Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΥΠΕ – Τα σημαντικότερα ευρήματα

Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το ΚΥΠΕ – Τα σημαντικότερα ευρήματα

Το Γραφείο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας ενημερώνει ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα «Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων – Ειδική Έκθεση για το έτος που έληξε στις 31.12.2019» που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση: http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/annualso_gr/annualso_gr?OpenForm

Από νέο κτήριο στα χαρτιά μέχρι τέως διευθυντής που ξεπέρασε την Α15, είναι μερικά από τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που εντόπισε κατά τον έλεγχο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Στο πλαίσιο των προνοιών της σχετικής νομοθεσίας, η Ελεγκτική Υπηρεσία διενέργησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) έλεγχο συμμόρφωσης για το έτος 2019, καθώς και εξέταση της εξέλιξης που σημειώθηκε, σε σχέση με θέματα που προέκυψαν από προηγούμενο έλεγχο που σκοπό είχε, μεταξύ άλλων, την εξέταση κατά πόσο το ΚΥΠΕ χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους πόρους με οικονομικό, αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο και εφαρμόζει τις βέλτιστες πρακτικές.

Τα σημαντικότερα ευρήματα του ελέγχου για τα οποία υποβλήθηκαν οι ανάλογες συστάσεις:

Μισθολογική τοποθέτηση του τέως Διευθυντή πέραν της αρχικής βαθμίδας της Α15, που αναφερόταν στην προκήρυξη της θέσης. Υποδείξαμε ότι η τοποθέτηση δεν ήταν σύννομη και εισηγηθήκαμε όπως το ΚΥΠΕ ανακτήσει από τον Διευθυντή όλα τα ποσά που παρανόμως του καταβλήθηκαν. Το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) υιοθέτησε τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβούλου του ΚΥΠΕ να μην ζητήσει ανάκτηση των ποσών από τον τέως Διευθυντή γιατί η ενέργεια αυτή αντίκειται στην αρχή της καλής πίστεως και της χρηστής διοίκησης.

Μη καταγραφή του χρόνου προσέλευσης και αποχώρησης όλων των υπαλλήλων

Ανταποκρίτρια εξωτερικού ζήτησε όπως μετατραπεί σε εργαζόμενη αορίστου χρόνου και ακολούθως αιτήθηκε για εργατική διαφορά στο Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών. Πρόσληψη δύο γραφέων ειδήσεων, χωρίς να κατέχουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα για τις θέσεις. Μη έγκαιρη λήψη μέτρων για την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών. Το ύψος του ποσού των χρεωστών στις 31.12.2019 ανερχόταν σε €96.180.

Ενοίκιο κτηρίου

Το ΚΥΠΕ ενοικιάζει κτήριο από την 1.3.2013, με ανανεώσεις της περιόδου ενοικίασης μετά από κάθε λήξη του συμβολαίου που συνάπτει, χωρίς να προβαίνει σε δημοσίευση Πρόσκλησης Δήλωσης Ενδιαφέροντος για κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του.

Η απόφαση για εκμίσθωση κρατικής γης, για την ανέγερση κτηρίου, δεν συνοδεύτηκε από μέτρα για αξιοποίηση της γης. Από τις 5.11.2007 μέχρι τις 31.12.2019, καταβλήθηκε συνολικό ποσό €416.060 για την εκμίσθωση της γης και επιπρόσθετο ποσό €141.871 για τη μελέτη, ετοιμασία σχεδίων, την εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για το εν λόγω κτήριο και άλλα επιμέρους έξοδα. Δεν έχει επανεξεταστεί ακόμα η αναγκαιότητα ή όχι της μίσθωσης και ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα. Ως εκ τούτου, ενώ η διαδικασία άρχισε το 2007, δεν έχει μέχρι σήμερα υλοποιηθεί η ανέγερση του κτηρίου.

Η εκμισθωμένη πιο πάνω γη, που προορίζεται για την ανέγερση κτηρίου για στέγαση του ΚΥΠΕ, χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης ιδιωτικής εταιρείας, χωρίς να καταβάλλει οποιοδήποτε ενοίκιο στο Κράτος, γεγονός για το οποίο το ΚΥΠΕ ενημέρωσε, τον Οκτώβριο του 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών και ζήτησε όπως πληροφορηθεί κατά πόσο του επιτρέπεται να υπενοικιάζει τον χώρο, αίτημα για το οποίο έλαβε αρνητική απάντηση. Ωστόσο η εταιρεία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το υπό αναφορά τεμάχιο γης, ως χώρο στάθμευσης.