Άντρος: Τα οδοφράγματα χρειάζεται να ανοίξουν, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαιτούμενα μέτρα

Ο  ΓΓ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του για την επιθετικότητα της Τουρκίας και για τα οδοφράγματα, τόνισε ότι τα οδοφράγματα χρειάζεται να ανοίξουν, για όλους.

Αυτούσια η δήλωση:

Μας ανησυχεί η κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία είναι απαράδεκτη. Οι πράξεις αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις της, κατά την άποψη μας, ξεφεύγουν από κάθε πλαίσιο νομιμότητας και είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες. Και χρειάζεται να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα.

Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση –και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών- σίγουρα είναι θετικές. Δεν πρόκειται όμως να επιλύσουν το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε.

Επιμένουμε ότι για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και η κλιμακούμενη προκλητικότητα της, χρειάζεται να της αφαιρέσουμε τις όποιες δικαιολογίες. Και αυτές θα αφαιρεθούν μόνο όταν και εφόσον επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Κατανοούμε ότι μέχρι τον επόμενο Οκτώβρη που θα γίνει η εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν μπορούν να υπάρξουν εξελίξεις. Αλλά η θέση μας είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει όλο αυτό το διάστημα, από τη μια για να καλλιεργήσει μια σωστή ατμόσφαιρα στην κυπριακή κοινωνία και από την άλλη, για να προετοιμάσει το έδαφος για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Έχει τεράστια σημασία βέβαια ποιος θα είναι ο επόμενος ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Αυτό μας παραπέμπει στο ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος τα τελευταία τρία χρόνια και υπάρχει ο κίνδυνος, δυστυχώς, να ανελιχθεί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας πολιτικός ο οποίος θα επιδιώξει να προωθήσει τη λύση δύο κρατών, κάτι που θα είναι καταστροφικό για την Κύπρο. Χρειάζεται λοιπόν η κυβέρνηση μας να αναλάβει πρωτοβουλίες. Να δημιουργήσει τις σωστές προϋποθέσεις και να είναι έτοιμη για να ανάληψη πρωτοβουλιών μετά τον Οκτώβρη για να επαναρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, θέλουμε να καλέσουμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες της για επανάνοιγμα των οδοφραγμάτων. Όχι απλά και μόνο για τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους και μαθητές που εργάζονται ή πάνε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές.

Τα οδοφράγματα χρειάζεται να ανοίξουν, λαμβάνοντας βέβαια όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη δημόσια υγεία, με στόχο να επαναρχίσουν οι επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να δημιουργηθεί τέτοιο κλίμα το οποίο θα υποβοηθήσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών και για επίλυση του Κυπριακού.