Άντρος: Η Κυβέρνηση επιχειρεί να μας προσδέσει στο άρμα του ΝΑΤΟ

Σε δηλώσεις του στο πλαίσο διάσκεψης τύπου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, αναφέρθηκε στο ήλωση Γενικού νομοσχέδιο Μενέντες και Ρούπιο που «διαφημίζει» η κυβέρνηση με το οποίο όπως τόνισε «επιχειρεί να μας προσδέσει στο άρμα του ΝΑΤΟ».

Μας έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη έκπληξη η βράβευση των κυρίων Μενέντες και Ρούπιο από την ΠΣΕΚΑ κατά τη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου της.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εκτιμούμε αφάνταστα τη στήριξη την οποία παρέχει ο κύριος Μενέντες στην Κύπρο και στον αγώνα που δίνουμε για απελευθέρωση και επανένωση. Δεν έγινε για αυτό τον σκοπό η βράβευση του.

Τιμήθηκε για το νομοσχέδιο το οποίο προωθεί στη γερουσία μαζί με τον κύριο Ρούπιο, για την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων. Εδώ φαίνεται, σε όλη της την μεγαλοπρέπεια, η παραπλάνηση που κάνει η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών σε διάφορα ζητήματα, ανάμεσα στα οποία είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Τι λέει το νομοσχέδιο; Λέει το αυτονόητο. Ότι δεν έπρεπε να τιμωρηθεί η Κυπριακή Δημοκρατία από τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της τουρκικής εισβολής. Και βέβαια, μας δικαιώνει σε ένα θέμα το οποίο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν συνιστά προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι η προτεραιότητά μας τώρα να αλλάξουμε όλο το στρατιωτικό μας εξοπλισμό και να τον αντικαταστήσουμε με όπλα από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, κατά προτεραιότητα από τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή, επειδή βρίσκεται και εδώ στην Κύπρο ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών, ότι δεν τασσόμαστε ενάντια στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Κύπρου ή σε βάρος των σχέσεων μας με τις οποιεσδήποτε άλλες χώρες.

Λυπούμαι να παρατηρήσω λοιπόν, ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν προνοεί απλά και μόνο την άρση του εμπάργκο στην πώληση των όπλων. Όπως είπα προηγουμένως, απαιτεί να αντικαταστήσουμε τον υφιστάμενο εξοπλισμό με ΝΑΤΟϊκό εξοπλισμό. Δηλαδή να δώσουμε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία δεν έχουμε.

Το δεύτερο που κάνει, είναι ότι μας προσδένει στο άρμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε μία περίοδο που οι αντιπαραθέσεις στην ευρύτερη μας περιοχή, μεταξύ των ισχυρών Δυνάμεων είναι μεγάλες και υπάρχει κίνδυνος αυτές οι αντιπαραθέσεις να μεταφερθούν και στην Κύπρο. Απαιτείται από το νομοσχέδιο η απομάκρυνση συμφερόντων άλλων χωρών από την Κύπρο όπως είναι η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι οι οποίοι μας στήριξαν οικονομικά όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά μας στηρίζουν και πολιτικά σε ότι αφορά το Κυπριακό.

Και λέει ψέματα η κυβέρνηση και ο Υπουργός Εξωτερικών όταν λένε ότι αυτή η αναβάθμιση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιχειρείται σε βάρος των σχέσεων μας με οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Επιχειρεί αυτό το νομοσχέδιο να μας προσδέσει στο άρμα του ΝΑΤΟ. Κάτι που εμείς θεωρούμε απαράδεκτο. Θα μας θέσει στο κέντρο αντιπαραθέσεων που θα είναι πολύ αντιπαραγωγικές για τη χώρα μας και για τον Κυπριακό λαό.

Επιχειρείται να περάσει ένα μήνυμα, ότι ο λόγος για τον οποίο καταγράφονται αυτά στο νομοσχέδιο είναι για να απομακρυνθούν παράνομες δραστηριότητες από την Κύπρο, ξέπλυμα χρήματος κλπ.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ΑΚΕΛ θέλει να είναι πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος στην πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς. Και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιους θέλουν να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή την πάταξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, προς την κατεύθυνση της πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς. Δεν είναι μόνο Ρώσοι που εμπλέκονται σε φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς είναι και άλλοι από πολλές χώρες.

Έχουμε πρόσφατα παραδείγματα: Κατηγορείται Λιβάνιος στον οποίον η κυβέρνηση έδωσε διαβατήριο, κατηγορείται Κενυάτης στον οποίον η κυβέρνηση έδωσε διαβατήριο.

Ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνονται επιλεκτικά αυτά τα πράγματα. Θέλουμε λοιπόν και απαιτούμε η κυβέρνηση να ενημερώσει ολοκληρωμένα και λεπτομερειακά για το τι περιέχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και όχι να παραπλανεί τον κυπριακό λαό με ψέματα.