Άντρος: Προκαλώ τον ΠτΔ να πει πότε το ΑΚΕΛ τού ζήτησε να κάνει υποχωρήσεις

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αν και δεν προέβη σε δηλώσεις παρέθεσε με την επιστροφή στο γραφείο του  δημοσιογραφική διάσκεψη.

Ο Άντρος Κυπριανού, προκάλεσε δημόσια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πει  πότε το ΑΚΕΛ τού ζήτησε να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

“Μας κάλεσε να βάλουμε την πατρίδα πάνω από τα μικρομάγαζα. Εμείς στην πράξη αποδεικνύουμε ότι το κάνουμε. Δεν χρειαζόμαστε μαθήματα πατριωτισμού και ήθους”, υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού.

Αναφορικά με τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο είπε ότι διεξήχθη σε  πολύ ειλικρινές και καλό κλίμα και ενημέρωσε τον ΠτΔ  για τη συνάντηση με τον κ. Τσαβουσογλου.

Συνεχίζοντας ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι “Παρόλο που την εποχή που βρισκόταν ο Δημήτρης Χριστόφιας στην εξουσία τον μηδένιζαν, παρ’ όλα αυτά, όταν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκίνησε να διαπραγματεύεται λύση στη βάση Δ.Δ.Ο, το ΑΚΕΛ στήριξε αυτή την προσπάθεια με πολιτικό κόστος, επειδή θέτει την πατρίδα πάνω από το κομματικό όφελος.

Τότε μάς έλεγε πατριώτες όταν υποστηρίζαμε τα ίδια πράγματα με σήμερα, ενώ σήμερα επιχειρεί να μας δώσει μαθήματα πατριωτισμού και ήθους. Τα ίδια που λέγαμε τότε, λέγουμε και σήμερα.

Το δεύτερο που θέλω να αναφέρω είναι η χθεσινή αναφορά του ΠτΔ ότι τάχα ζήτησε το ΑΚΕΛ από τον ΠτΔ να προβεί σε υποχωρήσεις για ασφάλεια και εγγυήσεις.

Προκαλώ δημόσια τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πει πότε το ΑΚΕΛ τού ζήτησε να κάνει υποχωρήσεις στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Ουδέποτε ζητήσαμε να γίνουν απαράδεκτες υποχωρήσεις. Ο Δημήτρης Χριστόφιας έθεσε για πρώτη φορά αυτό το ζήτημα και το ΑΚΕΛ στηρίζει αυτή τη θέση.

Το ΑΚΕΛ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αντίστασης σε μεθοδεύσεις που θα μας οδηγήσουν σε λύση δυο κρατών.

πό τον περασμένο Μάρτη ξεκίνησα να ασκώ κριτική προς τον κ. Αναστασιάδη ότι μετακινείται. Δεν χρειάζεται να ειπωθεί κάτι στο εξωτερικό. Υπάρχει η δήλωση του Σαββίδη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, το άρθρο Παράσχου.

Δεν θα πω τι συζητήσαμε με τον κ. Τσαβούσογλου. Ο κ. Τσαβούσογλου έχει μιλήσει στον Πολίτη για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Για να ξέρουμε τι θέλει η Τουρκία, πρέπει να πάμε σε διαπραγματεύσεις. Εκεί η Τουρκία θα αποκαλυφθεί.

Εξακολουθούμε να ανησυχούμε. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αν θέλουμε να προχωρήσει η διαδικασία, πρέπει να προχωρήσουμε σωστά, προσηλωμένοι στις αποφάσεις του εθνικού συμβουλίου με συνέπεια, χωρίς να φλερτάρουμε με άλλες ιδέες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές προσεγγίσεις, είναι να επιμείνουμε σε θέσεις αρχών.

Όσοι θεωρούν ότι για εμάς είναι επιλογή να μην επαναρχίσουν ποτέ διαπραγματεύσεις, να βρουν την τόλμη να το πουν και να μην κρύβονται πίσω από σοφιστείες.

Η ανησυχία και διαφωνία μας εστιάζεται και σε αυτό το θέμα. Το πλαίσιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ ήταν καθαρό για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Έπρεπε να ταμπουρωθούμε πίσω από τις θέσεις του Γ.Γ. και τώρα πάμε να συζητήσουμε όρους αναφοράς.

Υπάρχει κίνδυνος αδιεξόδου με αυτή τη διαδικασία να μην καταλήξουμε στους όρους. Θα είναι μια πολιτική βάση για να καταλάβει πού βρισκόμαστε, πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε εκεί. Έχουν γίνει σύνθετα τα πράγματα.

Ο κ. Τσαβούσογλου μού έχει πει αυτά που είπε και στον Πολίτη, μαζί με άλλα δυο τρία πράγματα. Ο κ. Ακιντζί είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν με τρόπο που δεν ικανοποίησε την Άγκυρα.

Η κατάθεση χάρτη με το συγκεκριμένο ποσοστό δεν άρεσε στην Τουρκία. Ο κ. Ακιντζι προβαίνει σε ενέργειες που δεν είναι ταυτισμένες με την Τουρκία.

Γιατί πρέπει να λέμε μπορεί να λέει αυτά τα πράγματα ο κύριος Ακιντζί, αλλά η Τουρκία τι λέει. Εγώ δεν συνηθίζω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι δέχεται τη θέση του Γ.Γ. όπως καταγράφεται στο πλαίσιο Γκουτέρες. Ασπίδα μας ο Γ.Γ. των Η.Ε.

Αν πάμε σε ναυάγιο, θα έχουμε και συνέχεια. Η ένταση στα θέματα του φυσικού αερίου δεν πρόκειται να χαμηλώσει.

Δεν ζητούμε τερματισμό του ενεργειακού μας προγράμματος. Αυτό που είπαμε, είναι να συνοδεύεται μαζί με μια προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.”