Άντρος: Ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο τελευταίος που πρέπει να εκφέρει άποψη για τις διαπραγματεύσεις

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ , Άντρος Κυπριανού, ήταν σήμερα φιλοξενούμενος στην εκπομπή “Πρωτοσέλιδο” στο Sigma.

O Άντρος Κυπριανού εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά ου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο τελευταίος άνθρωπος που πρέπει να εκφέρει άποψη και να δώσει βάσιμη συμβουλή για το πώς θα συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Χαρακτήρισε ως πολύ επικίνδυνη την κατάθεση σκέψεων για απομάκρυνση από το συμφωνημένο σχέδιο λύσης. «Ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί με θυμωμένο τρόπο να παραδώσει μαθήματα σ΄άλλους για το τι πρέπει να λένε για το Κυπριακό. Κινήθηκε γι’ όλη του την σταδιοδρομία με πάρα πολλές αντιφάσεις και παλινδρομήσεις. Δεν είναι μόνο τώρα που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο αλλά διαχρονικά. Ενώ ο ΠτΔ έχει αυτό το βεβαρημένο μητρώο χειρισμών επιχειρεί να παραδώσει μαθήματα σ΄άλλους. Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να διερωτηθεί ο ίδιος για το πόσο έχει μετακινηθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς ούτε από τον ΠτΔ η λύση», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Συμπλήρωσε ότι, ο Τσαβούσογλου «λέει μας έχετε συγχύσει. Αποφασίστε τι θέλετε κι εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας λέει εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αλλά δεν ξεκαθαρίζει μέχρι που είναι έτοιμοι να φτάσουν. Εμείς λέμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις».

«Αν εμείς είπε αμφισβητούμε συμφωνημένο πλαίσιο και αφήνουμε να αιωρείται το ενδεχόμενο συζήτησης μιας άλλης βάσης του Κυπριακού, εξυπηρετούμε στόχους της Τουρκίας. Είναι αφέλεια να νομίζουμε ότι αν αλλάξει συμφωνημένο πλαίσιο αυτό θα αντικατασταθεί με το πλαίσιο του ενιαίου κράτους», συμπλήρωσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολίασε και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ότι «δεν είναι πανάκεια οι συνομιλίες».

«Είναι άγιες μέρες. Οι διάφορες τοποθετήσεις του κατά διαστήματα δεν χαρακτηρίζονται από σοφία που έπρεπε να διακρίνει προκαθήμενο της Εκκλησίας. Δυστυχώς διακρίνονται και από έναν ρατσισμό που πολλές φορές δεν κρύβεται καθόλου. Θεωρώ ότι είναι ο τελευταίος που θα μπορούσε να δώσει βάσιμη συμβουλή για το πώς θα μπορούσαν να τύχουν διαπραγματεύσεις ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό.

Λυπάμαι γιατί είναι προφανές ότι ο ΠτΔ σε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές επέλεξε να διαβουλεύεται με τον Αρχιεπίσκοπο και όχι με τις πολιτικές δυνάμεις. Κατέθεσε είπαν τα ΗΕ κάποιες νέες ιδέες ο ΠτΔ. Ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε τις νέες θέσεις που κατέθεσε ο ΠτΔ στην ΓΣ του ΟΗΕ. Εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα. Έβγαινε και προανάγγελλε τις εξελίξεις ο Αρχιεπίσκοπος. Δικαίωμά του, αλλά αυτό δείχνει ποια είναι η προτεραιότητα που δίνει ο κ.Αναστασιάδης. προτεραιότητα δεν είναι πως θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα του Κυπριακού αλλά πως θα εξασφαλίσει υποστήριξη ανθρώπων που έχουν επίδραση στην κυπριακή κοινωνία», υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού.

Αναφορικά με την φυγή από την διαπραγματευτική ομάδα, ο κ.Κυπριανού σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε φυγομαχεί. Δεν μπορεί ο Τουμάζος Τσιελεπής να συμμετέχει σε ένα σώμα που επικυρώνει ουσιαστικά αποφάσεις μακριά από τη συμφωνημένη λύση του Κυπριακού. Η διαπραγματευτική ομάδα έχει να συνεδριάσει εδώ και 1μιση χρόνο.

Όσο αφορά τις ευρωεκλογές ο κ.Κυπριανού ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετές επιλογές και η τελική απόφαση θα παρθεί τον Ιανουάριο στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.