Άντρος: Ανεπάρκεια και σκοπιμότητες στη διαχείριση της πανδημίας

Για ανεπάρκεια και σκοπιμότητες στη διαχείριση της πανδημίας αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού

Η κατάσταση αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πολύ άσχημη. Γιατί παρουσιάστηκε ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της, κάτι που δεν είχε παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης, σε ότι αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας.

Είναι προφανές ότι υπήρξαν σκοπιμότητες στη διαχείριση της δεύτερης φάσης τουλάχιστον από ότι διαφαίνεται από δηλώσεις που γίνονται από μέλη της επιστημονικής ομάδας. Επίσης είναι γεγονός ότι δεν έγινε καμία απολύτως διαβούλευση με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες για να βοηθηθούν έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν διάφορα προβλήματα.

Να φέρω ένα παράδειγμα μέσα σε 40 μέρες, άλλαξαν έξι με εφτά φορές τα μέτρα που είχαν αποφασιστεί. Κανένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας δεν μπορούσε να προγραμματίσει τη λειτουργία της επιχείρησης του. Αντιλαμβάνεστε ότι πέραν από την επιδείνωση της δημόσιας υγείας επιδεινώθηκε και η κατάσταση στον τομέα της οικονομίας. Εδώ που έχουμε φτάσει είναι προφανές ότι απαιτούνται μέτρα, αυστηρά μέτρα. Δυστυχώς όμως και πάλι η Κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς και πάλι δεν διαβουλεύτηκε με εκείνους που έπρεπε να διαβουλευτεί.

Διαπιστώνουμε ότι από την πρώτη στιγμή ότι παρουσιάζονται πολλά προβλήματα. Παραδείγματος χάριν, αποφάσισαν και εξήγγειλαν την Παρασκευή ότι από την Κυριακή εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα. Ποιός χρόνος δόθηκε στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν και την ίδια στιγμή να προετοιμάσουν και τους υπαλλήλους τους που θα χρειάζεται να μεταβαίνουν στην εργασία τους; Ή να δώσουν τη δυνατότητα σε εκείνους που θα εργάζονται από το σπίτι να προετοιμαστούν κατάλληλα για να ξεκινήσουν να εργάζονται από το σπίτι; Επίσης ακούσαμε την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου, ο οποίος λέει ότι τα δικαστήρια παραμένουν ανοικτά, αλλά τα δικηγορικά γραφεία κλείνουν. Πώς μπορεί να λειτουργεί η δικαιοσύνη με τέτοιου είδους πρόχειρες αποφάσεις; Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και τώρα να σταθεί με προσοχή στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που προκαλούν πέραν από τον τομέα της δημόσιας υγείας τεράστια προβλήματα και στον τομέα της οικονομίας.

Βέβαια συζητώντας με επιστήμονες έχουμε διαμορφώσει την άποψη ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της πανδημίας στο σημείο το οποίο έχει φτάσει. Χρειάζεται να προωθηθούν με πολύ γοργότερους ρυθμούς οι εμβολιασμοί. Αναπτύσσεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έντονη κριτική στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται σε ότι αφορά την αγορά και την προώθηση εμβολίων στις διάφορες χώρες. Επίσης το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη διαφάνειας με το επιχείρημα ότι τα συμβόλαια που έχουν υπογραφτεί με τις εταιρείες είναι απόρρητα. Δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα από μια Ένωση που έχει ως σύνθημα την ανάγκη για πλήρη διαφάνεια σε όλα τα ζητήματα.

Στην Κύπρο προχωρούμε με πολύ αργούς ρυθμούς. Ως το τέλος της εβδομάδας είχαμε εμβολιάσει πιο κάτω από το 0,5% του κυπριακού πληθυσμού, την ώρα που το γειτονικό Ισραήλ έχει προχωρήσει και έχει φτάσει πάνω από το 12%. Καταγράφονται πολλές αντιφάσεις. Λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι αναζητά πηγές αγοράς εμβολίων και συγκεκριμένα από το Ισραήλ. Λέει ο Υπουργός Υγείας στη δημοσιογραφική του διάσκεψη ότι δεν επιτρέπεται να προμηθευτούμε εμβόλια με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία πέραν από την διαδικασία που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι ανάλογο είπε και η κ. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Διερωτούμαστε λοιπόν ποιος έχει δίκαιο; Και τι είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να καθοδηγεί τις ενέργειες της Κυβέρνησης. Οι διαδικασίες της ΕΕ ή η δημόσια υγεία; Εμείς λέμε η δημόσια υγεία, οι ζωές των ανθρώπων και θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αν επιχειρήσει να εξασφαλίσει από οποιαδήποτε άλλη κατεύθυνση.

Ως ΑΚΕΛ θα αναμένουμε να δούμε τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και ΜΜΕ. Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει με τα ενοίκια, τις εκποιήσεις, τις εξώσεις. Η πανδημία διαρκεί εδώ και ένα χρόνο, πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όρια τους, ενδεχομένως να τα έχουν ξεπεράσει, η ανεργία καλπάζει και χρειάζεται η Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα συνολικό σχεδιασμό για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα. Ακούω τις τελευταίες μέρες από διάφορους ότι η Βουλή δεν παρεμβαίνει, δεν κάνει κάτι για να λύσει αυτά τα προβλήματα. Η Βουλή δεν έχει εκτελεστικό ρόλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την Κυβέρνηση. Η Βουλή μπορεί να νομοθετήσει και να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Κυβέρνηση. Δεν μπορεί να αποφασίσει στη θέση της Κυβέρνησης η Βουλή, και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός. Συνειδητοποιώντας ότι ο δικός ρόλος ως ΑΚΕΛ είναι ο έλεγχος, ασκούμε έντονη κριτική στις κυβερνητικές αποφάσεις γιατί είναι προφανές ότι χαρακτηρίζονται από σκοπιμότητες και οι σκοπιμότητες δεν έχουν θέση όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ζωές.