή την πολύ σημαντική, όπως την, χαρακτήρισε εξαγγελία του νέου σχεδίου «πραγματικά – όπως έχει πει πολλές φορές ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας- η έγνοια της Κυβέρνησης είναι οι άνεργοι μας και πρωταρχικός στόχος είναι να μην χάσουν τα σπίτια τους».

Συνέντευξη Hourican -30 μεγάλοι δανειολήπτες

Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη του εκτελεστικού διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου John Hourican στην Independent και το γεγονός ότι 30 μεγάλοι δανειολήπτες απειλούν την κυπριακή οικονομία, ο κ. Χασάπης αρκέστηκε να πει ότι «η Τράπεζα Κύπρου θα βρει τρόπους να εξασφαλίσει το λαβείν της από οποιονδήποτε και από μεγάλους και από μικρούς».

«Ξεκινούμε από τους μεγάλους γι’ αυτό και έχετε δει αυτή τη λίστα των 30 ατόμων. Είναι άτομα που χρωστούν πάνω από 100 εκατομμύρια. Ήδη πρέπει να έχετε δει ότι έχουν αρχίσει να γίνονται εθελοντικά κάποιες πωλήσεις. Άρα, θεωρούμε ότι η τράπεζα κινείται στο σωστό δρόμο και θεωρούμε ότι και οι επιχειρηματίες οι οποίοι χρωστούν αυτά τα λεφτά θα βρουν τους κατάλληλους τρόπους για να πληρώσουν τη τράπεζα», κατέληξε.