Έμπολα: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΠΟΥ

Τα κράτη της δυτικής Αφρικής, όπως το Μάλι, η Ακτή Ελεφαντοστού, η Σενεγάλη και η Γουινέα–Μπισάου, καθώς και όσες χώρες συνορεύουν με εκείνες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του Έμπολα, πρέπει να προετοιμαστούν επειγόντως για το ενδεχόμενο να φθάσουν στο έδαφός τους ταξιδιώτες που είναι φορείς του ιδιαίτερα θανατηφόρου και μολυσματικού ιού, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

«Επιθυμούμε και οι άλλες χώρες στη δυτική Αφρική να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον ιό να μετακινηθούν στα εδάφη τους», ανέφερε ο ειδικός του ΠΟΥ Πιερ Φορμαντί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία αυτή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει την επιβολή ταξιδιωτικών ή εμπορικών περιορισμών σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία, τις τρεις χώρες οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από την επιδημία του Έμπολα.

O ΠΟΥ είχε τονίσει ότι η επιδημία Έμπολα, που ξέσπασε αρχικά στη Γουινέα, έχει μετατραπεί σε διεθνή κρίση, η οποία προειδοποίησε ότι μπορεί να εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες, καλώντας να υπάρξουν δραστικές προσπάθειες για να εμποδιστεί η εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας.

Παρά τις προσπάθειες των εθνικών υγειονομικών αρχών και των διεθνών οργανώσεων αρωγής να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού, ο ΠΟΥ έχει καταγράψει 635 κρούσματα, τα 399 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα.

Η κρίση αυτή σε τρεις χώρες είναι ήδη το πιο πολύνεκρο ξέσπασμα της ασθένειας αφότου είχε καταγραφεί για πρώτη φορά η ύπαρξη του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976, κι ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίζει να μεγεθύνεται.