Άντρος για πόρισμα: Παύση του ΥΠΟΙΚ και ανάληψη ευθυνών από τον ΠτΔ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης, ζήτησε την παραίτηση ή παύση του ΥΠΟΙΚ μετά το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό,  καλώντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραδεχθεί δημόσια τις τεράστιες – όπως είπε – πολιτικές ευθύνες για το κλείσιμο του Συνεργατισμού.

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ως πρώτο σχόλιο για την πρώτη αντίδραση του ΥΠΟΙΚ στο πόρισμα, ο Άντρος Κυπριανού, είπε ότι «Ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει το Πόρισμα πολύ καλά τεκμηριωμένο και δομημένο σε ότι αφορά τα ευρήματα και τα συμπεράσματα του. Το λέω αυτό διότι ήδη καταβάλλεται προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης να το απαξιώσει.

Η επιτροπή χώρισε σε δύο περιόδους το Πόρισμα. Ξεκαθάρισε ότι το 2013 και το 2015 με την στήριξη της οποίας έτυχε ο Συνεργατισμός είχε κριθεί βιώσιμος και ως εκ τούτου οι όποιες ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού θα πρέπει να αναζητηθούν στην περίοδο μετά από το 2013. Αυτό ανεξάρτητα από τις ευθύνες οι οποίες είναι γεγονός ότι υπάρχουν διαχρονικά και τις οποίες αναγνωρίζουμε.

Από εκεί και πέρα το Πόρισμα είναι ξεκάθαρο. Ο Υπουργός Οικονομικών έχει τεράστιες, βαρύτατες ευθύνες λέει το Πόρισμα, ενώ ευθύνες έχει και ο κύριος Αναστασιάδης ο οποίος γνώριζε και θα έπρεπε να είχε παύσει τον Χάρη Γεωργιάδη, αφού διαπίστωσε ότι τέσσερα χρόνια μετά που ανέλαβε η κυβέρνηση το Συνεργατισμό δεν είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει τα πολλά προβλήματα. Επισημαίνει επίσης η επιτροπή ότι ο κύριος Αναστασιάδης απέκρυψε, αποσιώπησε όπως λέει χαρακτηριστικά, την πραγματικότητα από τον κυπριακό λαό. Τότε βρισκόμασταν σε περίοδο προεδρικών εκλογών. Αμέσως μετά λήφθηκαν τα γνωστά μέτρα.

Η απαίτηση μας λοιπόν είναι να αναληφθούν οι πολιτικές ευθύνες από τον κύριο Αναστασιάδη, οι οποίες του αναλογούν και είναι τεράστιες. Ο Πρόεδρος οφείλει να αναγνωρίσει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες του για αυτήν την εξέλιξη και την ίδια στιγμή ο κ. Γεωργιάδης πρέπει να παραιτηθεί, και αν δεν παραιτηθεί θα πρέπει ο κύριος Αναστασιάδης να τον παύσει. Διαφορετικά ολόκληρη η κυβέρνηση πλέον αναλαμβάνει ακέραια την ευθύνη την οποία εξάλλου τους απονέμει το ίδιο το Πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής.

Ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου την περασμένη εβδομάδα παρέδινε μαθήματα τις προηγούμενες μέρες ξεκαθαρίζοντας ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα δεχόταν τα ευρήματα του πορίσματος οποία και να ήταν αυτά και ότι θα αποδείκνυε έμπρακτα ότι στην πράξη θα αναλαμβάνονταν οι ευθύνες. Τώρα που το Πόρισμα δημοσιοποιήθηκε, λέει άλλα.

Ο λαός καλείται να μην παρασύρεται από τις υποκριτικές δηλώσεις στις οποίες προβαίνει είτε η κυβέρνηση είτε ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Να τους κρίνει με βάση τα έργα τους και όχι από τα λόγια τους».

Για τη συνεδρία του Υπουργικού με θέμα την παραίτηση κ. Νίκολσον

Σε ότι αφορά το θέμα του κυρίου Νίκολσον εμείς από την αρχή επιμέναμε ότι σε αυτό το ζήτημα έπρεπε να τηρηθεί η νομιμότητα. Αν ο Γενικός Εισαγγελέας διαπιστώνει ότι υπάρχουν συγκρουόμενα συμφέροντα θεωρώ ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα πρέπει να πάρει την απόφαση, να αποδεχτεί την παραίτηση του κ. Νίκολσον και να προχωρήσει άμεσα στο διορισμό νέου προέδρου στον ΟΚΥΠΥ.