Άντρος: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον τόπο και για τον λαό μας

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο ΔΗ.ΣΥ., κ. Α. Νεοφύτου

Είχαμε μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον κ. Νεοφύτου για την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί μετά από την καταψήφιση του προϋπολογισμού από την πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Θέλω να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι είμαστε δύο πολιτικά κόμματα με διαφορετικές φιλοσοφίες στα κοινωνικοοικονομικά ζητήματα και θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ φυσικό για την λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας. Έχουμε συζητήσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι, τουλάχιστον σε ότι μας αφορά, δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση ο τόπος μας να μπει σε περιπέτειες και για αυτό έχω ξεκαθαρίσει ότι ως ΑΚΕΛ είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον κόσμο και για την χώρα μας. Έχω αναφέρει στον κ. Νεοφύτου κάποιες από τις βασικές αρχές τις οποίες εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του κράτους. Είναι ζητήματα, αντιλαμβάνεστε, που αφορούν τους εργαζομένους, τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα, τους ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες με τις τράπεζες. Έχουμε ανταλλάξει απόψεις για όλα αυτά τα θέματα.

Θα επαναλάβω αυτά τα οποία έχουμε πει τις τελευταίες ημέρες. Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Θεωρούμε ότι παρέχεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση μετά από την καταψήφιση του προϋπολογισμού να κάνει εκείνο το οποίο θα έπρεπε να είχε κάνει όλο αυτό το τελευταίο διάστημα: να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα και να ανταποκριθεί, στη βάση και της δικής της φιλοσοφίας βέβαια, σε εκείνες τις θέσεις οι οποίες θα διαμορφώσουν τέτοια δεδομένα που θα καταστήσουν τον προϋπολογισμό αποδεκτό από την πλειοψηφία της Βουλής. Θεωρούμε ότι είναι, λοιπόν, ευθύνη της κυβέρνησης να επιδιώξει να έχει συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα για να διαμορφώσει συνθήκες ευρύτερης δυνατής συναίνεσης.

Σε ό,τι μας αφορά αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας καλέσει σε συνάντηση εμείς είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε σε αυτή την συνάντηση. Θα του μεταφέρουμε τις θέσεις τις οποίες έχω μεταφέρει στον κ. Νεοφύτου και επαναλαμβάνω είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πολιτικές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τον τόπο και για τον λαό μας.

Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσαμε παρά να συζητήσουμε και το Κυπριακό. Ένα θέμα που έχει να κάνει και με την επιβίωση και της χώρας αλλά και του λαού μας στη γη που τον εγέννησε. Νομίζω ότι συμφωνούμε στο πλαίσιο στη βάση του οποίου θα πρέπει να αναζητηθεί λύση στο Κυπριακό. Το πλαίσιο καθορίζεται από τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, είναι το πλαίσιο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ και απαιτούμε η λύση βέβαια να βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο καθώς επίσης και στις αρχές τις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Η άποψη του ΑΚΕΛ είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να απευθυνθεί ξεκάθαρα προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Να απαντήσει ξεκάθαρα σε μια ενδεχόμενη πρόσκληση για συμμετοχή σε μια διευρυμένη διάσκεψη, δίχως όρους και δίχως προϋποθέσεις, στη βάση εκείνων τα οποία απαιτεί ο ΓΓ του ΟΗΕ. Και να προσέλθει σε εκείνη την διάσκεψη με αποφασιστικότητα και πολύ καλά προετοιμασμένος έτσι ώστε, αν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν επανέναρξή ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Αυτό θα πρέπει να καθορίζεται από την στάση την οποία θα τηρήσει η Τουρκία αποκλειστικά και μόνο. Εάν δεν καταστεί η επανέναρξη διαπραγματεύσεων η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά.

Έχω ενημερώσει επίσης τον κ. Νεοφύτου για τις βασικές αρχές της πρότασης που έχουμε επιδώσει στον κ. Αναστασιάδη σε ότι αφορά στο κυπριακό. Να πω ότι τις επόμενες μέρες θα αποστείλουμε επιστολή με το περιεχόμενο της πρότασης, πιο συμπυκνωμένο βέβαια, που έχουμε δώσει στον κ. Αναστασιάδη και στα πολικά κόμματα εδώ στην Κύπρο καθώς επίσης βέβαια και σε πολιτικά κόμματα και αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Νεοφύτου για την συζήτηση την οποία είχαμε. Ήταν επαναλαμβάνω πολύ ειλικρινής και νομίζω ότι τώρα ξέρει ο κάθε ένας που στέκεται ο άλλος.