Άντρος: Ανησυχούμε για τον τρόπο που ο κ. Αναστασιάδης αντιμετωπίζει την τουρκική επιθετικότητα

Σε δηλώσεις  μετά τη  δημοσιογραφική διάσκεψη του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού για τις προτάσεις του  για την παιδεία αναφέρθηκε και στο κυπριακό και στο σκάνδαλο του Συνεργατισμού.

Ανησυχούμε πάρα πολύ από τις Τουρκικές τοποθετήσεις ενόψει της Διάσκεψης στη Γενεύη.

Οι απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας δεν μπορούν παρά να ανησυχούν τον κάθε λογικά σκεπτόμενο Κύπριο και να τις απορρίπτει βέβαια.

Την ίδια στιγμή δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία. Πολύ φοβούμαστε ότι ακόμα μία φορά επιχειρεί να παίξει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών, κάτι που δοκίμασε να παίξει στο Κρανς Μοντανά, κατά την άποψή μας με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποενοχοποιειθεί από τα ΗΕ αλλά και γενικότερα την Διεθνή Κοινότητα και να επιρριφθούν ευθύνες εις τη δική μας την πλευρά με την τοποθέτηση στην έκθεση του ΓΓ ότι διαπίστωσε ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους. Ανησυχούμε λοιπόν για το πώς ο κ. Αναστασιάδης θα διαχειριστεί αυτή την τουρκική επιθετικότητα και τις απαράδεκτες αξιώσεις.

Επιμένουμε ότι θα πρέπει να εμμένει σε θέσεις αρχής αλλά την ίδια την στιγμή να δείξει μεγάλη ευελιξία στα ζητήματα τακτικής τους θέσει υπό όρους προτάσεις οι οποίες εάν και εφόσον υλοποιηθούν θα ανοίξουν το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εάν η τουρκική πλευρά δεν ανταποκριθεί θετικά, τότε θα παραμείνει εκτεθειμένη στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας και δεν θα μπορεί να προωθήσει τους σχεδιασμούς της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έχουμε δώσει ολοκληρωμένη πρόταση στον κ. Αναστασιάδη από τις 8 του Δεκέμβρη και λυπούμαι. να παρατηρήσω ότι δεν έχουμε ακούσει την άποψή του για αυτά τα ζητήματα.

Για Συνεργατισμό

Και το τελευταίο που θέλω να σας πω είναι ότι έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό ότι θα επαναλαμβάνουμε καθημερινά την απαίτηση να κινηθεί ταχύτατα η διαδικασία σε ότι αφορά τους υπαίτιους για την κατάρρευση του συνεργατισμού και το ξεπούλημα του μάλιστα με μεγάλο κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και από την Νομική Υπηρεσία να μας πουν τί ενέργειες κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση;

Προτάσεις του ΑΚΕΛ για την παιδεία

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντά το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε κράτους είναι το τι άνθρωπο και τι είδους πολίτες θέλει να διαμορφώσει για την κοινωνία. Το δικό μας όραμα είναι η δημιουργία ανθρώπινου και δημοκρατικού σχολείου το οποίο θα απελευθερώνει τις δημιουργικές και πνευματικές δυνατότητες αλλά και τα συναισθήματα των παιδιών μας. Είναι η δημιουργία ανθρώπων ωφέλιμων για το σύνολο με ευαισθησίες για την κοινωνία και χρήσιμων για την οικονομία. Μια παιδεία που θα εμπεδώνει τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αξιοκρατία, την ανθρωπιά κόντρα στο ρατσισμό, τις κοινωνικές διακρίσεις, το φασισμό και τη μισαλλοδοξία.

Η κοινωνία ολόκληρη σήμερα κατανοεί ότι η διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ έχει πληγώσει το δημόσιο σχολείο και έχει οδηγήσει την παιδεία μας πολύ πίσω. Αυτή την πραγματικότητα την κατανοούν πολύ καλύτερα οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές/μαθήτριες και οι γονείς τους. Είναι ίσως η πρώτη κυβέρνηση που έχει εξαπολύσει οργανωμένη επίθεση κατά του δημόσιου σχολείου οδηγώντας στις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών πριν από 2 ½ περίπου χρόνια. Η αναχρονιστική διασύνδεση του Υπουργείου Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο, ο συντηρητισμός και ο αυταρχισμός που προσπαθούν να επιβάλουν, η εφαρμογή οικονομίστικων νεοφιλελεύθερων μέτρων στο χώρο της παιδείας έχουν αποδυναμώσει τη δημόσια εκπαίδευση και την έχουν πάρει χρόνια πίσω.

