Άντρος: Αυτός ο τόπος δεν ανέχεται τον ρατσισμό – Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

Άντρος: Αυτός ο τόπος δεν ανέχεται τον ρατσισμό – Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Λευκωσία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του, στην αντιρατσιστική- αντιφασιστική εκδήλωση, τόνισε ότι αυτός ο τόπος που έστειλε πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο, το ’50, το ’60, το ’74, το 2013, δεν ανέχεται τον ρατσισμό και τον φασισμό.
Αυτούσια η ομιλία Άντρου Κυπριανού στην Αντιρατσιστική – Αντιρατσιστική Εκδήλωση 

Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να πούμε, ξανά, τα αυτονόητα.

Ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος.

Ότι αυτός ο τόπος που έστειλε πρόσφυγες και μετανάστες σε όλο τον κόσμο, το ’50, το ’60, το ’74, το 2013, δεν ανέχεται το ρατσισμό και το φασισμό.

Ότι δεν είναι δυνατόν να παρακολουθούμε απαθείς παιδιά να πνίγονται στη θάλασσα.

Ότι δεν είναι δυνατόν να κλείνουμε σε κέντρα κράτησης για ολόκληρους μήνες εκατοντάδες ανθρώπους χωρίς να έχουν τα στοιχειώδη. Να τους αφήνουμε με ένα μπουκάλι νερό την ημέρα το καλοκαίρι, δίχως κουβέρτα το χειμώνα.

Πλέον κανένας δε μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει. Κι όμως, κάθε φορά που καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού να κατανοήσει ότι πρόκειται για ανθρώπους, να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά της, να λογοδοτήσει για το πού πήγαν τα 100 και πλέον εκατομμύρια ευρωπαϊκά κονδύλια που δόθηκαν στην Κύπρο για τη φιλοξενία προσφύγων, η απάντηση είναι μονίμως η ίδια: μα θέλετε να γεμίσει η Κύπρος ξένους; Μα δεν θέλετε να προστατεύσουμε την κουλτούρα μας;

Δυστυχώς ο βίος και η πολιτεία της κυβέρνησης Αναστασιάδη μάς οδηγεί σε ένα φρικτό συμπέρασμα. Η έγνοια τους δεν είναι ούτε η κουλτούρα μας, ούτε η αγωνία τους για το δημογραφικό, ούτε η λεγόμενη καθαρότητα της φυλής. Γιατί αν αυτή ήταν η έγνοια τους δεν θα είχαν παραχωρήσει διαβατήρια μέχρι και στα χαρέμια των φίλων τους από τη Σαουδική Αραβία. Αν αυτή ήταν η έγνοια τους δεν θα πουλούσαν διαβατήρια σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης που δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους εδώ. Το κριτήριο τους λοιπόν για τους ανθρώπους δεν είναι αν είναι ξένοι. Είναι αν είναι πλούσιοι. Γιατί αν είναι πλούσιοι, απέδειξαν οι κυβερνώντες ότι δεν έχουν πρόβλημα να τους πουλήσουν υπηκοότητα.

Αν εξέταζαν αιτήσεις πολιτικού ασύλου με την ίδια ταχύτητα που εξέταζαν αιτήσεις για διαβατήρια σε επενδυτές, σίγουρα δεν θα είχαν μαζευτεί αιτήσεις ασύλου που να περιμένουν εξέταση για χρόνια.

Έχουν αποτύχει να διαχειριστούν το προσφυγικό πρόβλημα, πολύ απλά γιατί δεν το διαχειρίστηκαν ποτέ. Επέτρεψαν δυστυχώς στα κυκλώματα να κάνουν κουμάντο. Εδώ και χρόνια εκκρεμούν αιτήσεις, χιλιάδες άνθρωποι είναι σε αναμονή και η πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση. Ο χώρος πρώτης υποδοχής στην Πουρνάρα έχει μετατραπεί για μήνες σε στρατόπεδο συγκέντρωσης με απαράδεκτες συνθήκες κράτησης. Παρά τις συστάσεις και τις παρατηρήσεις των διαφόρων θεσμών και ΜΚΟ, η κυβέρνηση Αναστασιάδη Συναγερμού παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Ήδη η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης μας έστειλε επιστολή για τις επαναπροωθήσεις και την κακομεταχείριση προσφύγων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Γι’ ακόμα μια φορά οι κυβερνώντες μάς εκθέτουν διεθνώς.

