Άξιον απορίας, τι έλεγχοι ασφαλείας γίνονται από τους αρμόδιους

Νωπές είναι ακόμα οι μνήμες από την τραγωδία με την άτυχη, 25χρονη κοπέλα που έχασε τη ζωή της όταν καταπλακώθηκε από ράφι στη καφετερία που εργαζόταν.

Την τραγική αυτή κατάληξη, ακολούθησαν, ως συνήθως έρευνες για τις οποίες φυσικά κανείς μας δεν άκουσε για την έκβασή τους και ούτε εάν τιμωρήθηκε κανένας. Ίσως μία ανθρώπινη ζωή να ξεπληρώθηκε με ένα μηδαμινό πρόστιμο.

Αυτό το διάστημα, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, διεξάγει ελέγχους ως προς το κατά πόσον οι εργοδότες λαμβάνουν μέτρα με σκοπό την προστασία των εργαζομένων τους από τις υψηλές θερμοκρασίες. Καλά κάνει βέβαια. Δεν λέμε το αντίθετο.

Όμως είναι λυπηρό, μετά από αυτό το τραγικό γεγονός και την απώλεια μιας ζωής και μετά από άλλα τόσα ατυχήματα βέβαια όπου άλλοι εργαζόμενοι τραυματίστηκαν σοβαρά,  οι αρμόδιοι αυστηρά να μην λαμβάνουν μέτρα διεξάγοντας τακτικούς ελέγχους.

Για πόσους εργάτες ακούσαμε να πέφτουν από τις σκαλωσιές; Πόσοι υπέστησαν ηλεκτροπληξία ; Πόσα ακούμε και πόσα άλλα μένουν στο κρυφό;

Γιατί επαναπαυόμαστε σε αυτό το τόπο και μόνο όταν γίνει ένα θανατηφόρο, ξυπνούμε ξαφνικά από τον λήθαργο;

Δεν είναι δυνατόν, να πηγαίνεις σε ορισμένα σουπερμάρκετ, με τα ράφια να αιωρούνται και να είναι  άκρως επικίνδυνα, να μην μπορείς να περάσεις χωρίς τον κίνδυνο να καταπλακωθείς και ουδείς να νοιάζεται…

Πως δίνονται οι άδειες σε αυτού του είδους μαγαζιά από τα οποία καταρχήν δεν υπάρχει χώρος να περάσεις με το τρόλει του σουπερμαρκετ. Φανταστείτε πως μπορεί να περάσει κάποιος με αναπηρικό καροτσάκι. Είναι αδύνατον.

Ας μας πουν οι αρμόδιοι, πως δίνουν όλες αυτές τις άδειες και πριν προχωρήσουν με δικαιολογίες για άδειες του παρελθόντος που πάλι είναι αδικαιολόγητοι, αναφερόμαστε και σε πολύ πρόσφατες περιπτώσεις.

Είναι καιρός το Υπουργείο Εργασίας να πάρει αυστηρά μέτρα με επιθεωρήσεις ασφαλείας σε τακτά διαστήματα και όχι μόνο όταν θρηνήσουμε θύματα.

Επίσης καιρός είναι οι προδιαγραφές (οι υποτιθέμενες) για άδεια λειτουργίας ορισμένων καταστημάτων να τηρούνται αυστηρά και όχι όποιος έχει μέσον να παίρνει άδεια χωρίς να εφαρμάζονται καν οι απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας.

Είναι τραγικό να χάνονται ζωές από αμέλεια ή και αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.