Άντρος: Στη δημοσιότητα η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Άντρος: Στη δημοσιότητα η πρόταση του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό

Δημοσιογραφική Διάσκεψη Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την πρόταση του ΑΚΕΛ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα την πρόταση μας για το Κυπριακό, την οποία είχαμε υποβάλει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβρη.

Αυτό κρίθηκε αναγκαίο αφού ήδη ο κ. Αναστασιάδης απεύθυνε, μονομερώς, επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Δεν είχαμε την απαίτηση να υιοθετήσει την πρόταση μας αλλά αναμέναμε τουλάχιστον να μας γνωστοποιήσει την αντίδραση του σ΄αυτή.

Όπως αναμέναμε να είχε συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο να διαβουλευτεί προτού απευθυνθεί στον ΟΗΕ. Δεν το έπραξε άρα αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όσα θα ακολουθήσουν.

Επειδή όμως τα ζητήματα είναι σε οριακό σημείο και επειδή θα κριθούμε όλοι από την ιστορία θεωρούμε πατριωτικό μας καθήκον να πούμε τις απόψεις μας στον Κυπριακό λαό. Να προειδοποιήσουμε για το τι ενδεχομένως να ακολουθήσει αν ο Πρόεδρος συνεχίσει με την ίδια τακτική.

Οι πρόσφατες εξελίξεις πρέπει να έχουν πείσει τον κάθε λογικό πατριώτη ότι οι επιλογές που έχουμε είναι ανάμεσα στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τη διχοτόμηση. Άρα το μόνο σημείο στο οποίο μπορούμε να συναντηθούμε ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι που θέλουμε λύση και επανένωση είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Λύση στην οποία θα κατοχυρώνονται και θα διασφαλίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες όλων των κυπρίων πολιτών.

Λύση βασισμένη στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λύση που θα αποστρατιωτικοποιεί την Κύπρο και θα αποκλείει τα όποια εγγυητικά ή δικαιώματα επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας από ξένες δυνάμεις.

Λύση που θα επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, ιθαγένεια, διεθνή προσωπικότητα και με πολιτική ισότητα όπως αυτή περιγράφεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών.

Λύση που θα οδηγεί σε ενωμένο κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για να πετύχουμε αυτή τη λύση, πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Έχουν περάσει τρία χρόνια από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Η Τουρκία εκμεταλλεύθηκε το κενό που δημιουργήθηκε. Κλιμάκωσε την επιθετικότητα της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Την ίδια στιγμή απαιτεί αλλαγή του πλαισίου λύσης του Κυπριακού. Θέτει επί τάπητος την απαράδεκτη απαίτηση της για λύση δύο κρατών.

Για όλα αυτά ως ΑΚΕΛ είχαμε προειδοποιήσει πριν από 3 χρόνια. Δυστυχώς όχι μόνο δεν εισακουστήκαμε αλλά κατηγορηθήκαμε ότι υιοθετούσαμε την τουρκική προπαγάνδα. Οι εξελίξεις δυστυχώς μας δικαίωσαν με τραγικό τρόπο για τον τόπο μας.

Τα προσχήματα τα οποία προβάλει η Τουρκία για να κλιμακώνει την επιθετικότητα της, να επιχειρεί τη δημιουργία τετελεσμένων και να θέτει την απαράδεχτη απαίτηση της για λύση δύο κρατών, συνοψίζονται στα εξής: οι Ελληνοκύπριοι δεν δέχονται την πολιτική ισότητα με τους Τουρκοκύπριους, δεν θέλουν την επανέναρξη των συνομιλιών και επιχειρούν τη μονομερή εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου στην κυπριακή ΑΟΖ. Όσο αστήριχτα και αν είναι αυτά δυστυχώς επηρεάζουν μερίδα της διεθνούς κοινότητας που τα θεωρεί ως «άλλοθι» για την Τουρκία. Η πρωτοβουλία της δικής μας πλευράς πρέπει να απαντά σε αυτά και να τους αφαιρεί κάθε φύλλο συκής για όλα όσα πράττουν.

Να τους στριμώχνει και να τους υποχρεώνει να συζητήσουν στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου ή να μείνουν εκτεθειμένοι.

Η πρόταση την οποία υποβάλαμε στον κ. Αναστασιάδη περιλαμβάνει δύο αλληλένδετες εισηγήσεις οι οποίες περιέχουν τους χειρισμούς που πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνουν.

Ο πρώτος πυλώνας της πρότασης αφορά στο τι πρέπει να γίνει για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και ο δεύτερος εξηγεί το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί το φυσικό αέριο για να καταστεί κίνητρο για τη λύση του Κυπριακού.