Το χειρότερο, όταν αποφάσισαν να κάνουν κάτι, τι έκαναν; Μήπως εκπόνησαν στρατηγική για διαχείριση του μεταναστευτικού ή στρατηγική απασχόλησης ξένου εργατικού δυναμικού, ή αξιοποίησαν τα κονδύλια για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων για να μη μένουν στους δρόμους; Όχι. Από όλα όσα μπορούσαν να κάνουν, αυτό που σκέφτηκαν ήταν να βάλουν συρματόπλεγμα έντεκα χιλιομέτρων στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός. Μια κίνηση που εκτός του ότι δεν αντιμετωπίζει από καμιά άποψη το προσφυγικό ζήτημα, έχει πολιτικές προεκτάσεις.

Τέτοιες ενέργειες δεν αποκαλύπτουν απλώς την προχειρότητα και την αδιανόητα απαράδεκτη αντίληψη με την οποία η κυβέρνηση αντικρίζει το θέμα. Προκαλούν ερωτηματικά στον κόσμο που παρακολουθούσε πριν λίγο καιρό άναυδος τις αποκαλύψεις ότι ο πρόεδρος συζητούσε στα κρυφά λύση δύο κρατών και τώρα η κυβέρνηση του βάζει συρματόπλεγμα, χαρίζει κι άλλα χιλιόμετρα γης στην κατοχή και στέλνει παντού το μήνυμα ότι τα σύνορα μας είναι στον Αστρομερίτη.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σοβαρευτεί, να μαζέψει το συρματόπλεγμα που έστησε και να διαχειριστεί όπως πρέπει τα ζητήματα.

Να επισπεύσει την εξέταση αιτήσεων ασύλου.

Να βρει σύγχρονους τρόπους επιτήρησης της πράσινης γραμμής και όχι τα συρματοπλέγματα.

Να ψάξει την παρανομία στα κυκλώματα που φέρνουν εκατοντάδες ξένους εργαζόμενους ως φοιτητές και έπειτα τους αναγκάζουν να καταχραστούν το σύστημα αιτήσεως ασύλου και όχι στους πρόσφυγες που τρέχουν να σωθούν.

Να αξιοποιήσει τα εκατομμύρια των ευρωπαϊκών κονδυλιών για αξιοπρεπή παραμονή και διαβίωση των προσφύγων και των μεταναστών.

Να απευθυνθεί στο αδελφό της κόμμα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στην Ευρώπη για να πείσει ότι η κάθε χώρα πρέπει να δεχτεί πρόσφυγες αναλόγως των δυνατοτήτων της. Κάτι που δεν έπραξε όταν συζητούνταν και ψηφίζονταν οι επίμαχες συμφωνίες.

Κλείνοντας, απευθύνουμε από μέρους της ΚΕ ΑΚΕΛ θερμό χαιρετισμό αλληλεγγύης σε όλους τους μετανάστες, σε όλους τους πρόσφυγες που ζουν στην Κύπρο. Απευθύνουμε θερμό χαιρετισμό σε κύπριους και ξένους εργαζόμενους που δίνουν μαζί τον αγώνα της ζωής, τον αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και στο νεοφασισμό. Σε ότι μας αφορά θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε το σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και κάθε πολιτισμό. Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τον πρωταίτιο για τα κύματα των προσφύγων, τον ιμπεριαλισμό που γεννά πολέμους, τον καπιταλισμό που αναγεννά τη φτώχεια, το κεφάλαιο που εκμεταλλεύεται τα φτηνά εργατικά χέρια των πλέον αδύναμων, των ξένων εργατών. Επιμένουμε ότι μόνη απάντηση είναι η ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων. Για εμάς κανένας μετανάστης δεν είναι εχθρός. Κανένας πρόσφυγας δεν είναι απειλή.

Γι’ αυτό και δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς της Ευρώπης, με τους λαούς του κόσμου ενάντια στο ρατσισμό και στο νεοφασισμό, για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή και στην αξιοπρέπεια!

Ζήτω η φιλία των λαών!