Έκκληση στο ΠτΔ: Άνοιξε τα κρησφύγετα-φυλακές να βγουν οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες

Κραυγή αγωνίας γονέων παιδιών με αναπηρίες εξέφρασε με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ΜΑΖΙ, Παναγιώτης Σαββίδης. Σε ανοικτή επιστολή του απευθύνει έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή την επιστροφή των παιδιών και των Δημοτικών  σήμερα στα σχολεία.

Αυτούσια η επιστολή:

Σήμερα που ανοίγουν τα σχολεία, θα απουσιάζουν τα παιδιά των Ειδικών Μονάδων και των Ειδικών Σχολείων.

Η απουσία τους δεν θα είναι τυχαία, επειδή το Υπουργείο Παιδείας και ο Υπουργός αποφάσισαν να εφαρμόσουν, την προηγούμενη μέρα της επανέναρξης των μαθημάτων, μια διαδικασία πολύπλοκη η οποία απαιτεί αρκετό τρέξιμο εκ μέρους των γονιών και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Το έκαναν επίτηδες για να μην πάνε τα παιδιά με αναπηρίες στα σχολεία τους.

Αξίζει κάποιος να λάβει υπόψη του ότι αυτή η διαδικασία, δεν είναι σχεδιασμένη για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά για τα παιδιά με αναπηρίες και στέλνει το μήνυμα ότι τα παιδιά με αναπηρίες είναι άρρωστα. Αυτό μπορεί και να ονομαστεί ρατσισμός. Οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες έτσι νοιώθουν.

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει άμεσα από τους υπουργούς του όπως μεριμνήσουν και για τους μαθητές με αναπηρίες προσφέροντας τους ουσιαστική πρόσβαση στην εκπαίδευση και τις θεραπείες που χρειάζονται, όπως λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, φυσιοθεραπεία, κλπ.

Επιπρόσθετα, καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μεριμνήσει όπως λειτουργήσει το θερινό σχολείο. Μετά από δύο μήνες κλεισίματος στο σπίτι, οι οικογένειες παιδιών με αναπηρίες έχουν κυριολεκτικά φτάσει στα όρια τους. Τα κρησφύγετα έχουν γίνει φυλακές.

Επειδή δεν πιστεύουμε ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα ούτε τον Σεπτέμβρη, με αυτή την ηγεσία στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει πιθανότητα, με την νέα σχολική χρονιά θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι εκπαίδευσης των παιδιών είτε φοιτούν στις μονάδες είτε στα ειδικά σχολεία.

Η ευθύνη για την σημερινή απουσία των παιδιών με αναπηρίες από τα σχολεία ανήκει στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

Πρόεδρε Αναστασιάδη, άνοιξε τα κρησφύγετα φυλακές να βγουν οι οικογένειες των παιδιών με αναπηρίες.

Παναγιώτης Σαββίδης

Πρόεδρος Συνδέσμου Συγγενών και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ΜΑΖΙ