Άντρος: Το ΑΚΕΛ θα δώσει προτάσεις για επιπρόσθετα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν

Άντρος: Το ΑΚΕΛ θα δώσει προτάσεις για επιπρόσθετα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν

Η χώρα μας εξακολουθεί να διέρχεται κρίσιμες στιγμές. Πιστεύουμε ότι η Κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις έχουμε ευθύνη να συνεργαστούμε για να ξεπεραστεί η κρίση που αντιμετωπίζουμε. Να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας. Το ίδιο οφείλουν και απαιτούμε να πράξουν και η Κεντρική Τράπεζα και οι τραπεζικοί οργανισμοί.

Ως ΑΚΕΛ εδώ και καιρό εντοπίζουμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις και προσπαθούμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά ώστε να αντιμετωπιστούν. Αυτό είναι η προτεραιότητα μας τώρα.

Καταθέσαμε ήδη προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Oι πλείστες από αυτές υιοθετήθηκαν από την Κυβέρνηση. Εκφράζουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός. Στη χθεσινή σύσκεψη καταθέσαμε νέες προτάσεις που αφορούν τις οικονομικές υποχρεώσεις της πλειοψηφίας του κόσμου. Που αφορούν δάνεια, ενοίκια και την επιβολή πλαφόν σε βασικά προϊόντα. Κυρίως απαιτήσαμε μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τους αυτοεργοδοτούμενους. Στη σύσκεψη υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο και τους Υπουργούς. Αναμένουμε να ετοιμαστούν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια για να διαβουλευτούμε με την κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοφωνία για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η ευχή μας είναι η Κυβέρνηση να καταθέσει τέτοιες προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στο κλίμα της χθεσινής σύσκεψης επιτρέποντας να στηρίξουμε ομόθυμα τα όποια μέτρα.

Αυτή τη στιγμή συμπατριώτες μας βρέθηκαν χωρίς δουλειά λόγω του κλεισίματος επιχειρήσεων με βάση τα σχετικά διατάγματα της Κυβέρνησης.

Είναι υποχρέωση της πολιτείας να τους στηρίξει. Όπως υποχρέωση της είναι να στηρίξει και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από αυτή την κρίση. Δόθηκαν επίσης υποσχέσεις από την Κυβέρνηση ότι δεν θα χαθούν θέσεις εργασίας. Όλες οι πιο πάνω υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν σε συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χάσει ο κόσμος τις δουλειές του και θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις.

Το άλλο επίπεδο στο οποίο χρειάζεται η μεγαλύτερη συστράτευση όλων μας είναι ο τομέας της καταπολέμησης της διασποράς του ιού.

Ο βασικότερος πυλώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας. Η πολιτεία έχει χρέος και ευθύνη να τον στηρίξει για να διαδραματίσει το ρόλο του. Η Κυβέρνηση και ο ΟΚΥΠΥ καλούνται να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα.

Το ΑΚΕΛ αύριο θα δώσει προτάσεις για το ποια επιπρόσθετα μέτρα χρειάζεται να ληφθούν.

Είναι άκρως απαραίτητη αυτή τη στιγμή η συνεργασία του δημόσιου τομέα, του ιδιωτικού τομέα και των προσωπικών γιατρών. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου τομέα είναι το βασικό μας όπλο στην καταπολέμηση του ιού. Οφείλουμε να τους προστατεύσουμε αλλά και να τους ενισχύσουμε. Οι ευχαριστίες όλων μας για το έργο που επιτελούν αυτή τη στιγμή είναι δεδομένες. Όμως δεν είναι αρκετές. Η Κυβέρνηση οφείλει με σχεδιασμένο τρόπο, να εξασφαλίσει τη στήριξη των συναδέλφων τους του ιδιωτικού τομέα και των προσωπικών γιατρών,. Επίσης να διασφαλίσει για όλους όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν στο τεράστιο καθήκον που αναλαμβάνουν.

Σε τέτοιες περιστάσεις το πώς πρέπει να δράσει ο καθένας μας το υπαγορεύει η επιστήμη. Αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους. Είναι σημαντικό όλοι μας να επιδείξουμε σεβασμό έναντι του συνόλου και να συμμορφωνόμαστε με τις υποδείξεις των ειδικών αναφορικά με το τι μπορεί και τι πρέπει ο καθένας από εμάς να πράξει. Οφείλουμε όλοι να περιοριστούμε και να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών. Ταυτόχρονα είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να μεριμνήσει ότι στους χώρους καραντίνας επικρατούν οι δέουσες συνθήκες στελέχωσης, υγιεινής και τροφοδοσίας αλλά και ότι όσοι συνάνθρωποι μας είναι περιορισμένοι ή απομονωμένοι έχουν την κατάλληλη στήριξη για ό,τι χρειάζονται. Εμείς θέτουμε τον εαυτό μας στη διάθεση της Κυβέρνησης για να βοηθήσουμε.

Την ίδια στιγμή θέλουμε να εκφράσουμε την έντονη απαρέσκεια μας για τον πανικό που καλλιεργείται από κάποιους στην κοινωνία. Όλοι μα πρώτη και καλύτερη την ίδια την Κυβέρνηση, πρέπει να απέχουμε από ενέργειες και δηλώσεις που τροφοδοτούν τον πανικό. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Θα αντιμετωπιστεί όμως πιο αποτελεσματικά με ψυχραιμία και καθαρό μυαλό.

Εξάλλου δεν δικαιολογείται ο πανικός. Ούτε βεβιασμένες ενέργειες που τον διασπείρουν.

Μέσα σε τέτοιες συνθήκες αξιολογείται πόση σημασία έχει για κάθε κοινωνία ο κεντρικός σχεδιασμός για τα δημόσια αγαθά, τα καθολικά δικαιώματα και πόση αξία έχει αυτά να μπαίνουν πάνω από τα κέρδη. Εξίσου αποδεικνύεται πόση σημασία έχει για κάθε κοινωνία να μπαίνει το «εμείς» πάνω από το «εγώ». Τηρουμένων αυτών των προϋποθέσεων είναι βέβαιο ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία.

Για τα τεστ για τον κορονοϊό, ο Άντρος Κυπριανού, είπε:

Έχω ενημερωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει εξειδικευμένο εργαστήριο το οποίο μπορεί να πραγματοποιεί τα τεστ τα οποία απαιτούνται για τη διάγνωση του κορονοϊού. Επίσης, ιδιωτικά εργαστήρια δηλώνουν ότι μπορούν να προβούν σε τέτοιες εξετάσεις.

Η απαίτησή μας προς το Υπουργείο Υγείας είναι να κινηθεί με πιο γοργούς ρυθμούς και να διασφαλίσει ότι αξιοποιούνται οι επιστημονικές γνώσεις και αυτών των εξιδεικευμένων εργαστηρίων, τουλάχιστον του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Check Also

Υπόθεση διπλού φόνου διερευνά η Αστυνομία, μετά τον εντοπισμό των σορών

Υπόθεση διπλού φόνου διερευνά η Αστυνομία, μετά τον εντοπισμό των σορών Οι σοροί εντοπίστηκαν στο …

Υπό κράτηση 28χρονος για τα επεισόδια στο Στάδιο Τ. Μάρκου

Υπό κράτηση 28χρονος για τα επεισόδια στο Στάδιο Τ. Μάρκου Υπό κράτηση με δικαστικό διάταγμα …