Η εκδήλωση της πανδημίας ξεσκέπασε όλες τις μεγάλες αδυναμίες οδηγώντας σε πρωτόγνωρα για την κοινωνία μας φαινόμενα: παιδιά να αποκλείονται για μεγάλο χρόνο από την εκπαιδευτική διαδικασία λόγω της κοινωνικοοικονομικής τους κατάστασης και αδυναμίας πρόσβασης στην τεχνολογία, παιδιά με αναπηρία να διώχνονται από τα σχολεία, σχολεία να μένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα και κύριο χαρακτηριστικό να είναι η προχειρότητα και η έλλειψη προγραμματισμού. Αν θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε την κοινωνία μας προς το καλύτερο πρέπει να αλλάξουμε πρώτα την παιδεία μας προς το καλύτερο. Να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας αρχές και αξίες, ιδανικά για να τους συντροφεύουν σε όλη τους τη ζωή. Να τους μάθουμε να σκέφτονται κριτικά και όχι να είναι άβουλα γρανάζια παραγωγής.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να υπάρχει το όραμα αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις για την υλοποίησή του, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θέλουμε μία υψηλού επιπέδου ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, όπου κάθε πανεπιστήμιο θα είναι πραγματικά αυτόνομο, θα αναπτύσσει την έρευνα και την καινοτομία και θα προάγει την τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας σε ανταγωνιστικά επίπεδα διεθνώς. Ως ΑΚΕΛ έχουμε ήδη επεξεργαστεί και καταθέσει τόσο στην κυβέρνηση όσο και δημοσίως συγκροτημένες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της ειδικής εκπαίδευσης, των εσπερινών λυκείων και τεχνικών σχολών και συγκροτημένες θέσεις για κρίσιμα ζητήματα όπως η αξιολόγηση των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αντιπροσωπεία του κόμματος παρέδωσε το σύνολό των προτάσεών μας και στον κο Προδρόμου μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ταυτόχρονα κατερχόμαστε στις βουλευτικές εκλογές με πρόγραμμα συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων για την παιδεία το οποίο αποδεδειγμένα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την παιδεία μας. Οι προτεραιότητές μας είναι:

– Ο εκσυγχρονισμός της ειδικής εκπαίδευσης με τη διαμόρφωση νέας,σύγχρονης, ανθρωποκεντρικής νομοθεσίας. Η ενίσχυση των ειδικών σχολείων και η ενίσχυση των ειδικών μονάδων στα σχολεία έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η ουσιαστική ενσωμάτωση των παιδιών μας με αναπηρία στο σχολείο.

– Η διαμόρφωση του ολοήμερου υποχρεωτικού σχολείου με κοινό ολοκληρωμένο ωρολόγιο πρόγραμμα. Η επέκτασή του στη μέση εκπαίδευση.

– Η κατάργηση του παράνομου και αναγχρονιστικού θεσμού της αγοράς υπηρεσιών στην εκπαίδευση. Αυτό το παράνομο και απαράδεκτο καθεστώς εργοδότησης που επιβλήθηκε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θυματοποιεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς σε διάφορες προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Ταυτόχρονα προκαλεί προβλήματα στα προγράμματα αυτά.

– Η αύξηση των κονδυλίων για την έρευνα και η κάλυψη όλων των επιστημονικών αντικειμένων έτσι ώστε η πανεπιστημιακή έρευνα συνολικά να συμβάλλει στην ενίσχυση της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

– Η περαιτέρω στήριξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, των αλλόγλωσσων μαθητών και των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα έτσι ώστε να επιτύχουμε την πραγματική ισότητα ευκαιριών στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και κανένα παιδί να μην οδηγείται στο περιθώριο.

Ζητούμε την ψήφο του κυπριακού λαού γιατί το ΑΚΕΛ υπήρξε τα τελευταία χρόνια ο σημαντικότερος υπερασπιστής του δημόσιου σχολείου. Γιατί εντός και εκτός Βουλής στηρίξαμε με συνέπεια το όραμα μας για ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο. Γιατί έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις που στηρίζονται στη φιλοσοφία μας για εκπαιδευτικό σύστημα σύγχρονο που θα απελευθερώνει τις δυνατότητες των παιδιών μας. Γιατί εμείς δεν θέλουμε άβουλα γρανάζια του συστήματος αλλά νέες και νέους με άποψη και συμμετοχή.