Άντρος: Παράνομες και καταδικαστέες οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράνομες, καταδικαστέες και απαράδεκτες τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πρόκειται όμως να μας λύσουν το πρόβλημα. Θέλω να υπενθυμίσω το τι είχε γίνει στο παρελθόν όταν η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδίκησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αντίδραση σε βάρος της Τουρκίας και των τουρκικών εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις. Δυστυχώς, η αντίδραση ήταν πολύ χλιαρή και ήρθε με πάρα πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν, ότι όταν θα λήξει η πανδημία ο κ. Αναστασιάδης χρειάζεται να αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο την άμεση επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση στο Κυπριακό με συνέπεια και με προσήλωση στο συμφωνημένο στόχο της λύσης, στο συμφωνημένο πλαίσιο όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές δίκαιο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Αυτή θα είναι η λύση για να αντιμετωπιστούν και τα υπόλοιπα προβλήματα τα οποία προκαλεί παρανόμως η Τουρκία με πρωτόγνωρη και πρωτοφανή προκλητικότητα.