Έκκληση Προέδρου Αναστασιάδη για παροχή πληροφοριών για τους αγνοούμενους

Έκκληση σε όλους όσοι γνωρίζουν ή έχουν πληροφορίες για χώρους όπου βρίσκονται θαμμένοι Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι ή Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι και πεσόντες της περιόδου 1963-64 και/ή των δύο φάσεων της εισβολής του 1974 να δώσουν αυτές τις πληροφορίες και να θέσουν υπόψη των αρμόδιων αρχών και της ΔΕΑ όσα στοιχεία κατέχουν, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα σύσκεψης στο Προεδρικό για το θέμα των αγνοουμένων στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, οι Υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο Αρχηγός Αστυνομίας και άλλοι αξιωματούχοι.

Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε μετά το πέρας της σύσκεψης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημειώνει ότι τα χρονικά περιθώρια για την αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων έχουν στενέψει και εξαντλούνται με κάθε μέρα που περνά, υποδεικνύοντας ότι «πρέπει τώρα να δράσουμε αποφασιστικά, να βρούμε και να ανοίξουμε τους τάφους, να δώσουμε απαντήσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων για την τύχη των αγαπημένων τους, να κλείσουμε τις πληγές του παρελθόντος».

Υποδεικνύοντας πως «πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση για την όλη διαδικασία της διερεύνησης είναι η εξασφάλιση των αναγκαίων πληροφοριών και ο εντοπισμός και η ανασκαφή των χώρων ταφής των αγνοουμένων» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει πως αναμένει από όλους όσοι μπορούν να συμβάλουν σε αυτό το σκοπό με την παροχή πληροφοριών και στοιχείων, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να πράξουν το ηθικό, ανθρωπιστικό και πατριωτικό τους καθήκον.

«Αναμένω ιδιαίτερα από την Τουρκία να σεβαστεί τις νομικές της υποχρεώσεις και τις συμβατικές δεσμεύσεις της και να συμβάλει αποφασιστικά στην επίλυση του τεράστιου και χρονίζοντος ανθρωπιστικού αυτού θέματος με το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού και την παροχή ελεύθερης πρόσβασης της ΔΕΑ στις στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα αλλά και στα δικά της εδάφη», προσθέτει.

Διαβεβαιώνει πως όπως και στο παρελθόν, η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους το πολύ σημαντικό ανθρωπιστικό έργο της ΔΕΑ.

Ευχαριστεί τέλος, με την ευκαιρία αυτή, την Κυβέρνηση του Κουβέιτ για την πρόσφατη της απόφαση να παραχωρήσει ποσό ύψους 200.000 ευρώ για κάλυψη των αναγκών της ΔΕΑ.