Άντρος: Είναι θεσμική πλέον η σχέση της κυβέρνησης με τα σκάνδαλα

Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Τεμπριά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπιρανού, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στα σκάνδαλα που ταλανίζουν τη χώρα μας.

Για το Κυπριακό

Όταν ανέλαβε ο κ. Αναστασιάδης έταξε λαγούς και πετραχήλια σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Ποιος είναι ο απολογισμός της κυβέρνησης στο Κυπριακό οκτώ χρόνια μετά; Η Τουρκία έγινε πιο επιθετική και πιο προκλητική από πότε. Κάποιος θα ανέμενε ότι με μία τόσο προκλητική Τουρκία, και τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα αντιδρούσαν έντονα και θα της ασκούσαν αφόρητες πιέσεις. Ποια είναι η πραγματικότητα;

Η πραγματικότητα είναι ότι αντί να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία η οποία είναι πλήρως αποενοχοποιημένη, ασκούνται πιέσεις πάνω σε εμάς. Από τον Αύγουστο του 2019 που ο κ. Αναστασιάδης είπε μερικές φορές και πολύ περισσότερες ο Υπουργός Εξωτερικών, ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες θα την πονέσουν, θα την υποχρεώσουν να συνεργαστεί για τη λύση στο Κυπριακό. Και φτάσαμε στο φαινόμενο το Μάρτη, όταν συνήλθε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όχι απλά και μόνο να μην συζητά για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία αλλά να συζητά πώς θα διαμορφώσουν μία θετική ατζέντα με την Τουρκία για να την πείσουν να συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή ένωση. Υπόσχονται στην Τουρκία τελωνειακή ένωση, υπόσχονται άλλα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για να συνεργαστεί με την Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και εμείς λέμε ότι θα της επιβληθούν κυρώσεις.

Τι κάνει η Τουρκία την ίδια στιγμή; Θέτει απαράδεκτες αξιώσεις σε ότι αφορά τη λύση στο Κυπριακό. Μιλάει για δυο κράτη και για συνομοσπονδία καθαρά πλέον.

Προχωρεί σε νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι, και αν το αποτέλεσμα στη Γενεύη τέλος του Απρίλη θα είναι αρνητικό δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι τα πράγματα θα είναι πάρα πολύ αρνητικά στην εξέλιξη τους. Οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση.

Δώσαμε μια πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις 8 του Δεκέμβρη, η οποία στοχεύει να αφαιρέσει από την Τουρκία τα προσχήματα που προβάλλει.

Είπαμε στο ΠτΔ ότι θα πρέπει να τους αφαιρέσει και τα τρία προσχήματα και είναι πολύ εύκολο να το πράξει, χωρίς να προβεί σε υποχωρήσεις. Του είπαμε είναι καλό το να λέει ο ΠτΔ ότι είναι έτοιμος να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις από εκεί που μείναμε, αλλά δεν αρκεί.

Πρέπει να πει ότι δέχεται την πολιτική ισότητα όπως ερμηνεύεται από τα ΗΕ, ότι είναι έτοιμος, αν αρχίσουν διαπραγματεύσεις να καταθέσει γεφυρωτικές προτάσεις για να επιλυθούν τα εκκρεμούντα ζητήματα αναφορικά με τα 6 σημεία που θέτει ο ΓΓ, και για τους υδρογονάνθρακες να πει -εάν και εφόσον επιλυθούν τα 6 σημεία- είναι έτοιμος να συζητήσεις το ενδεχόμενο συμμετοχής των τ/κ στην διαχειριστική επιτροπή για θέματα ΦΑ, και είναι έτοιμος να ξεκινήσει συζήτηση με την Τουρκία πάνω σε καθαρά οικονομική και εμπορική βάση για το ενδεχόμενο συνεργασίας.

Εάν και εφόσον μας βοηθήσουν να λύσουμε το Κυπριακό σωστά.

Σκάνδαλα

  • Το τι συμβαίνει στο θέμα των σκανδάλων τα τελευταία χρόνια είναι άνευ προηγουμένου. Είναι θεσμική πλέον η σχέση της κυβέρνησης με τα σκάνδαλα.
  • Να πούμε για τα τζετ; Πήρε τουλάχιστον δύο φορές το τζετ του Σαουδάραβα φίλου του και πήγε ταξίδι. Το ένα το πλήρωσε λέει, και μόνο το ένα ήταν δωρεάν και δεν μου ζήτησε τίποτα. Τα 42 διαβατήρια που έδωσε στην ευρύτερη οικογένεια του, τα έδωσε από την τσέπη του, δεν είναι περιουσιακά στοιχεία της ΚΔ τα διαβατήρια;
  • Έχετε ξανακούσει χώρα στην ΕΕ στην οποία η οικογενειακή επιχείρηση του ΠτΔ να υποβάλλει αιτήσεις στο αιτήσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο, να εγκρίνονται, να βγάζει λεφτά η οικογένεια του Προέδρου και ο Προέδρος να θεωρεί ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα αυτό το σκάνδαλο θα οδηγούσε αμέσως σε παραίτηση της κυβέρνησης. Στη δική μας περίπτωση ο Πρόεδρος θεωρεί ότι είναι δικαίωμα του και ότι δεν κάνει τίποτα κακό.
  • Κλειστή περίοδος 2013, 12 και 13 Μάρτη, το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου έβαλε στο εξωτερικό -την ώρα που κανένα δεν δικαιούταν να βγάζει λεφτά στο εξωτερικό- 37,2εκ.
  • Συνεργατισμός. Κόστισε στο κράτος 8δις. Η Ερευνητική Επιτροπή λέει ότι υπήρχαν προβλήματα και πριν το 2013. Είναι γεγονός αλλά εκείνα τα προβλήματα ήταν μικρά. Δεν μπορούσαν σε καμία περίπτωση να οδηγήσουν σε κατάρρευση του Συνεργατισμού. Δώσαμε 1,2δις το 2013 για να ανακεφαλαιοποιήσουμε το Συνεργατισμό, τον ανάλαβε το κράτος το 2013 και μέσα σε 5 χρόνια όχι απλά τον χρεοκοπήσαμε αλλά δώσαμε και λεφτά στην Ελληνική Τράπεζα για να της τον δώσουμε. Και έχουμε την υποχρέωση για τα επόμενα 12 χρόνια, όταν παθαίνει ζημίες η Ελληνική Τράπεζα να την αποζημιώνουμε, και της δώσαμε μέχρι στιγμής 150 εκ. γιατί ανάλαβε το Συνεργατισμό.
  • Και βγήκαν χθες και είπαν με θράσος χιλίων πιθήκων ότι θα κινήσουν διαδικασία ενάντια στον Υπαστυνόμο που είναι Υπεύθυνος στη Μεννόγεια γιατί σπατάλησε λεφτά του δημοσίου. Και ξέρετε πόσα σπατάλησε; 50 ολόκληρα ευρώ για να τους αγοράσει μια μπάλα του βόλεϊ, καθώς και ότι τους αφήνει περισσότερη ώρα να πλένουν τα ρούχα τους και σπαταλούν περισσότερο ρεύμα.