Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με αεροναυτικές δυνάμεις Κύπρου και Γαλλίας

Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με συμμετοχή κυπριακών και γαλλικών αεροναυτικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί μεθαύριον στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Λάρνακας.

Η άσκηση, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, θα λάβει χώρα από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 13:00 και θα συμμετάσχει το γαλλικό Αντιτορπιλικό JEAN BART D-615, το οποίο θα μεταφέρει ένα ελικόπτερο τύπου “Πάνθηρ”, ενώ από κυπριακής πλευράς θα πάρουν μέρος στην άσκηση δύο ελικόπτερα τύπου Augusta Westland (AW -139) της Εθνικής Φρουράς (460 Μοίρα Ε-Δ) και της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Κύπρου, ένα Περιπολικό Πλοίο του Ναυτικού, καθώς και ο Ιατρικός Τομέας της Ομάδας Διάσωσης της Πολιτικής Άμυνας Λάρνακας.

Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει αντιμετώπιση ναυτικού ατυχήματος, καθώς και έκτακτα επεισόδια που δύνανται να παρουσιασθούν εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της Περιοχής Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (η οποία ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας).

Θα διεξαχθούν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικές ασκήσεις αεροδιακομιδής τραυματιών (επιχειρήσεις MEDEVAC) από τα ελικόπτερα της 460 ΜΕΔ και της ΜΑΕΠ, καθώς και από το γαλλικό ελικόπτερο.

H άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο αύξησης της ετοιμότητας αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών Ερευνας και Διάσωσης στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της βελτίωσης της συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας με αεροναυτικές Δυνάμεις της Γαλλίας και άλλων χωρών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί επίσης την ερχόμενη Τρίτη, 23 Απριλίου 2013, άσκηση Έρευνας και Διάσωσης με πλοία του Ναυτικού του Ισραήλ, η οποία θα συμβάλει περαιτέρω στην προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και στην ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών και μονάδων που συμμετέχουν στο σύστημα έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στη συνεργασία τους με γειτονικά κράτη.