Άντρος: Υπουργός και Αρχηγός έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από μόνοι τους

Υπουργός και Αρχηγός έπρεπε να είχαν παραιτηθεί από μόνοι τους, τόνισε σε δηλώσεις του αναφορικά με το φρικιαστικό έγκλημα στο Μιτσερό.

Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τους φόνους οι οποίοι έχουν γίνει σε βάρος αλλοδαπών γυναικών και οικιακών βοηθών πρέπει να πω ότι είναι συγκλονιστικά και δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο.

Είναι από τις στιγμές που, ειλικρινά, θα ήθελα να ήμουν απλός πολίτης και όχι πολιτικός ηγέτης για να μπορούσα να εκφραστώ όπως θα ήθελα να εκφραστώ.

Θέλω να εκφράσω την μεγάλη μας λύπη και την έντονη μας δυσφορία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αυτά τα εγκλήματα και από την Αστυνομία και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Λυπούμαι να πω ότι η προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν καθιστά ακόμα μεγαλύτερη τη δυσφορία και την ενόχλησή μας για τον τρόπο με τον οποίο εξακολουθούν να συμπεριφέρονται, την ώρα που έχουν επιδείξει όχι απλά και μόνο εγκληματική αμέλεια, αλλά συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που είναι προφανές ότι συνέβαλε στο να γίνουν και άλλα εγκλήματα στη συνέχεια.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και του Αρχηγού της Αστυνομίας αλλά και του Πολιτικού Προϊστάμενου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο κύριος Ιωνάς Νικολάου και ο Δημοκρατικός Συναγερμός απαίτησαν και πέτυχαν την παραίτηση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και του τότε Αρχηγού της Αστυνομίας των κ.κ. Κύπρου Χρυσοστομίδη και Ιάκωβου Παπακώστα για την απόδραση ενός φυλακισμένου, του Κίτα. Σήμερα έχουμε μέχρι στιγμής τρεις φόνους για τους οποίους έγιναν καταγγελίες την τότε περίοδο. Επιδείχθηκε πρωτοφανής αδιαφορία απλά και μόνο γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν κυπριακής καταγωγής, γιατί προέρχονταν από ξένες χώρες και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας μας λένε ότι δεν είναι η ώρα τώρα να αναζητηθούν ευθύνες, είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων. Συμφωνούμε ότι είναι η ώρα της διαλεύκανσης των υποθέσεων, είναι όμως και η ώρα της ανάληψης των ευθυνών τους. Θεωρούμε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας έχουν την υποχρέωση να παραιτηθούν και θα έπρεπε να το είχαν πράξει από μόνοι τους.

Το δεύτερο το οποίο θέλω να πω είναι ότι ο κύριος Αναστασιάδης έπαυσε τον τότε Αρχηγό της Αστυνομίας, τον κ. Μιχαλάκη Παπαγεωργίου γιατί έγιναν επεισόδια στη Λεμεσό σε βάρος του κ. Ταλάτ. Διερωτώμαι τι κάνει τώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με αυτά τα πρωτοφανή τα οποία ακούει, αναφορικά με τις ευθύνες του κράτους, για τους φόνους οι οποίοι έγιναν, την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος να διαλευκανθούν οι υποθέσεις. Διερωτώμαι ειλικρινά τι κάνει ο κύριος Αναστασιάδης.

Θέλω να καταλήξω με αυτό το θέμα για να πω ότι η δική μας η άποψη είναι ότι στα σώματα ασφαλείας, αλλά και στις κεντρικές φυλακές, δηλαδή στο στρατό, στην αστυνομία, στις φυλακές, θα πρέπει τα άτομα τα οποία έχουν αξιώματα, τα οποία έχουν δημόσια πόστα να υπόκειται σε ψυχομετρικά τεστ. Έχει τεράστια σημασία αυτοί που διαθέτουν σημαντικά ή ακόμα και μικρότερα πόστα στα σώματα ασφαλείας, που έχουν πρόσβαση σε οπλισμό και λοιπά, να περνούν από αυτούς τους.