Έκκληση για προβληματισμό απήυθυνε ο Μπαν Κι Μουν

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί, στον απόηχο του δεύτερου γύρου των διαπραγματεύσεων του κυπριακού στην Ελβετία, προσέφερε τις καλές του υπηρεσίες για να βοηθήσει τους δύο ηγέτες με όποιο τρόπο επιθυμούν, ώστε να προχωρήσει μπροστά η ειρηνευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, ο Μπαν Κι Μουν “κάλεσε τους δύο ηγέτες να προβληματιστούν σχετικά με την κατάσταση, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν και να εξετάσουν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, προκειμένου να τροχοδρομήσουν και πάλι τη διαδικασία”.

Επαναλαμβάνοντας την αναφορά της πρωινής του δήλωσης, “ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για τις ειρηνευτικές διαδικασίες να έρχονται αντιμέτωπες με κρίσεις, ιδιαίτερα στην τελική δύσκολη ευθεία. και ενθάρρυνε τους κ.κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί να αρθούν των αυξανόμενων πιέσεων και να είναι θαρραλέοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων”.

Ταυτόχρονα ο Γενικός Γραμματέας υπενθύμισε στους δύο ηγέτες την κοινή αποφασιστικότητα και το κοινό όραμα που μοιράζονταν από κοινού, όταν τους συνάντησε κατά την έναρξη του πρώτου γύρου των συνομιλιών στο Μοντ Πελεραν, της Ελβετίας, στις 7 Νοεμβρίου. Και “ενθάρρυνε τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις και να προσπαθήσουν να επιτύχουν αυτό το έτος μία συμφωνία, για χάρη των μελλοντικών γενεών”.