Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «έξυπνα» περιπολικά – Βλάβη στα 49 από τα 50

Έκθεση Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα «έξυπνα» περιπολικά – Βλάβη στα 49 από τα 50

Με οδηγίες του Γενικού Ελεγκτή, γνωστοποιείται ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Συστήματος Εντοπισμού Θέσης Οχημάτων και Πλοήγησης της Αστυνομίας» που ετοιμάστηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει αναρτηθεί σήμερα στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση:

http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/annualscg_gr/annualscg_gr?OpenForm

Μερικά από τα σημαντικότερα  ευρήματα της έκθεσης είναι τα πιο κάτω:

• Οι 49 από τις 50 συσκευές πλοήγησης, που ήταν εγκατεστημένες σε όχημα του στόλου της Αστυνομίας, παρουσίασαν βλάβη και ποσοστό 48% εξακολουθούσε να ήταν εκτός λειτουργίας, παρόλο ότι είχαν παρέλθει δύο εβδομάδες από την εκδήλωση της βλάβης.

• Το λογισμικό του συστήματος παρουσίασε συνολικά 15 βλάβες, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον κεντρικό διακομιστή, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια ολόκληρου του συστήματος σε Παγκύπρια βάση.

• Από εξέταση των καταχωρίσεων του συστήματος σε τυχαίο δείγμα δέκα οχημάτων, προέκυψαν, σε διάστημα 109 ημερολογιακών ημερών, συνολικά 212 περιστατικά στάθμευσης σε διευθύνσεις που συμπίπτουν με εκείνες όπου διαμένουν μέλη της Δύναμης.

Ειδικότερα:

1. Εντοπίσθηκε υπηρεσιακό όχημα, για το οποίο σε χρονικό διάστημα 92 ημερών, καταγράφηκαν συνολικά 80 περιστατικά παράβασης των διατάξεων της σχετικής, με τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων, νομοθεσίας.

2. Σε 15 συνολικά περιπτώσεις, ο χρόνος στάθμευσης των υπηρεσιακών οχημάτων σε διευθύνσεις που συμπίπτουν με εκείνες όπου διαμένουν συγκεκριμένα μέλη της Δύναμης, υπερέβαινε τη μία ώρα.

3. Εντοπίσθηκε υπηρεσιακό όχημα που παρέμεινε σταθμευμένο σε διεύθυνση, που συμπίπτει με τη διεύθυνση διαμονής συγκεκριμένου Αστυφύλακα, για συνεχή χρόνο 5 ωρών και 46 λεπτών.

4. Το λογισμικό του συστήματος παρουσίασε συνολικά 15 βλάβες, σε χρονικό διάστημα τριών μηνών, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον κεντρικό διακομιστή, γεγονός που είχε ως συνέπεια την απώλεια ολόκληρου του συστήματος σε Παγκύπρια βάση.

5. Ορισμένες λειτουργίες/εφαρμογές του Συστήματος δεν ανταποκρίνονται στις αντίστοιχες τεχνικές απαιτήσεις/προδιαγραφές που καθορίστηκαν από την Αστυνομία.

6. Ο απαιτούμενος χρόνος για την επιδιόρθωση μιας βλάβης στον εξοπλισμό ή/και το λογισμικό του Συστήματος, από τον ανάδοχο, ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στις 75 ημερολογιακές ημέρες, αντί των 48 ωρών που καθορίζεται στους όρους της σχετικής σύμβασης.

7. Η Αστυνομία δεν έχει αξιώσει τη συμμόρφωση του Αναδόχου στην πρόνοια των όρων της σύμβασης, για αντικατάσταση οποιουδήποτε ελαττωματικού εξοπλισμού με άλλο, μέχρι την επιδιόρθωσή του.

8. Η υλοποίηση, από μέρους του Αναδόχου, των αναγκαίων εργασιών ελέγχου καλής λειτουργίας του εξοπλισμού και του λογισμικού συστήματος/εφαρμογών δεν επιβεβαιώνεται, αφού δεν υποβλήθηκαν οι προβλεπόμενες εκθέσεις.

9. Δεν έχει υλοποιηθεί, από τον Ανάδοχο, οποιαδήποτε αναβάθμιση του λογισμικού συστήματος, κατά παράβαση των όρων της σύμβασης.

10. Δεν είναι εφικτός ο έλεγχος τόσο της ποιότητας, όσο και της πληρότητας των παραδοτέων της σύμβασης, λόγω μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων από μέρους του Αναδόχου.

11. Αριθμός καινούριων συσκευών εντοπισμού θέσης οχημάτων παραμένουν αναξιοποίητες ως απόθεμα, παρά την επιβεβαιωμένη ανάγκη για εγκατάστασή τους σε επιπρόσθετα οχήματα του στόλου της Αστυνομίας.

12. Αριθμός συσκευών εντοπισμού θέσης οχημάτων παραμένει εγκατεστημένος, για μεγάλη χρονική περίοδο, σε οχήματα που έχουν ήδη ακινητοποιηθεί ή προορίζονται προς εκποίηση, χωρίς να έχει προωθηθεί οποιαδήποτε ενέργεια εγκατάστασής τους στον υπόλοιπο ενεργό στόλο οχημάτων.

13. Από το σύνολο των φορητών συσκευών εντοπισμού θέσης οχημάτων και προσώπων, ποσοστό 38% ουδέποτε έχει αξιοποιηθεί, παραμένοντας ως απόθεμα.