Άντρος: Η εκλογή Τατάρ δεν καθορίστηκε από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά από την πρωτοφανή παρέμβαση της Τουρκίας

Η εκλογή Τατάρ δεν καθορίστηκε από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά από την πρωτοφανή παρέμβαση της Τουρκίας, ανέφερε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού για το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα για ανάδειξη του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνιστά άκρως αρνητική εξέλιξη για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού εντός του συμφωνημένου πλαισίου της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η εκλογή Τατάρ δεν καθορίστηκε από τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους αλλά από την πρωτοφανή παρέμβαση της Τουρκίας και από την ψήφο των εποίκων. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι έστρεψαν την πλάτη στον πανίσχυρο Ερντογάν και στις πολιτικές δυνάμεις που αντιστρατεύονται τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Τα δεδομένα γίνονται πλέον πολύ πιο δύσκολα. Δυστυχώς, αφέθηκε αναξιοποίητος ο χρόνος. Χάθηκαν τρία και πλέον χρόνια χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία και μάλιστα έχοντας απέναντί μας ένα Τουρκοκύπριο ηγέτη που απέρριπτε τη λύση δύο κρατών και επέμενε σε ομοσπονδιακή λύση. Από σήμερα συνομιλητής μας είναι ο κ. Τατάρ που προκρίνει διχοτομικές επιλογές. Ο κ. Τατάρ που σίγουρα θα πολιτεύεται σύμφωνα με τις επιθυμίες της Άγκυρας.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να υπογραμμίσω για πολλοστή φορά ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί τη διχοτόμηση. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αλλά τίποτε δεν τελείωσε ακόμα. Θα συνεχίσουμε απτόητοι τον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. Ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει με συνέπεια, όχι μόνο στα λόγια αλλά και στα έργα, να εμμένει σε επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και συνέχισή της από εκεί που είχε μείνει στο Κραν Μοντανά, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες και των μέχρι τότε συγκλίσεων.

Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για δικολαβισμούς και παλινδρομήσεις. Μόνο έτσι η Τουρκία θα αισθανθεί πίεση να εγκαταλείψει τους διχοτομικούς προσανατολισμούς και να επιστρέψει στο σημείο που ήμασταν μέχρι το ναυάγιο του Κραν Μοντανά.

Το δικό μας κάλεσμα προς τους συμπατριώτες μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι να μην απογοητευτούν. Να μην θεωρήσουν ότι αυτή η εξέλιξη ρίχνει την αυλαία στο Κυπριακό. Να συστρατευτούμε πιο αποφασισμένοι από ποτέ στον κοινό αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση.