Έκθεση για Επίτροπο Νομοθεσίας: Πλήρωσαν δικηγόρο χωρίς να εκτελέσει καμία εργασία

Η Ελεγκτική Υπηρεσία γνωστοποιεί ότι η Ειδική Έκθεση με θέμα «Έλεγχος Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας» που ετοίμασε έχει αναρτηθεί σήμερα 21 Ιουλίου 2020 στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας, στη διεύθυνση: http://www.audit.gov.cy/audit/audit.nsf/annualscg_gr/annualscg_gr?OpenForm

Τα ευρήματα της πιο πάνω έκθεσης,  αφορούν προβληματικές πράξεις προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο η νέα Επίτροπος, Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, η οποία  έχει καταβάλει προσπάθειες για συμμόρφωση με τις προηγούμενες εισηγήσεις της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα σημαντικότερα ευρήματα και συστάσεις του ελέγχου είναι τα ακόλουθα:

Προβλήματα με το προσωπικό αποτελούν τροχοπέδη στην υλοποίηση του βασικού όρου εντολής της Επιτρόπου που είναι ο εκσυγχρονισμός, απλοποίηση, κωδικοποίηση ή/και αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας. Τη στιγμή που δεκάδες Νόμοι, ορισμένοι θεμελιώδεις για το κράτος δικαίου, παραμένουν ως είχαν ή με ελάχιστες αλλαγές, από την περίοδο πριν το 1960 και με δεδομένη την αναμενόμενη (λόγω έλλειψης νομικών γνώσεων) αδυναμία των Υπουργείων της Κυβέρνησης να συντάξουν νομικά πολύπλοκα νομοσχέδια (όπου τούτο απαιτείται), η Επίτροπος θα πρέπει να εξεύρει τρόπους για υπερπήδηση των προβλημάτων στελέχωσης και/ή να υιοθετήσει εναλλακτικές επιλογές.

Εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της εκτεταμένης χρήσης αδειών ασθενείας από τους λειτουργούς του Γραφείου, αφού το 2019 οι 4 Νομικοί Λειτουργοί του Γραφείου απουσίαζαν με άδεια ασθενείας συνολικά 438 ημέρες, κάτι που επηρέασε δυσμενώς την παραγωγικότητα του Γραφείου της Επιτρόπου Νομοθεσίας (ΓΕΝ).

Η πιθανή ενίσχυση με νέο προσωπικό ή τούτο σε συνδυασμό με μερικό εξωπορισμό της σύνταξης ή της αναθεώρησης συγκεκριμένων νομοσχεδίων, θα πρέπει να απασχολήσουν τόσο την Επίτροπο όσο και την Κυβέρνηση που θα κληθεί να εξασφαλίσει το προσωπικό ή τα πρόσθετα Κονδύλια.

Για ένα τιμολόγιο ιδιώτη δικηγόρου, ύψους €3.570 πλέον ΦΠΑ, δεν έγινε πληρωμή, επειδή η Επίτροπος θεώρησε ότι αφορά σε εργασία η οποία δεν εκτελέστηκε από τη συγκεκριμένη δικηγόρο, αλλά από το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επίσης, θεώρησε ότι πρέπει να ανακτηθεί και το ποσό των €7.140 που πληρώθηκε στην εν λόγω δικηγόρο ως προκαταβολή για το συγκεκριμένο παραδοτέο.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγήθηκε όπως ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για ανάκτηση του ποσού της προκαταβολής, χωρίς να αποκλείεται η λήψη δικαστικών μέτρων εναντίον των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση, εξακολουθεί να εκκρεμεί η ενημέρωση του Αρχείου Διεθνών Συνθηκών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι συνεργάτης με αγορά υπηρεσιών μετατράπηκε σε μισθωτό αορίστου χρόνου εντός του 2017, σε αντίθεση με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών.