Έναρξη νέων δεδομένων για το Κυπριακό

Γύρω στις   18:40, συναντήθηκαν ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σε εστιατόριο στη νεκρή ζώνη, κοντά στο Λήδρα Πάλας.

Οι δύο ηγέτες προσήλθαν με διαφορετικές στοχεύσεις σε μια άτυπη συνάντηση όπου το ζητούμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σ’ ένα κοινό ανακοινωθέν για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Capture

Το καλύτερο στο οποίο ελπίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι στη συνάντηση των δύο ηγετών να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις των δύο πλευρών, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην πάρα πέρα διαδικασία.

Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου και η διευθύντρια του γραφείου του διαπραγματευτή. Τον Ντερβίς Έρογλου  συνοδεύουν ο διαπραγματευτής Οσμάν Ερντούγ και δύο συνεργάτες τους.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν ξεκάθαρα και να εξηγήσουν τις θέσεις τους.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πάει στη συνάντηση πλήρως προετοιμασμένος και θα εξηγήσει στον Έρογλου τους λόγους για τους οποίους επιβάλλεται η συμφωνία σε κοινό ανακοινωθέν, το οποίο να ξεκαθαρίζει τις βασικές παραμέτρους λύσης του Κυπριακού.

Θα εξηγήσει επίσης στον Τ/κ ηγέτη πως το κοινό ανακοινωθέν τους είναι η καλύτερη συνταγή για να δημιουργηθούν προοπτικές επιτυχίας των συνομιλιών.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση επέλεξαν την αποστολή εκατέρωθεν μηνυμάτων. Παράλληλα Αναστασιάδης και Έρογλου μέσα από τις δηλώσεις τους επιχείρησαν να στείλουν μηνύματα και προς τα Ηνωμένα Έθνη.

Ιδιαίτερα έντονος ο πρόεδρος Αναστασιάδης κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για πρόοδο να αναγνώσουν τις δηλώσεις Έρογλου και να κινηθούν εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων. Οι νέες αξιώσεις του κατοχικού ηγέτη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία δείχνουν να μην ελπίζουν σε μια θετική εξέλιξη από τη σημερινή συνάντηση.