Άντρος για δηλώσεις ΠτΔ: Αν απαντά στον Αβέρωφ ας τα βρουν μεταξύ τους

Άντρος για δηλώσεις ΠτΔ: Αν απαντά στον Αβέρωφ ας τα βρουν μεταξύ τους

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο θέμα της πολιτικής ισότητας ότι δεν γίνεται κάποιοι να τον καλούν να αποδεχθεί κάτι που έχει ήδη δεχθεί, σημείωσε πως «δεν ξέρω σε ποιον απαντά σε αυτό το ζήτημα, αν απαντά στον κ. Νεοφύτου ας τα βρουν μεταξύ τους».

Ο κ. Κυπριανού, μετά την συνάντηση με τους Εκτελεστικούς Γενικούς Διευθυντές των κρατικών νοσηλευτηρίων, απαντώντας σε ερωτησεις δημοσιογράφων, ανέφερε επίσης:

«Να πω ότι τα όσα έχω αναφέρει χθες κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, επιμένω ότι ισχύουν με τον πιο έντονο τρόπο, με την έννοια ότι η κυβέρνηση σε αυτό το σημαντικό ζήτημα δεν έχει προβληματιστεί για το πώς θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και καταφεύγει σε ενέργειες οι οποίες πέραν του γεγονότος ότι δεν αντιμετωπίζουν την ουσία των προβλημάτων, την ίδια στιγμή προκαλούν άλλους συνειρμούς και άλλα προβλήματα.

Και θα εξηγήσω τι εννοώ. Χρειάζεται επιτήρηση της πράσινης γραμμής για να μην περνούν ανεξέλεγκτα οι οποιοιδήποτε στις ελεύθερες περιοχές, αυτή η επιτήρηση θα μπορούσε να γίνει με τεχνολογικά μέσα, με άλλους τρόπους, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των φυλακίων τα οποία υπήρχαν και δεν μερίμνησε να εισαγάγει τεχνολογικούς τρόπους επιτήρησης της πράσινης γραμμής και προχωρεί μονομερώς να βάζει συρματοπλέγματα τα οποία από την μια δεν αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα και από την άλλη επαναλαμβάνω προκαλούν συνειρμούς, με αποτέλεσμα κάποιοι να θεωρούν ότι θέλει να παγιώσει την οριστική διχοτόμηση του νησιού και μάλιστα μεταφέροντας τα σύνορα της ΚΔ ακόμα πιο νότια.

Το δεύτερο, επί προηγούμενης κυβέρνησης, του Δ. Χριστόφια, είχε συντμηθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πάρα πολύ μικρό αριθμό μηνών, κατάφερε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού να αυξήσει τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε ανησυχητικό βαθμό, με αποτέλεσμα από ένα αριθμό μερικών εκατοντάδων αιτήσεων που είχαμε να εκκρεμούν, αυτή την στιγμή να έχουμε επιστρέψει στις πάρα πολλές χιλιάδες και εδώ λοιπόν χρειάζεται ριζική αντιμετώπιση των ζητημάτων έτσι ώστε να συντμηθεί ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και θα καταλήξω λέγοντας ότι δεν δεχόμαστε την θέση ότι η κυβέρνηση επειδή ανησυχεί για την καθαρότητα των κυπρίων, επιβάλλει αυτούς τους περιορισμούς. Αν ανησυχούσε για την καθαρότητα των κυπρίων δεν θα παραχωρούσε με ταχύτητες εξπρές 6,5 χιλιάδες διαβατήρια σε αλλοδαπούς οι όποιοι δεν ξέρουν καν που βρίσκεται η Κύπρος.»

«Σίγουρα είναι θέμα ακροατηρίου, είναι αντιδημοφιλές αυτό το ζήτημα στην κοινή γνώμη, για αυτό δεν πρέπει να μας λένε εμάς ότι το αναδεικνύουμε για να κερδίσουμε στήριξη γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι είναι αντιδημοφιλής η θέση μας, αλλά το θέμα είναι υπερασπίζεσαι την ανθρώπινη ζωή. Υπερασπίζεσαι τις υποχρεώσεις τις οποίες έχουμε αναλάβει έναντι διεθνών οργανισμών ή λαϊκίζεις απλά και μόνο για να κερδίζεις ψήφους όπως κάμνει η κυβέρνηση;»