Α. Πρόταση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

  1. Εμμένουμε χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  2. Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση στη βάση της Κοινής Διακήρυξης του 2014, το Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ όπως κατατέθηκε στο Κραν Μοντανά και τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις.
  3. Επαναβεβαιώνουμε την ισχύ των συγκλίσεων που αφορούν στην πολιτική ισότητα και ειδικότερα την αποτελεσματική συμμετοχή, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο, καθώς και της μίας θετικής τουρκοκυπριακής ψήφου για λήψη οποιασδήποτε απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Για την επίλυση τυχόν προβλημάτων θα πρέπει να επαναβεβαιωθεί η σύγκλιση για τον μηχανισμό επίλυσης αδιεξόδων.
  4. Εκφράζουμε ετοιμότητα ως Ελληνοκυπριακή πλευρά να υποβάλουμε στον κατάλληλο χρόνο γεφυρωτικές προτάσεις για τα εκκρεμούντα θέματα του Πλαισίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο τη σύντομη κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη.

 

Β. Πρόταση για το φυσικό αέριο και τις θαλάσσιες ζώνες

  1. Επαναβεβαιώνονται οι συγκλίσεις όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ «Συγκλίσεις 2008-2012»: για τις θαλάσσιες ζώνες ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (συνεπώς, ως θέμα το οποίο θα συνδιαχειρίζονται οι δύο κοινότητες), τους φυσικούς πόρους επίσης ως ομοσπονδιακή αρμοδιότητα (στους οποίους εξ ορισμού περιλαμβάνεται το φυσικό αέριο), και για την κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων (στα οποία θα περιλαμβάνονται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες). Οι συγκεκριμένες συγκλίσεις συνιστούν ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο με τη λύση του Κυπριακού ρυθμίζει συνολικά τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στη βάση του διεθνούς δικαίου, της διαχείρισης του θέματος των υδρογονανθράκων και της κατανομής των εσόδων από αυτούς.
  2. Με την κατάληξη σε στρατηγική συναντίληψη θα μπορεί να συζητηθεί το ζήτημα της εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στα θέματα του φυσικού αερίου.
  3. Με τη λύση του Κυπριακού θα δημιουργηθεί Ομοσπονδιακό Ταμείο Υδρογονανθράκων, το οποίο θα διαδεχθεί το ήδη υφιστάμενο Ταμείο, από το οποίο δεν επιτρέπονται εκταμιεύσεις.
  4. Μετά τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν διαπραγμάτευση με στόχο την οριοθέτηση της ΑΟΖ στη βάση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
  5. Ανεξαρτήτως της πορείας των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση, μετά την έναρξη σε ισχύ της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η Ενωμένη Δημοκρατία της Κύπρου και η Τουρκία θα αρχίσουν συνομιλίες για σύναψη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας αναφορικά με την όδευση αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εφόσον υπάρχει πρόσφορο έδαφος από οικονομικής και τεχνικής σκοπιάς (είτε αφορά δική της χρήση είτε μεταφορά προς άλλους προορισμούς).
  6. Με τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν θα φέρει οποιαδήποτε προσκόμματα στη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρύτερους ενεργειακούς σχεδιασμούς στην περιοχή.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αν ακολουθηθούν αυτές οι εισηγήσεις η Τουρκία και ο κ. Τατάρ θα συνεργαστούν για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και να καταλήξουμε σε λύση εντός του συμφωνημένου πλαισίου. Είναι, όμως, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να πείσουμε τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα, για τη δική μας ειλικρινή πρόθεση. Έτσι θα ενισχυθεί η προσπάθειά μας για αποτροπή περαιτέρω διχοτομικών ενεργειών και τουρκικών μεθοδεύσεων για λύση δύο κρατών ή και συνομοσπονδίας.

Θεωρούμε ότι με την υποβολή μιας τέτοιας πρότασης θα μπορούσαμε να βρεθούμε ως ελληνοκυπριακή πλευρά ένα βήμα μπροστά αποδεικνύοντας στον κυπριακό λαό και στη διεθνή κοινότητα ότι είμαστε έτοιμοι να πράξουμε καθετί δυνατό για να αποτρέψουμε την οριστική διχοτόμηση και για να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι ο κ. Αναστασιάδης έχει επιλέξει να προχωρήσει με άλλη πρόταση. Έχει κάθε δικαίωμα να το πράξει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επαναλαμβάνουμε όμως ότι θα έχει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις.

Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά. Αν ο κ. Αναστασιάδης επιλέξει να εργαστεί με συνέπεια και προσήλωση στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης το ΑΚΕΛ θα αναλάβει την ιστορική του ευθύνη στηρίζοντας την όλη προσπάθεια.

Αν εξακολουθήσει να παρουσιάζεται αναποφάσιστος και να λειτουργεί με αντιφάσεις και παλινδρομήσεις πολύ φοβούμαστε ότι η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

Τον καλούμε να συνειδητοποιήσει έστω και την υστάτη την κρισιμότητα των στιγμών και τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες που έχει. Τον καλούμε

να ενεργήσει ως οφείλει για να σωθεί η Κύπρος. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η Ιστορία τον παρακολουθεί και θα τον κρίνει..