Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε προωθεί το Βερολίνο

Την δεινή οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και την πλήρως αποδυναμωμένη διαπραγματευτική της ικανότητα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το Βερολίνο προκειμένου να επαναφέρει στο τραπέζι το ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ε.Ε ακόμη και χωρίς προηγούμενη διευθέτηση της ονομασίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε φιλοξένησε στο Βερολίνο τους ομολόγους του απο την Ουγγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία, το Κόσσοβο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, την Σλοβακία και το Μαυροβούνιο, μαζί με τον αναπληρωτή γ.γ του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Χασάν Γκιογούς, καθώς και τον Αναπληρωτή βοηθό υφυπουργό εξωτερικών και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στα Σκόπια Φίλιπ Ρίκερ. Το κύριο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων υπήρξε η ευρωπαική προοπτική των δυτικών Βαλκανίων.

Μόνη απούσα από τη συζήτηση ήταν η Ελλάδα. “Δεν ευθυνόμαστε εμείς αν η Ελλάδα επέλεξε να γίνει απο ατμομηχανή της ευρωπαικής προοπτικής των βαλκανίων, απαθής παρατηρητής, παραχωρώντας τη θέση της στην Άγκυρα” δηλώνει χαρακτηριστικά  υψηλόβαθμος Γερμανός διπλωμάτης στην εφημερίδα.

Τόσο ο γερμανικός παράγοντας, όσο και η Κομισιόν σκοπεύουν να προωθήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γείτονος χώρας στην ΕΕ ακόμη και χωρίς να έχει βρεθεί πρωτύτερα λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Άλλωστε η κα.Μέρκελ είχε δηλώσει πρόσφατα πως “Μια χώρα με χρέος πάνω απο 80-90% δεν μπορεί να θεωρείται κυρίαρχη”, πόσο μάλλον εάν αυτό το χρέος είναι διπλάσιο του προαναφερθέντος.

Όπως όλα δείχνουν η Γερμανική πλευρά επιζητά όσο το δυνατόν γρηγορότερη έναρξη της όλης διαδικασίας για τα Σκόπια, ενώ παρασκηνιακά αναπτύσσονται πρωτοβουλίες, ώστε αυτή να έχει ξεκινήσει ακόμα και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εκμεταλλευόμενη την αδυναμία της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα.

Εν τω μεταξύ την στήριξη της Ελλάδας  για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Έ.Ε ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Δεκέμβριο.

“Επιθυμία μας είναι να διανύσουμε τον δρόμο μέχρι την ένταξή μας στην ΕΕ μαζί με την Ελλάδα” δήλωσε ο Ν.Γκρούεφσκι, σε ομιλία του στην περιφερειακή διάσκεψη «Βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων ως προς τους στόχους της ΕΕ 2020» πριν λίγες ημέρες στα Σκόπια.

“Αναμένω, η Ελλάδα, ως η παλαιότερη χώρα -μέλος της ΕΕ από την περιοχή μας και δεδηλωμένη φίλη της πολιτικής της διεύρυνσης, να στηρίξει την υιοθέτηση της απόφασης για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Μακεδονία τον προσεχή Δεκέμβριο και έτσι να συνεισφέρει καθοριστικά και αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης όλων των Βαλκανίων. Οι Μακεδόνες πολίτες το ίδιο αναμένουν και από τη Βουλγαρία” σημείωσε ο Ν.Γκρούεφσκι.

Ο Δεκέμβριος πάντως αναμένεται να αποβεί καθοριστικός μήνας, καθώς και η ΕΕ επιδιώκει προετοιμασία του εν λόγω ζητήματος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.