Άφιξη μεταναστών: Δύο συλλήψεις – Λένε ότι αγόρασαν όλοι μαζί βάρκες και ήρθαν Κύπρο – Πόσα πλήρωσαν…

Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο προσώπων, που φέρεται να είναι οι πλοηγοί δύο θαλάσσιων σκάφων, που αφίχθηκαν χθες στη θαλάσσια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και στα οποία συνολικά βρίσκονταν άλλα 37 πρόσωπα, υπήκοοι τρίτης χώρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, γύρω στη 13:25 εντοπίστηκε από τα ραντάρ της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, μία βάρκα να πλέει σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.

Η βάρκα, μήκους 5 περίπου μέτρων, ανακόπηκε στα 8 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και όπως διαπιστώθηκε σε αυτήν επέβαιναν 19 παράτυποι μετανάστες από την Συρία (16 άντρες, 2 γυναίκες και 1 παιδί).

Ανακρινόμενοι οι μετανάστες ανέφεραν ότι ξεκίνησαν την Τρίτη 25 Μάϊου από περιοχή της Συρίας και ότι αγόρασαν τη βάρκα όλοι μαζί, πληρώνοντας περίπου δυόμιση χιλιάδες ευρώ ο καθένας.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αγίας Νάπας, ενώ κατά την ανάκριση τους προέκυψε μαρτυρία εναντίον ενός παράτυπου μετανάστη ότι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά. Πρόκειται για 56χρονο.

Επίσης, γύρω στις 14:30 της ίδιας ημέρες εντοπίστηκε σκάφος σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και μέλη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας το ανέκοψαν σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων.

Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι στο σκάφος μήκους 7 μέτρων, επέβαιναν 20 παράτυποι μετανάστες από τη Συρία, 12 άντρες, 4 γυναίκες, τρία παιδιά και ένας ασυνόδευτος ανήλικος.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στη μαρίνα Αγίας Νάπας και ανακρινόμενοι ανέφεραν ότι ξεκίνησαν στις 25/5/23 και ώρα 23:00 από τη Συρία και πως αγόρασαν τη βάρκα όλοι μαζί, πληρώνοντας δυόμιση περίπου χιλιάδες δολάρια ο καθένας.

Κατά την ανάκριση τους προέκυψε μαρτυρία εναντίον ενός 22χρονου παράτυπου μετανάστη ότι ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση ενώ οι υπόλοιποι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Φιλοξενίας Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά.

Οι δυο συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου για έκδοση διαταγμάτων κράτησης τους.