Άρχισε διάλογος για διετές έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης

Με στόχο τον καταρτισμό έκτακτου σχεδίου διετούς διάρκειας αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, ξεκίνησε διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους στον ιδιωτικό τομέα, ανέφερε σήμερα η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Είπε ότι η απόφαση πάρθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν εισήγησης της Υπουργού Εργασίας.

Σε χαιρετισμό της στο συνέδριο για τις πολιτικές αναδιάρθρωσης σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, στη Λευκωσία, που διάβασε εκπρόσωπος του Υπουργείου, η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι ήδη έγινε μια πρώτη συνάντηση στα πλαίσια του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος και τις επόμενες μέρες ο διάλογος θα εντατικοποιηθεί.

«Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παραμένει πιστό στην εφαρμογή των διαδικασιών κοινωνικού διαλόγου και τους τελευταίους επτά μήνες έχει γίνει μεγάλος αριθμός συναντήσεων με τους κοινωνικούς εταίρους για άμβλυνση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος» ανέφερε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί τον κοινωνικό διάλογο πολύ σημαντικό εργαλείο καθορισμού πολιτικής. «Έχει αποδειχθεί έμπρακτα ότι συναινετικές αποφάσεις, ιδιαίτερα σε θέματα που επηρεάζουν οργανωμένα σύνολα, ή μεγάλο μέρος του πληθυσμού μιας χώρας, έχουν αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας και γενικότερης αποδοχής όταν αυτές λαμβάνονται μετά από ενδελεχή συζήτηση και πρακτική συνεισφορά των κοινωνικών εταίρων», είπε η κ. Αιμιλιανίδου.

Αναφερόμενη στο θέμα του τριμερούς συνεδρίου “The Governance of Policy reform in Europe in times of economic downturn and structural adjustment: what Lessons for Cyprus?”, που συνδιοργανώνουν το Υπουργείο Εργασίας με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Υπουργός Εργασίας είπε ότι είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την Κύπρο, στην προσπάθεια της να ανταποκριθεί με επάρκεια στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

«Το σημερινό συνέδριο θα αποτελέσει καλή ευκαιρία για όλες τις πλευρές – κράτος, εργοδοτικές οργανώσεις και συνδικαλιστικές οργανώσεις – να αναγνωρίσουν αδυναμίες και παραλείψεις και μέσα από ένα ειλικρινή διάλογο να κατορθώσουν να διορθώσουν οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα παρέμειναν ανεπίλυτα για χρόνια» ανέφερε.

Ευχαρίστησε τέλος τον Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας Guy Rider για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Κύπρου για παροχή εμπειρογνωμοσύνης κατά την κρίσιμη περίοδο που διέρχεται η Κύπρος και εξέφρασε την ελπίδα η αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών να συνεχιστεί.