Άντρος: Χρειαζόταν θάρρος και τόλμη να πει κάποιος αυτά που είπε ο κ. Ακιντζί

Χρειαζόταν θάρρος και τόλμη να πει κάποιος αυτά που είπε ο κ. Ακιντζί. ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ΄Άντρος Κυπριανού,  μετά τη συνάντηση με την Πρωτοβουλία «Απόφαση Ειρήνης»

Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη και καθοριστική καμπή. Εάν δεν καταφέρουμε με πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβουμε να στριμώξουμε την τουρκική πλευρά και να την υποχρεώσουμε να τοποθετηθεί με τρόπο ο οποίος θα μας επιτρέψει να καταλήξουμε σε συμφωνία η οποία θα βασίζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν πάρα πολύ αρνητικά για την Κύπρο και τον κυπριακό λαό.

Οι συνέπειες θα είναι τεράστιες, με ανυπολόγιστες σε βάθος χρόνου αρνητικές επιπτώσεις σε βάρος της Κύπρου, σε βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού. Με κίνδυνο να πάμε στη διχοτόμηση με όσα αρνητικά συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Έχει τεράστια σημασία, λοιπόν, σε αυτή την κρίση καμπή να ενισχύονται οι φωνές οι οποίες αναλαμβάνουν την πατριωτική τους ευθύνη. Να αναλαμβάνουν το καθήκον να εργάζονται προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, δίχως να γίνονται υποχωρήσεις στα ζητήματα αρχών από τη δική μας πλευρά, σε μία προσπάθεια σύντομης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων και κατάληξης, εάν και εφόσον υπάρξει συνεργασία από την Τουρκία, το συντομότερο δυνατό, σε συμφωνία.

Σε αυτά τα πλαίσια, διεξάχθηκε η συζήτηση που είχαμε με την «Απόφαση Ειρήνης». Θέλω να χαιρετίσω τη δημιουργία της και να τους συγχαρώ για αυτή την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβαν, την οποία θεωρούμε ως μία πρωτοβουλία πατριωτικής ευθύνης. Όσο πληθαίνουν οι φωνές που σπρώχνουν τα πράγματα προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, τόσο περισσότερο επιτελούμε το πατριωτικό μας καθήκον. Είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση μαζί τους. Νομίζω ότι στα βασικά ζητήματα υπάρχει απόλυτη ομοφωνία και θα εργαστούμε ο καθένας από το δικό μας μετερίζι για να σπρώξουμε τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα θεωρείτε ότι σε περίπτωση που γίνει Τριμερής αυτή θα είναι επιτυχής; Κατά πόσο δηλαδή θα μπορεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε αυτές τις συνθήκες να πάρει τέτοιες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε αυτό που λέτε, μία έναρξη της διαδικασίας;

Αυτοί που αντιδρούν με τις δηλώσεις του κ. Ακιντζί είναι εκείνοι οι οποίοι διαφωνούσαν πάντοτε με τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δεν είναι κάτι νέο, λοιπόν, αυτές οι φωνές που ακούγονται στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως φωνές παρόμοιες που ακούγονται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για το ενδεχόμενο επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Θα εξαρτηθεί λοιπόν από την αποφασιστικότητα του κ. Ακιντζί και όχι από τις φωνές που ακούγονται σε βάρος του. Επαναλαμβάνω, αυτές οι φωνές ήταν και στο παρελθόν ενάντια στον κ. Ακιντζί. Και βέβαια είναι πολύ πιο έντονη η αντίδραση της Τουρκίας ενάντια στον κ. Ακιντζί, και πολύ πιο απειλητική. Θα ξαναπώ αυτό που είχαμε πει και τις προηγούμενες μέρες, ότι χρειαζόταν θάρρος και τόλμη να πει κάποιος αυτά που είπε ο κ. Ακιντζί και ότι αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν είναι όλοι οι Τουρκοκύπριοι το ίδιο.