Άντρος για ΦΑ: Ένα όχι δεν είναι ικανοποιητικό – Θα καταθέσουμε αντιπρόταση

Θα καταθέσουμε αντιπρόταση, τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, για την πρόταση Ακκιντζί για το Φυσικό Αέριο

Ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι δεν γνωρίζω ποιο θα είναι το περιεχόμενο της επιστολής την οποία ο κ. Αναστασιάδης θα αποστείλει σε όλους τους εμπλεκόμενους και στον ίδιο τον κ. Ακκιντζί αναφορικά με την πρόταση την οποία έχει καταθέσει ο κ. Ακκιντζί για τα θέματα του φυσικού αερίου.

Το ΑΚΕΛ δεν θεωρεί ότι ένα απλό όχι είναι ικανοποιητικό. Πρέπει να καταθέσουμε τη δική μας αντιπρόταση. Έχουμε πει και χθες στη Σύσκεψη των Αρχηγών και ήδη ετοιμάζεται επιστολή η οποία θα σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η οποία θα περιλαμβάνει την συνολική μας ανάλυση- πρόταση την οποία καταθέτουμε ενώπιον του Προέδρου για το πώς κατά την άποψή μας θα πρέπει να τύχει χειρισμού το ζήτημα.

Είναι πολύ κρίσιμες και καθοριστικές οι στιγμές που ζούμε για το μέλλον και την προοπτική της Κύπρου. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η απάντησή μας θα πρέπει να είναι τέτοια που θα διανοίγει την προοπτική για τη συντομότερη επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και από το σημείο στο οποίο είχαμε μείνει στο Κρανς Μοντάνα. Να είναι ειλικρινής αυτή η πρόθεση να μην αποτελεί μέρος μιας τακτικής για να μεταφέρουμε τα προβλήματα παρακάτω, εφόσον βέβαια τερματιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.

Την ίδια στιγμή θεωρούμε ότι πρέπει να απαντούμε σε σειρά ζητημάτων αναφορικά με το φυσικό αέριο. Θέματα που αφορούν ανησυχίες τις οποίες έχει η τουρκοκυπριακή κοινότητα είτε για τους πόρους οι οποίοι θα προκύψουν από την πώληση φυσικού αερίου, είτε τα ζητήματα διαχείρισης, καθώς επίσης και ζητήματα τα οποία ανησυχούν την ίδια την Τουρκία.

Θεωρούμε ότι με μία αντιπρόταση η οποία θα είναι τεκμηριωμένη, ολοκληρωμένη και σωστή, θα υποχρεωθεί και η Τουρκία και ο κ. Ακκιντζί να τοποθετηθούν σε αυτά τα ζητήματα και μπορεί να διανοίξει η προοπτική για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που είναι το ζητούμενο. Γιατί ο κύριος στόχος πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού. Και από το 1974 μέχρι σήμερα όλοι υποστηρίζουμε ότι η λύση θα προέλθει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις.

Χρειάζεται λοιπόν να καταθέσουμε αντιπρόταση η οποία θα διανοίγει την προοπτική για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Όταν θα στείλουμε την επιστολή μας στον Πρόεδρο και θα την πάρει και θα τη μελετήσει θα την δώσουμε και στη δημοσιότητα.