Άντρος: Έκκληση σε Αναστασιάδη – Ακιντζί να συνειδητοποιήσουν την ιστορική ευθύνη

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην εκπομπή του Sigma, «Πρωτοσέλιδο» αναφέρθηκε στην επικείμενη άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι οι δύο ηγέτες με τις πρόσφατες δηλώσεις τους «δεν  στέλνουν ενθαρρυντικό μήνυμα» και  απηύθυνε εκ νέου έκκληση «και στους δυο να συνειδητοποιήσουν την ιστορική ευθύνη. Δεν μπορεί να συνεχίζει διαιρεμένη η χώρα μας. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ασφαλές μέλλον και να υπάρχει αστάθεια. Χρειάζεται να υπάρχει λύση, ασφάλεια και σταθερότητα στην χώρα μας. Αυτό θα εξυπηρετήσει και τις δυο κοινότητες αλλά και Μαρωνίτες και Λατίνους».

Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «τα μέλη του ΣΑ επιμένουν ότι στις 15 Απρίλη ο ΓΓ θα πρέπει να ενημερώσει για πρόοδο της κ.Λουτ. Επειδή υπάρχει μια αντίληψη ότι θα αντιδράσουν κάποιες χώρες και θα σταματήσουν τις ΗΠΑ που θέτουν θέμα αποχώρησης της ΟΥΝΦΥΚΥΠ. Δυστυχώς αυτό το ζήτημα είναι ζήτημα που μια και μόνη χώρα μπορεί να πάρει αποφάσεις. Αν δηλαδή οι ΗΠΑ πουν ότι απαιτούν σμίκρυνση αλλά και αποχώρηση, αυτό μπορεί να γίνει. Δεν θα μπορέσουν οι άλλες χώρες να το σταματήσουν».

Αναφορικά με τις άλλες φωνές που ακούγονται με διχοτομικές προσεγγίσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι η προσπάθεια επίλυσης κορυφώθηκε σε Μοντ Πελεράν και Κραν Μοντανά, που οδήγησε εν τέλει σε ναυάγιο και αδιέξοδο.

«Όταν μπήκαμε σε παρατεταμένο αδιέξοδο ήταν αναμενόμενο ότι θα ακούγονταν τέτοιες φωνές. Είναι επικίνδυνες φωνές. Ακούγονται από Τουρκία, τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά και απ’ εδώ. Υπάρχει και άλλη επικίνδυνη προσέγγιση, αυτή που λέει να πάμε σε ενιαίο κράτος. Το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διευκολύνει Τουρκία να περνά το μήνυμά της στη διεθνή κοινότητα και να λέει ότι καλό θα είναι να πάμε σε άλλη επιλογή, που δυστυχώς για εμάς θα είναι η διχοτόμηση. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε, ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Εμείς επιλέγουμε επανένωση. Τα πράγματα δεν θα παραμείνουν ως έχουν, διολισθαίνουν».