Άντρος: Έντονη διαφωνία για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων – Δεν έκλεισαν με υποδείξεις εμπειρογνωμόνων

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε την  έντονη διαφωνία του για το κλείσιμο των 4 οδοφραγμάτων και επισήμανε πως δεν έλαβε απάντηση στα ερωτήματα για το πότε θα ανοίξουν τα οδοφράγματα.

Ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι καλώς η κυβέρνηση έλαβε όλα τα προληπτικά μέτρα και διενεργεί όλους τους σχετικούς ελέγχους στα σημεία ελέγχου της πράσινης γραμμής και αυτό κρίνεται ως θετικό.

Υπέδειξε ωστόσο πως αυτό που δεν έχει λάβει απάντηση είναι για το κλείσιμο των τεσσάρων οδοφραγμάτων χωρίς διαβούλευση με τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, ενώ διερωτήθηκε εάν έχει ενημερωθεί ο ΕΕ σχετικά με την παραβίαση του κανονισμού της πράσινης γραμμής.

Σημείωσε πως αν και ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε επιστημονική τεκμηρίωση για το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ενώ σήμερα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου έγινε παραδοχή πως τα οδοφράγματα δεν έκλεισαν κατόπιν υποδείξεων εμπειρογνωμόνων.

Για τις μεταναστευτικές ροές ο κ. Κυπριανού, σημείωσε πως για να καταπολεμηθούν οι αιτίες που τις προκαλούν με πρώτο και βασικό τους πολέμους.

Ο κ. Κυπριανού σημειώνει πως τα τελευταία χρόνια κ Κύπρος έχει λάβει 100 εκατομμύρια για το μεταναστευτικό από την ΕΕ και άλλα 800 εκατομμύρια για το Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, θέτοντας το ερώτημα τι έγιναν όλα αυτά τα χρήματα και γιατί δεν υπάρχουν οι ανάλογες δομές;

Διερωτήθηκε ακόμη εάν ζητήθηκε βοήθεια από την ΕΕ. Παράλληλα, υπέδειξε επίσης ότι με βάση τη νομοθεσία, η εξέταση ασύλου πρέπει να γίνεται σε 6 μήνες, ενώ η Κύπρος έχει οδηγηθεί σε πρακτικές του παρελθόντος και σήμερα χρειάζονται 3-5 χρόνια για την εξέταση.

Σχετικά με τα τις ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο ο κ. Κυπριανού τόνισε πως είναι απαράδεκτες, σημειώνοντας ότι παραβιάζουν την συμφωνία Κυπριανού- Ντενκτάς του 1979 και δυο ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.