Έγκριση από τη Βουλή για μείωση ενοικίων

Ψηφίστηκε σε νόμο από την πλειοψηφία της Ολομέλειας η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για μείωση των οικιστικών και επαγγελματικών ενοικίων από 15% ως 20%, διάρκειας ενός χρόνου.

Ο νόμος εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ (ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές), μία εναντίον (Ζαχαρίας Κουλίας) και 20 αποχές (ΔΗΣΥ και Βουλευτές Αντώνης Αντωνίου και Νίκος Κουτσού).

Τροπολογία του ΔΗΚΟ που προέβλεπε στην εξαίρεση των οικιστικών υποστατικών δεν εγκρίθηκε.

Συγκεκριμένα, στα οικιστικά υποστατικά προβλέπεται 15% μείωση για ενοίκια μέχρι 300 ευρώ και μείωση 20% για ενοίκια πάνω από 300 ευρώ. Η μέγιστη μείωση που μπορεί να επιβληθεί είναι της τάξης των 120 ευρώ.

Όσον αφορά στα εμπορικά υποστατικά, η μείωση του 15% ισχύει για ενοίκια ως 600 ευρώ, δηλαδή μείωση ως 90 ευρώ και η μείωση της τάξης του 20% για ενοίκια που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ ως και 2.000 ευρώ, με ανώτερη μείωση τα 250 ευρώ.
Για 2.000 ευρώ ενοίκιο και άνω, για τα οποία ισχύει το 20%, μέγιστο ποσό μείωσης είναι 400 ευρώ.

Ο νόμος καλύπτει συμβόλαια που υπογράφηκαν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2012.
Τυχόν μειώσεις που έχουν ήδη γίνει θα πρέπει να συμψηφιστούν.

Ο ΔΗΣΥ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Κυπριανού, προτίθεται να στηρίξει την τροπολογία του ΔΗΚΟ, αλλά θα τηρήσει αποχή στην πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού έντονες πλέον έχουν γίνει οι λέξεις «ενοικιάζεται, πωλείται για να μην πω και τη λέξη ξεπουλείται». Υποστήριξε ότι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα ενοίκια έχουν ρυθμιστεί μεταξύ ενοικιαστών και ενοικιαζομένων. Αναφέρθηκε και σε πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αγορά λόγω δανείων που μπορεί λόγω της μείωσης ενοικίων και της αδυναμίας αποπληρωμής τους να χαρακτηριστούν ως μη εξυπηρετούμενα.

Αρνητικά τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας του ΔΗΚΟ ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης. Υπεραμύνθηκε της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι στοχεύει ακριβώς στη διόρθωση στρεβλώσεων που δημιουργούνται.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου. Ανέφερε ότι όντως η αγορά αυτορυθμίζεται. Στο βαθμό που δεν αυτορυθμίζεται, πρόσθεσε, είναι καθήκον της νομοθετικής εξουσίας να διορθώνει στρεβλώσεις.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης αναφέρθηκε κυρίως στην τροπολογία του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι οι ενοικιαστές οικιστικών υποστατικών μπορούν εύκολα να μετακινηθούν κάπου με πιο φθηνό ενοίκιο, ενώ οι επιχειρήσεις είναι πιο δύσκολο να μετακινηθούν.

Τη θέση ότι η αγορά δεν έχει αυτορυθμιστεί και ότι οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να επιβάλλουν ψηλά ενοίκια υποστήριξε ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας, τοποθετούμενος υπέρ της πρότασης νόμου και εναντίον της τροπολογίας.
Αντιφατική χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης την τροποποίηση του ΔΗΚΟ λέγοντας ότι «δεν μπορώ να την ψηφίσω».
Σχολιάζοντας τη θέση ΔΗΣΥ ότι δεν πρέπει να υπάρχει παρέμβαση στην αγορά με νομοθετικές ρυθμίσεις ανέφερε ότι θα συμφωνούσε, αλλά «εδώ έχει έξι μήνες που άλλο από το να ρυθμίζουμε την αγορά με νόμους δεν κάνουμε».

Σε δική του παρέμβαση ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας προειδοποίησε ότι η επιχειρούμενη νομοθεσία θα προσθέσει άλλα κακά. Πρότεινε όπως δίδεται το δικαίωμα σε πολίτες κάτω από ειδικές περιστάσεις, όπως οι μακροχρόνιες μισθώσεις, να προσφεύγουν στα δικαστήρια.