Ένα ακόμη Eurogroup χαμένο για την Κύπρο (;) – Αυξάνονται οι απαιτήσεις των δανειστών

Οι εξελίξεις έχουν «παγώσει». Οι διαβουλεύσεις για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου περιορίζονται στις απαιτήσεις των πιστωτών, που παρουσιάζονται πιο επίμονες και στέλνουν το σαφές μήνυμα στην κυπριακή κυβέρνηση ότι τα χρήματα δεν θα αποτελούν «δωρεά»… θα δοθούν με ανταλλάγματα, ρητές προϋποθέσεις και όρους, σκληρούς και επώδυνους.

Στο διπλωματικό αυτό και οικονομικό παιχνίδι, γιγάντων, ο πόλεμος κατά της αξιοπιστίας της Κύπρου συνεχίζεται, με δημοσιεύματα και “μηνύματα” περί πάταξης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και αδράνειας της Κύπρου να προχωρήσει σε ριζικές μεταρρυθμίσεις.

Τη Δευτέρα, σε μία ακόμη σύνοδο του Eurogroup, το θέμα της Κύπρου θα εξαντληθεί σε εκτιμήσεις για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα. Ήταν μόλις ένα μήνα πριν,  στο Eurogroup της 13ης  Δεκεμβρίου που είχε εκτιμηθεί ως βέβαιο ότι η δανειακή σύμβαση θα συμφωνηθεί στην επόμενη συνεδρίαση, αυτή της 21ης Ιανουαρίου, με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγνωστικός έλεγχος για τη βιωσιμότητα των τραπεζών και θα έχει διαπιστωθεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Μία όμως ημέρα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση η Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει επισήμως ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με την αμερικανική εταιρεία Pimco προκειμένου να οριστικοποιηθεί το ύψος του απαιτούμενου ποσού για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Την ίδια ώρα η Γερμανία ζητάει  την αποστολή στην Κύπρο επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση ύποπτων κεφαλαίων και φοροδιαφυγής, πριν δώσει την έγκρισή της σε ένα σχέδιο βοήθειας προς το νησί,.

Την είδηση δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt στο κυριακάτικο φύλλο της…. “Οι εμπειρογνώμονες θα εξακριβώσουν σε ποιο βαθμό τα ύποπτα κεφάλαια και η φοροδιαφυγή αποτελούν μέρος του οικονομικού μοντέλου του νησιού».

Παράλληλα, μία νέα αξίωση μπαίνει στο τραπέζι. Ο σημαντικός περιορισμός του «υπερτροφικού» όπως χαρακτηρίζεται, δημόσιου τομέα της χώρας, όπως γράφει  η WamS, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό.