Άντρος: Ο ΠτΔ “φλέρταρε” με ιδέες έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο

Εάν ο Πρόεδρος πείσει ότι επιστρέφει σε λύση Διζωνικής Δικοινωτικής Ομοσπονδίας, το ΑΚΕΛ θα είναι εκεί, θα στηρίξει την προσπάθεια όπως έπραξε και στο παρελθόν ακόμη και με πολιτικό κόστος, είπε σήμερα σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ,  Αντρος Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ρωσίας, ο κ. Κυπριανού ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «φλέρταρε με ιδέες έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο» λύσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ευχή να τις εγκαταλείψει και να επανέλθει στη σωστή βάση.

Ανέφερε ότι «ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φλερτάρει εδώ και καιρό με την ιδέα των δύο κρατών, με την ιδέα της συνομοσπονδίας, επιχειρεί να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι είναι οπαδός της όποιας λύσης τάχα» και πρόσθεσε ότι τον προκάλεσε στο Εθνικό Συμβούλιο «γιατί άφηναν να αιωρείται αυτή η κατηγορία σε βάρος του ΑΚΕΛ» να του πει πότε το ΑΚΕΛ του ζήτησε να κάνει υποχωρήσεις στο Κυπριακό και η απάντησή του Προέδρου ήταν ότι δεν είπε ποτέ κάτι τέτοιο.

«Τώρα δημόσια, επειδή στριμώχτηκε και δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται, είπε ακριβώς το αντίθετο. Η ατυχία του είναι ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα στα πρακτικά του ΕΣ αυτά που έχει πει και λυπούμαι γιατί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι ο πιο σημαντικός θεσμός στην Κύπρο, καταδέχεται να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο», είπε.

Σε σχέση με την αναστολή της συμμετοχής του ΑΚΕΛ και άλλων μελών από τη διαπραγματευτική ομάδα, είπε ότι «από ό,τι γνωρίζω ο κ. Μαρκίδης έχει πάνω από δύο χρόνια που δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ομάδας» και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ «περίμενα και το Προεδρικό αλλά και όλοι οι υπόλοιποι να χαιρετίσουν την στάση συνέπειας την οποία τηρούμε από τη στιγμή που διαφωνούμε με τον στόχο που έχει καθορίσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Αναστασιάδης αναφορικά με τη λύση».

Είχατε μια συνάντηση με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο, στον απόηχο των τοποθετήσεων της κ. Ζαχάροβα για την στρατικοποίηση της Κύπρου. Τι προκύπτει σε αυτή την υπόθεση;

Πρώτα να πω ότι χθες είδα την πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών και πάλι δεν κάναμε από κοινού δηλώσεις όμως και σήμερα με τον κ. Οσάτσι. H συνάντησή μας περισσότερο περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου Υφυπουργού στην Κύπρο. Αντιλαμβάνεστε βέβαια ότι ανταλλάξαμε και κάποιες απόψεις για το θέμα το οποίο έχει προκύψει, όμως δεν έχω οτιδήποτε περισσότερο να πω για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο εσωτερικό, εν μέσω ανταλλαγής πυρών σε ότι αφορά τους ισχυρισμούς για το Κυπριακό. Τοποθετήσει όπως η «όποια λύση». Θέλαμε την τοποθέτηση σας σε όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες.

Εμείς δεν ανταλλάζουμε πυρά. Εμείς καταθέτουμε επιχειρήματα. Φαίνεται ότι για κάποιους οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος φλερτάρει εδώ και καιρό με την ιδέα των δύο κρατών, με την ιδέα της συνομοσπονδίας, επιχειρεί να κατηγορήσει το ΑΚΕΛ ότι είναι οπαδός της όποιας λύσης τάχα. Επειδή άφηναν να αιωρείται αυτή η κατηγορία κατά καιρούς σε βάρος του ΑΚΕΛ, εγώ τον προκάλεσα στο Εθνικό Συμβούλιο, «θέλω να μου πεις πότε το ΑΚΕΛ σου ζήτησε να κάνεις υποχωρήσεις στο Κυπριακό» και η απάντησή του ήταν ότι «Μα εγώ δεν είπα ποτέ κάτι τέτοιο». Αυτό απάντησε στο Εθνικό Συμβούλιο. Τώρα δημόσια, επειδή στριμώχτηκε και επειδή δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα την όλη κατάσταση όπως διαμορφώνεται, είπε ακριβώς το αντίθετο. Η ατυχία του είναι ότι υπάρχουν καταγεγραμμένα στα πρακτικά του Εθνικού συμβουλίου αυτά τα οποία έχει πει. Και λυπούμαι ειλικρινά γιατί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πιο σημαντικός θεσμός στην Κύπρο, καταδέχεται να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Ειλικρινά λυπούμαι.

Σε ότι αφορά την αναστολή της συμμετοχής του ΑΚΕΛ αλλά και άλλων μελών, πώς βλέπετε την εξέλιξη, πότε θα μπορέσετε να επανέλθετε εσείς στη διαπραγματευτική ομάδα;

Πρώτα να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μας αφορά η συμμετοχή ή η αναστολή συμμετοχής των οποιονδήποτε άλλων. Απλώς να σημειώσω ότι, από ότι γνωρίζω, ο κ. Μαρκίδης έχει πάνω από δύο χρόνια που δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ομάδας.

Σε ότι μας αφορά εμάς, εγώ περίμενα και το Προεδρικό αλλά και όλοι οι υπόλοιποι να χαιρετήσουν την στάση συνέπειας την οποία τηρούμε. Από τη στιγμή που διαφωνούμε πρώτα και κύρια με τον στόχο τον οποίο έχει καθορίσει το τελευταίο διάστημα ο κ. Αναστασιάδης αναφορικά με τη λύση. Επαναλαμβάνω ότι εμείς έχουμε βάσιμες υποψίες ότι θέλει να εγκαταλείψει τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Υποψίες οι οποίες βασίζονται πάνω σε συγκεκριμένα γεγονότα. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου ο κ. Αναστασιάδης τους είπε ότι θέλει να εγκαταλείψει τη λύση της ομοσπονδίας και να αναζητήσει λύση η οποία θα έχει και στοιχεία δύο κρατών και στοιχεία συνομοσπονδίας. Δεν ένιωσε την ανάγκη να το απαντήσει το Προεδρικό. Ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος της συζητώντας με ξένους διπλωμάτες, ηγέτες ξένων κρατών, τους είπε ότι η Τουρκία θέλει λύση δύο κρατών εσείς τι νομίζετε; Αν κάποιος διαφωνεί με τη λύση δύο κρατών, όταν τίθενται τέτοια ζητήματα, αντιδρά έντονα και λέει εγώ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτώ κάτι τέτοιο. Δεν ρωτά εσείς τι νομίζετε για αυτό το θέμα. Και πάρα πολλά άλλα περιστατικά τα οποία επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας για την αλλαγή προσανατολισμού του κυρίου Αναστασιάδη. Βέβαια, είναι και η γενικότερη ρητορική την οποία αναπτύσσει.

Θα ήταν το λιγότερο παράδοξο από τη στιγμή που διαφωνούμε με τον τελικό στόχο να συμμετέχουμε στη διαπραγματευτική ομάδα. Εάν και εφόσον διαπιστώσουμε πέραν πάσης αμφιβολίας, εάν μας πείσει δηλαδή ο κ. Αναστασιάδης, ότι μετά από όλες αυτές παλινδρομήσεις  επιστρέφει στην λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με συνέπεια και με προσανατολισμό να εργαστεί σκληρά για να επιδιώξει λύση πάνω σε αυτήν τη βάση, τότε το ΑΚΕΛ θα είναι εκεί και θα στηρίξει την προσπάθεια όπως την στήριξε και στο παρελθόν με πολιτικό κόστος.

Ίσως να πει κάποιος ότι προτρέχετε. Ο κ. Αναστασιάδης, όσες φορές ρωτήθηκε για αυτό το ζήτημα λέει ότι ακολουθεί τα ψηφίσματα των ΗΕ και επικαλείται και τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Και επειδή είναι σε εξέλιξη και μια άλλη προσπάθεια που δεν έχει διαμορφωθεί τελικώς, με την προσπάθεια της κ. Λουτ για τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς, για την επανέναρξη του διαλόγου, ίσως να ήταν λίγο βεβιασμένη η απουσία από τώρα του ΑΚΕΛ στις όποιες διαβουλεύσεις γίνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά;

Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κρίνει, να αξιολογεί και να εκτιμά ο ίδιος όπως θεωρεί κάποια ζητήματα. Εσείς λέτε ότι προτρέχουμε, εμείς λέμε ότι ο κ. Αναστασιάδης σε κρίσιμες στιγμές και καθοριστικές και ενώ εδώ στην Κύπρο διεξαγόταν μία μεγάλη αντιπαράθεση για το ποια λύση αναζητούμε, μιλώντας στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν έκανε ούτε μία φορά αναφορά στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Όταν ασκήθηκε η πίεση εναντίον του και η έντονη κριτική από την πλευρά του ΑΚΕΛ και ενώ σε δυο-τρεις περιπτώσεις που μίλησε δεν αναφέρθηκε στη λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, ξεκίνησε να την αναφέρνει. Εμείς δεν πειθόμαστε από ρητορικές τοποθετήσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει στο διά ταύτα οι ενέργειες τις οποίες κάνει ο κάθε ένας που οδηγούν.

Εγώ θα σας ρωτήσω έτσι αντικειμενικά και να μιλήσετε όσο πιο ανεπηρέαστα μπορείτε. Η ρητορική την οποία χρησιμοποιεί ο Αναστασιάδης όλους αυτούς τους τελευταίους μήνες είναι η ίδια με τη ρητορική που χρησιμοποιούσε πριν δύο χρόνια; Εάν πριν δύο χρόνια του έλεγε κάποιος αυτά τα οποία λέει σήμερα ο κ. Αναστασιάδης, με έναν οργίλο ύφος θα του απαντούσε και θα του εξηγούσε γιατί αυτές οι διατυπώσεις είναι απαράδεκτες και ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στη λύση της ομοσπονδίας και ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Σήμερα υιοθέτησε ρητορική την οποίαν κάποτε κατηγορούσε ο καιρός Αναστασιάδης.

Το ερώτημα είναι γιατί το κάνει. Καταρχάς όπως το περιγράφετε σημαίνει παραπλάνηση του λαού.

Ο καθένας μπορεί να εξάγει τα συμπεράσματα που θέλει. Εγώ λέω την δική μας την αξιολόγηση και τη δική μας την εκτίμηση. Και πιστέψτε με ότι δεν είναι αβασάνιστα που έχουμε καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα.

Να σας πω το εξής. Όταν ο κ. Χάσικος βγαίνει δημόσια – ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του κυρίου Αναστασιάδη, ο κ. Χάσικος δεν είναι τυχαίος άνθρωπος – και λέει στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός ότι «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε και εμείς ως Προεδρικό και ως κόμμα τι θέλουμε σε ότι αφορά τη λύση στο Κυπριακό». Όταν αυτήν την αναφορά του κυρίου Χάσικου, ο κ. Νεοφύτου την κάνει tweet και την μεταφέρει σε ολόκληρη την Κύπρο, καλά δεν δικαιούται ο καθένας να εξαγάγει συμπεράσματα για το τι συμβαίνει επιτέλους; Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω δικαίωμά σας όλων να έχετε τις δικές σας απόψεις. Αφήστε μας, επιτρέψετε μας, να έχουμε τις δικές μας αξιολογήσεις οι οποίες επαναλαμβάνω βασίζονται και σε πολλά άλλα στοιχεία τα οποία ξέρουμε.

Ως τόσο το ερώτημα γιατί;

Γιατί το κάνει ο κ. Αναστασιάδης; Να ρωτήσετε τον ίδιο. Εγώ θα μπορούσα να σας πω πολλά πράγματα. Θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να τα πω εγώ. Ρωτήστε τον ίδιο.

Θέλετε να δώσετε κάποια διευκρίνιση για το τι λέχθηκε ή τι δεν λέχθηκε με τον κ. Τσαβούσογλου;

Εγώ ενημέρωσα τον κύριο Αναστασιάδη για τη συγκεκριμένη μου αναφορά που έκανα στη Νέα Υόρκη. Τον είχα ενημερώσει στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, από εκεί και πέρα, εάν δεν θυμάται ο κ. Αναστασιάδης, επαναλαμβάνω, δεν μπορώ να βοηθήσω. Εγώ τον είχα ενημερώσει. Και απόδειξη τούτου είναι το γεγονός ότι υποχρεώθηκε να κλείσει το θέμα η κυβέρνηση μετά από την δική μου παρέμβαση.

Η συνάντηση σας με τον κ. Τσαβούσογλου ενίσχυσε τα όσα σας προβληματίζουν σε σχέση με το πώς βλέπει το επόμενο διάστημα το Προεδρικό;

Υπάρχουν επαρκή στοιχεία εδώ στην Κύπρο. Δεν χρειάζεται να αναζητούμε άλλα στοιχεία από το εξωτερικό για να έχουμε την εκτίμησή μας για το που το πήγε ή που προσπάθησε να το πάει ο Πρόεδρος. Μακάρι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συνειδητοποιήσει ότι οι επιλογές τις οποίες έκανε ήταν αδιέξοδες, μακάρι να το συνειδητοποιήσει αυτό το πράγμα, μακάρι να κατανοήσει ότι η μόνη πραγματική επιλογή για να επανενωθεί η Κύπρος, να απελευθερωθεί και να επανενωθεί στη βάση του συμφωνημένου Πλαισίου είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και τότε θα φανεί ποιοι είναι οι πατριώτες και ποιοι είναι οι καιροσκόποι.

Επειδή βλέπω να γράφονται και διάφορα άρθρα, εγώ θα πω ότι πατριώτης είναι εκείνος που αγωνίζεται να απελευθερώσει και να επανενώσει τη χώρα του. Δεν είναι εκείνος που θέλει να τη μοιράσει ή εκείνος που θέλει να τη μετατρέψει σε συνομοσπονδία. Και δεν το λέω για τον κύριο Αναστασιάδη αυτό το τελευταίο.

Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά να έχετε τις πληροφορίες σας από κάπου αλλού με το αν υπήρξε ενίσχυση αυτών των πληροφοριών από την ίδια την κατοχική δύναμη.

Τώρα μας λέτε το προσπάθησε άρα το προώθησε δεν το σκέφτηκε μόνο. Αυτό εννοείτε;

Νομίζω ότι ήμουν ξεκάθαρος. Αλλά επαναλαμβάνω όσες φορές και να με ρωτήσετε για συζητήσεις που είχα κατ’ ιδίαν με κάποιους ανθρώπους δεν πρόκειται να αποκαλύψω τι συζητήσαμε κατ’ ιδίαν διότι είναι θέμα αξιοπιστίας, είναι θέμα εμπιστευτικότητας. Επαναλαμβάνω ότι όλα τα στοιχεία τα οποία έχει το ΑΚΕΛ ενώπιον του από την Κύπρο είναι επαρκή για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα. Ναι, ο κ. Αναστασιάδης φλέρταρε με ιδέες έξω από το συμφωνημένο Πλαίσιο και λέω μακάρι να τις εγκαταλείψει και να επανέλθει στη σωστή βάση και τότε ο καθένας θα δείξει ποιος είναι.

Επαναλαμβάνω εμείς δείξαμε πόσο πατριώτες είμαστε. Όταν το 2014 τον Απρίλη ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις από την συμφωνημένη βάση, το ΑΚΕΛ δήλωσε παρών. Και παρόλη τη στάση την οποία είχαν τηρήσει προηγουμένως και ο κ. Αναστασιάδης και ο Συναγερμός έναντι του Δημήτρη Χριστόφια, το ΑΚΕΛ με ανιδιοτέλεια στήριξε τη διαδικασία. Πλήρωσε πολιτικό κόστος το ΑΚΕΛ όλο εκείνο το διάστημα. Εκείνο που προείχε για εμάς τότε ήταν το συμφέρον της Κύπρου και του κυπριακού λαού, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Να μη μας μιλούν λοιπόν για κάποιους που βάζουν μικρομάγαζα πάνω από πατρίδες. Εμείς την πατρίδα μας την έχουμε πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Θα κάνετε συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη μετά την επίσκεψη σας στη Νέα Υόρκη;

Όχι δεν νομίζω ότι χρειάζεται. Ο κ. Αναστασιάδης έχει συστηματικά επαφές με όλους στη Νέα Υόρκη, δεν νομίζω να χρειάζεται μένα να του πω ότι ποιες είναι οι απόψεις τους και τι συζητιέται.

Check Also

Πρόστιμο €2,000 σε 38χρονο κυνηγό, που εντοπίστηκε σε απαγορευμένη περιοχή

Πρόστιμο €2,000 σε 38χρονο κυνηγό, που εντοπίστηκε σε απαγορευμένη περιοχή Παράνομη μεταφορά κυνηγετικού πυροβόλου όπλου …

Δολοφονίες στον Κάτω Αμίαντο: Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός – Ο 32χρονος τις πυροβόλησε

Ανασύρθηκε και η δεύτερη σορός από την αυλή εξοχικής κατοικίας στον Κάτω Αμίαντο στην υπόθεση …