Έιντε: Στο Crans-Montana η επόμενη διάσκεψη για το Κυπριακό

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ανακοίνωσε ότι στο η επόμενη διάσκεψη για το Κυοριακό θα πραγματοποιηθεί, στο  Crans-Montana της Ελβετίας.

O κ. `Ειντε ανέφερε πως αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. “`Ολοι γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο όταν θα είμαστε εκεί στο Crans-Montana”, σημείωσε, προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν μεταβούν εκεί.

Είπε επίσης πως και οι δυο πλευρές του έχουν επιβεβαιώσει πως πάνε εκεί με τη φιλοδοξία να επιλύσουν το πρόβλημα.

Ο κ. `Ειντε ανέφερε πως “εάν επιτύχουμε, θα υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και δεν σημαίνει ότι όλη η εργασία έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορούμε να πάμε απευθείας σε δημοψήφισμα”.

Ο στόχος, σημείωσε, είναι να έχουμε μια στρατηγική αντίληψη όλων εκείνων των θεμάτων που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας. Ανέφερε ακόμη πως δεν πρόκειται να κάνει εικασίες για το τί θα συμβεί αν δεν επιτύχει η προσπάθεια γιατί πάνε εκεί με τη φιλοδοξία να πετύχουν.

Διαβεβαίωσε πως “και ο ΓΓ (του ΟΗΕ) και εγώ θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε να υπάρξει ένας επιτυχές αποτέλεσμα”, σημειώνοντας παράλληλα πως η απόφαση εναπόκειται τελικά στους ηγέτες και στις εγγυήτριες δυνάμεις.

Θα είμαστε στο Crans-Montana που βρίσκεται στην άλλη πλευρά της λίμνης της Γενεύης πάνω στο βουνά σε ένα ωραίο και απομονωμένο σημείο, ανέφερε.

Είπε πως ενημέρωσε τους δυο ηγέτες για τις πρακτικές διευθετήσεις για αυτό, κάτι που εκτίμησαν, όπως σημείωσε, προσθέτοντας πως “επιπρόσθετα με τη δουλειά που κάνουμε ως ΗΕ, η ελβετική κυβέρνηση είναι επίσης εξαιρετικά χρήσιμη στις τεχνικές προετοιμασίες στην παροχή αυτών των διευκολύνσεων”.

“Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ευκαιρία. Όλοι γνωρίζουμε ότι θα είναι δύσκολο. Θα είναι δύσκολο όταν είμαστε εκεί στο Crans- Montana”, ανέφερε και σημείωσε πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά πριν πάνε εκεί γιατί δεν θέλουν να πάνε εκεί με άδεια χέρια.

“Γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς για αυτό. Δεν γίνεται πιο εύκολο απλώς επειδή πάμε στην Ελβετία. Αλλά υπάρχει αποφασιστικότητα και βούληση που μπορώ να καταγράψω τώρα ότι πάμε με αυτή τη φιλοδοξία”, ανέφερε ο κ. `Ειντε.

Είπε πως “αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε όσο το δυνατό καλύτερα ώστε αυτό να είναι μια επιτυχία”.

Πρόσθεσε πως στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από το θάρρος, τη θέληση, την αποφασιστικότητα και την ηγετικότητα των ηγετών και επίσης σε αυτό το σημείο και των εγγυητριών κρατών.

Σε σχέση με τη διάρκεια της Διάσκεψης, είπε πως αυτό είναι κάτι που δεν το γνωρίζουν. Είπε πως με τον τρόπο που διοργανώνεται υπάρχει η δυνατότητα να διαρκέσει εβδομάδες αλλά δεν χρειάζεται να διαρκέσει εβδομάδες. “Εξαρτάται από το χρόνο που χρειάζεται” αλλά θέλουμε να το καταστήσουμε σίγουρο ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ολοκληρώσουμε όλα αυτά τα στρατηγικής σημασίας θέματα, είπε.

`Ετσι δίνει έμφαση σε ένα κεφάλαιο ενώ αναγνωρίζει ότι όλα τα κεφάλαια θα συζητηθούν. Και ο πρακτικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι να το κάνουμε παράλληλα, στην κυριολεξία σε χωριστά τραπέζια, σε χωριστά δωμάτια όπου θα γίνονται συνεχείς συζητήσεις για όλα τα θέματα, ανέφερε.

Επεσήμανε πως και οι δυο πλευρές θα πουν πως προκειμένου να γίνει το Β πρέπει να δούμε το Α, σημειώνοντας πως το τί είναι το Β για την μια πλευρά είναι το Α για την άλλη.

Και έτσι η δουλεία η δική μας ως αυτών που διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία είναι να διασφαλίσουμε ότι θα φθάσουμε σε αυτές τις τελικές διευθετήσεις, κάτι που χρειάζεται γνώσεις για όλα τα κεφάλαια, σημείωσε. Πρόσθεσε πως αυτό δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να γίνει και πως αυτό συζητούν τώρα και θα συζητούν και τις επόμενες ημέρες.