«Τώρα, δεν ξέρω σε ποιον απαντά σε αυτό το ζήτημα, αν απαντά στον κ. Νεοφύτου, ας τα βρουν μεταξύ τους. Εκείνο το οποίο εμείς θα πούμε είναι ότι οι δημόσιες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη έχουν προκαλέσει σύγχυση, όταν λέει στους Τ/Κ δεν δέχεται την σύγκλιση που υπάρχει για μια θετική ψήφο στο ΥΣ παρά μόνο για τα ζητήματα τα οποία τους ενδιαφέρουν, όταν τους λέει την ίδια στιγμή ότι το θέμα του ΦΑ δεν είναι θέμα που τους αφορά, νομίζω ότι δικαιολογημένα υπάρχει αντίδραση, από όλους, γιατί κατανοούν ότι είναι κοροϊδία αυτό το πράγμα.

Σε ότι αφορά το θέμα της παρουσίας του κ. Τζιωνή στην διαπραγματευτική ομάδα, είναι καθαρά θέμα απόφασης του κ. Αναστασιάδη, ο κ. Αναστασιάδης έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει ποιους ανθρώπους θέλει να τον συμβουλεύουν, από εκεί και πέρα ο κάθε ένας από εμάς έχει το δικαίωμα να τον κρίνει με βάση τις επιλογές που κάνει.»

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού μετά την συνάντηση με τους Εκτελεστικούς Γενικούς Διευθυντές των κρατικών νοσηλευτηρίων

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Γενικούς Διευθυντές των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκλησή μας για να συζητήσουμε τα ζητήματα που αφορούν στην λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Θέλω μέσω τους να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά όλο το προσωπικό που εργάζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια για τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει για την αντιμετώπιση της πανδημίας του covid – 19 πολλές φορές με υπερβάλλοντα ζήλο, ξεπερνώντας πολλές αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν. Κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και θέλω να τους συγχαρώ. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια, όλοι λέμε ότι θα αποτελέσουν την ραχοκοκκαλία του Γενικού Συστήματος υγείας για να διαδραματίσουν τον ρόλο τους όμως αποτελεσματικά πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και ανταγωνιστικά.

Προχωρήσαμε στην υιοθέτηση σχετικής νομοθεσίας για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων θεωρούμε λοιπόν ως επιτακτική ανάγκη να αφεθούν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία αυτονομημένα και όχι να επιχειρείται να υπάρχει ένα κέντρο το οποίο θα αποφασίζει δίχως μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις να ζητά καν την άποψη των ανθρώπων οι οποίοι εμπλέκονται στην καθημερινή δουλειά των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Δεν σας κρύβω ότι αυτά τα οποία έχουμε ακούσει ως αποτέλεσμα της κατάστασης στα δημόσια νοσηλευτήρια μάς έχουν ανησυχήσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, η απαίτησή μας λοιπόν είναι να προχωρήσουμε αποφασιστικά με την αυτονόμηση και να αφεθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια να λειτουργήσουν όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά, να στηριχτούν οικονομικά για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση η οποία διαμορφώθηκε λόγω της πανδημίας του covid – 19. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να επωμιστεί μέρος των προβλημάτων από την πανδημία και ο ιδιωτικός τομέας, όχι να φορτώνονται τα πάντα στον δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα να στέλνουν όλα εκείνα τα συμβάντα τα οποία του αποφέρουν μόνο έσοδα. Την ίδια στιγμή απευθύνουμε έκκληση στο ΔΣ του ΟΚΥΠΥ να συζητά, να ακούει τις απόψεις των διευθύνσεων των δημόσιων νοσηλευτηρίων προτού να προχωρεί στην λήψη των οποιονδήποτε αποφάσεων.

Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι ως ΑΚΕΛ θα είμαστε στο πλευρό τους, θα επιδιώξουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέπουν, να έχουμε επισκέψεις σε κάθε χωριστό νοσηλευτήριο για να συζητήσουμε πλέον πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα τα οποία τους απασχολούν, επαναλαμβάνοντας βέβαια ότι εκείνο που μας ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι να λειτουργήσουν οι διαδικασίες οι οποίες προνοούνται από την σχετική νομοθεσία, να γίνουν οι απαραίτητες δομές οι οποίες θα επιτρέψουν και στον δημόσιο τομέα να λειτουργήσει με ευελιξία και αποτελεσματικότητα.