Άσκηση ετοιμότητας και εκκένωσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας

Η Hermes Airports σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, την Αστυνομία και όλους τους συναρμόδιους φορείς, πραγματοποίησε σήμερα τα ξημερώματα άσκηση εκκένωσης του αεροδρομίου Λάρνακας, με στόχο τη διαπίστωση του βαθμού ετοιμότητας και συντονισμού όλων των αρμοδίων υπηρεσιών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε τη λήψη διπλής τηλεφωνικής απειλής για εκδήλωση βομβιστικού κτυπήματος, τόσο εναντίον αεροσκάφους το οποίο βρισκόταν σε πορεία προετοιμασίας για απογείωση, όσο και εναντίον των κτιριακών εγκαταστάσεων του αερολιμένα Λάρνακας.

Βάσει του σεναρίου της άσκησης, οι τηλεφωνικές απειλές επαληθεύονται και σημειώνεται εκπυρσοκρότηση εκρηκτικού μηχανισμού, στο χώρο αναχωρήσεων του αεροδρομίου. “Το γεγονός προκαλεί την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων Αρχών του κράτους και του αεροδρομίου, οι οποίες αναλαμβάνουν άμεσα τη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης και το συντονισμό των διαφόρων υπηρεσιών ασφαλείας και των σωμάτων διάσωσης. Άμεσα δίνονται οδηγίες για κατάσβεση μικρής έκτασης πυρκαγιάς η οποία εκδηλώνεται στο χώρο των αναχωρήσεων, τον απεγκλωβισμό πολιτών αλλά και την παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες».

Οι αρμόδιες Αρχές «διατάσσουν την άμεση και πλήρη εκκένωση τόσο του κτιρίου του αερολιμένα, όσο και του αεροσκάφους. Η ανεύρεση δεύτερου εκρηκτικού μηχανισμού οδηγεί σε ελεγχόμενη πυροδότηση του και διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου στο χώρο των αναχωρήσεων, προτού επιτραπεί η επιστροφή πολιτών στο κτίριο του αεροδρομίου».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου «στην άσκηση συμμετείχαν ενεργά η Πολιτική Αεροπορία, η Διεύθυνση Ασφαλείας Αεροδρομίων (ΔΑΣΑ), ο Κλάδος Πυροτεχνουργών Αρχηγείου, ο Κλάδος Σκύλων (Κ9), το Τμήμα Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία του αεροδρομίου Λάρνακας, ο Πύργος Ελέγχου, οι Κυπριακές Αερογραμμές, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, οι εταιρείες παροχής επίγειας εξυπηρέτησης (Swissport και LGS Handling), η CTC-ARI, η Cyprus Airports Food & Beverage, S&L και εθελοντές».

Την άσκηση διοργάνωσαν η Hermes Airports, η Πολιτική Αεροπορία και η Διεύθυνση Ασφάλειας Αεροδρομίου και διεξήχθη σύμφωνα με τους κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.