Άντρος για χαλάρωση μέτρων: Να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις χωρίς σκοπιμότητες και συμφέροντα

Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την επικείμενη χαλάρωση μέτρων

Η ανθρωπότητα ολόκληρη μαστίζεται εδώ και μήνες από την πανδημία του COVID-19. Μαζί με την υπόλοιπη ανθρωπότητα ο ιός χτύπησε και την Κύπρο. Τα προβλήματα που προκλήθηκαν είναι πολλά. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές ενώ εκατοντάδες συμπατριώτες μας ασθένησαν∙ άλλοι βαριά άλλοι λιγότερο.

Το δημόσιο σύστημα υγείας, που είχε αποδυναμωθεί εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη, δοκιμάστηκε αλλά άντεξε. Η κοινωνία αλλά και η οικονομία της χώρας μας μέσα σε λίγα χρόνια περνούν δεύτερη σκληρή δοκιμασία που έχει αρνητικές επιπτώσεις, πρωτίστως στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους χαμηλά αμειβόμενους.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες με αυστηρά περιοριστικά μέτρα διαφαίνεται μια ακτίδα αισιοδοξίας ότι σιγά-σιγά και υπό τον όρο τήρησης όλων των μέτρων προφύλαξης, θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε κανονικούς ρυθμούς. Το αποτέλεσμα αυτό έγινε κατορθωτό με τη συνεργασία διαφόρων παραγόντων. Στην προσπάθεια αυτή πρωτοστάτησαν οι επαγγελματίες υγείας που ξεπέρασαν εαυτόν και με πραγματική αυτοθυσία φρόντισαν τους ασθενείς από τον κορωνοϊό. Οι ειδικοί επιστήμονες που συμβούλευαν την κυβέρνηση για τα μέτρα που χρειάζονταν να ληφθούν. Η κυβέρνηση, που αν και αργοπορημένα και κατόπιν πιέσεων, εφάρμοσε τις προτάσεις της επιστημονικής επιτροπής. Τα κόμματα που στήριξαν την όλη προσπάθεια, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την κριτική τους. Πάνω από όλα όμως πρωτοστάτησε ο κόσμος που άντεξε αυτή τη σκληρή δοκιμασία και συνεργάστηκε για την εφαρμογή των μέτρων. Σε όλη αυτή τη διαδικασία εντοπίστηκαν προβλήματα και ελλείψεις, τα οποία θα συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα.

Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που σταδιακά θα μας επαναφέρουν στους κανονικούς μας ρυθμούς. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από την κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένων αρχών, τις οποίες ως ΑΚΕΛ θέσαμε στην πρόσφατη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

1. Αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία. Όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα πρέπει να συνοδεύονται από τα ανάλογα μέτρα προφύλαξης έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επαναφορά της πανδημίας. Οι αρμόδιοι να προτείνουν αυτά τα μέτρα είναι οι ειδικοί επιστήμονες. Στη βάση των προτάσεων τους η κυβέρνηση πρέπει να λάβει τις πολιτικές αποφάσεις.

Έχει μεγάλη σημασία τη λήψη των αποφάσεων να μην επηρεάσουν οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και συμφέροντα από όπου και αν προέρχονται. Επίσης οι αποφάσεις πρέπει να είναι σαφείς, δίχως αντιφάσεις και παλινδρομήσεις, οι οποίες δυστυχώς παρατηρήθηκαν σε προηγούμενα στάδια.

2. Η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει επίσης τεράστια σημασία. Χρειάζεται όμως να γίνει με τρόπο που θα ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Γι’ αυτό χρειάζεται να εφαρμοστούν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ξανά διασπορά του ιού.

Είναι σημαντικό να δραστηριοποιηθούν σε πρώτο στάδιο εκείνοι οι τομείς της οικονομίας που δεν θα οδηγούν σε μεγάλη συνάθροιση ατόμων αλλά και τα επαγγέλματα που υπάρχει η δυνατότητα να εξασκούνται σε εξωτερικούς χώρους. Αυτοί οι τομείς πρέπει να καθοριστούν με αντικειμενικότητα από τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

3. Σημαντικό στοιχείο το οποίο επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί είναι η κόπωση και οι ανάγκες της κοινωνίας, των οικογενειών και των ατόμων. Τα όποια μέτρα λαμβάνονται πρέπει να συνυπολογίζουν και τη ψυχολογική διάσταση, αφού περάσαμε μεγάλη περίοδο κοινωνικής απομόνωσης. Και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και προστασίας.

4. Τέλος, εξυπακούεται ότι όσο σημαντικό είναι να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις άλλο τόσο σημαντικό είναι και να εφαρμοστούν σωστά.